EUROLYGA 2023

Lietuvos rankininkų kelyje – itin sparčiai sportą vystanti Turkija

Pakartoti tai, ką sėkmingai darė anksčiau. Tokia šią savaitę yra Lietuvos vyrų rankinio rinktinės užduotis. Lietuviai trečiadienį ir sekmadienį du kartus susitiks su Turkijos nacionaline komanda, kurią įveikė visose trejose iki šiol vykusiose oficialiose tarpusavio rungtynėse.

Pastaraisiais metais Turkijos rankininkai savo sirgalių pergalėmis irgi nedžiugino.<br>balcanhandball.com
Pastaraisiais metais Turkijos rankininkai savo sirgalių pergalėmis irgi nedžiugino.<br>balcanhandball.com
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V. Eidvilas

2013-04-03 18:09, atnaujinta 2018-03-08 21:42

Sek sporto naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

Pastaraisiais metais Turkija yra viena sparčiausiai sportą vystančių pasaulio valstybių. Tačiau rankinis šioje Eurazijos šalyje kol kas neįgavo tokio pagreičio kaip lengvoji atletika, krepšinis ar tinklinis. Turkijos rankininkai (nei vyrai, nei moterys) iki šiol nė sykio nepateko į pasaulio ar Europos pirmenybes, ir susiduria su didelėmis problemomis net atrankos turnyruose žaisdami su Senojo žemyno rankinio vidutiniokais.

Turkijos rankinis apskritai yra gana jaunas. Šios šalies rankinio federacija buvo įsteigta tik 1976 metais, vyrų rinktinė pirmą kartą suburta 1978 metais. Iš pradžių Turkijos rankininkai rungtyniavo tik regioninėse Viduržemio jūros bei Balkanų varžybose, o į platesnius vandenis išplaukė 1984-aisias, kai pirmą kartą padavė paraišką dalyvauti pasaulio pirmenybių C pakopos turnyre (tada oficialios rankinio varžybos dar buvo vykdomos kitokia sistema, panašia į šiuo metu esančią ledo ritulyje).

Debiutas turkams neapkarto. Nors nusileido Farerų Salų, Bulgarijos ir Nyderlandų rinktinėms, Turkijos rankininkai be pergalių neliko: nugalėjo Didžiosios Britanijos bei Liuksemburgo ekipas, o labiausiai džiaugėsi sensacingai iškovotu tašku per lygiosiomis sužaistas rungtynes su Austrijos nacionaline komanda.

Vėliau Turkijos rinktinė periodiškai patampydavo nervus stipresniems varžovams, tačiau stabiliai gerų rezultatų niekada nerodė ir išliko tarp komandų, kurios smarkiai atsilieka nuo pasaulio rankinio elito.

Pastaraisiais metais Turkijos rankininkai savo sirgalių pergalėmis irgi nedžiugino. 2013 metų pasaulio pirmenybių atrankos turnyre (jo mačai vyko 2011 metų lapkritį ir 2012 metų sausį) turkai po du kartus pralaimėjo Portugalijos ir Ukrainos rinktinėms, 2012 metų Europos pirmenybių atrankos turnyre apskritai nežaidė, kadangi iškrito išankstiniame atrankos etape (2010 metų birželį vykusiose grupės varžybose aplenkė Belgijos ir Liuksemburgo ekipas, bet pralaimėjo Izraeliui).

Turkijos rankiniui nuolat judėti į priekį padeda tai, kad pamažu stiprėja Turkijos lygos varžybos. Daugelis klubų yra pakvietę legionierių iš buvusios Jugoslavijos šalių ar Ukrainos ir, nors šie rankininkai nėra pirmo ryškumo žvaigždės, jie turi ko pamokyti dar ne taip prakutusius turkų žaidėjus.

Stipriausias Turkijos klubas Stambulo „Besiktas“ prieš šį sezoną gavo vardinį kvietimą žaisti Čempionų lygos atrankos varžybose. Jose „Besiktas“ rankininkai nesugebėjo pasipriešinti Minsko „Dinamo“ ekipai, tačiau netrukus parodė, kad ir jie yra ne iš kelmo spirti. Perėję į Europos taurės turnyrą „juodi-balti“ nugalėjo Rumunijos bei Norvegijos komandas ir pateko į grupių etapą (tai yra tarp 16 stipriausių Europos taurės komandų).

Tarptautinėse varžybose šiais metais gana toli nukeliavo ir kitas Turkijos klubas „Ankaraspor“. Sostinės ekipa pasiekė Iššūkio taurės ketvirtfinalį.

Kad patektų į 2014 metų Europos čempionato atrankos turnyrą, Turkijos rinktinė turėjo įveikti išankstinio atrankos etapo barjerą. Šios varžybos 2012 metų birželį buvo surengtos Turkijos mieste Mersine, o šeimininkai kovojo su Latvijos, Estijos ir Maltos rinktinėmis. Turkijos rankininkai sužaidė lygiosiomis su latviais 20:20, bet nugalėjo estus 39:35 bei maltiečius 37:17 ir surinko 5 taškus. Į pagrindinį atrankos etapą taip pat pateko 4 taškus iškovojusi ir antrąją vietą užėmusi Latvijos rinktinė.

Lietuvos rankininkai su turkais iki šiol žaidė trejas oficialias rungtynes. Pirmą kartą komandų keliai susikirto per 2008 metų Europos čempionato atrankos turnyrą, o rungtynės vyko 2007 metų sausį. Pirmąją dvikovą Adanoje lietuviai laimėjo 31:29 (V. Novickis 10, V. Klimčiauskas 5, M. Bakaitis, D. Rasikevičius, A. Sabonis po 3), antrąją Varėnoje – 35:28 (V. Klimčiauskas ir D. Rasikevičius po 6, V. Novickis ir D. Skarbalius po 5, T. Kavolius 4).

Dar vienerios rungtynės įvyko 2011 metų pasaulio pirmenybių atrankos turnyre. Mūsų šalies komanda 2010 metų sausį vėl keliavo į Adaną ir ten sutriuškino šeimininkus 37:24 (V. Novickis 8, M. Andriuška, R. Čepulis, A. Malašinskas ir A. Račkauskas po 4).

Reikia pažymėti, kad su turkais tradiciškai labai sėkmingai žaidžia Valdas Novickis. Jis per trejas rungtynes turkų vartininkus nuginklavo net 23 kartus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.