EUROLYGA 2023

Be V. Aleknos, bet su A. Skujyte Lietuvos rinktinė mėgins iškopti į pirmąją lygą Europoje

Be Virgilijaus Aleknos, bet su Austra Skujyte. Geriausi Lietuvos lengvaatlečiai gins šalies rinktinės garbę komandiniame Europos antrosios lygos čempionate, kuris šiandien prasidės Kauno stadione.

Trenerės karjerą pradėjusi A. Skujytė sutiko padėti Lietuvos rinktinei rutulio stūmimo varžybose.<br>AP
Trenerės karjerą pradėjusi A. Skujytė sutiko padėti Lietuvos rinktinei rutulio stūmimo varžybose.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

Giedrius Janonis

Jun 21, 2013, 1:17 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 7:31 AM

Lietuvos lengvaatlečių laukia pirmasis rimtas startas šį sezoną.

Šeštadienį Kauno S. Dariaus ir S. Girėno stadione šalies rinktinė pradės kovą komandiniame Europos antrosios lygos čempionate.

„Mūsų tikslas – kautis dėl bilieto į pirmąją lygą. Tikimės, kad namų sienos padės“, - „Lietuvos rytui“ sakė Lietuvos lengvaatlečių vyriausiasis treneris Kęstutis Jezepčikas.

Svarbios visos rungtys

Šeštadienį ir sekmadienį Kaune varžysis 8 šalių atletai, o galimybę po metų startuoti jau pirmoje lygoje gaus dvi geriausiai pasirodžiusios rinktinės.

2009-aisiais lietuviai jau dalyvavo pirmosios lygos čempionate, bet tuomet užėmę tik11-ą vietą tarp 12 rinktinių, po metų buvo priversti vėl nusileisti laipteliu žemiau ir iki šiol priklauso antrajai lygai.

„Dabar ruošiamės pakovoti su serbais, slovėnais ir kroatais, kurie bus pagrindiniai mūsų varžovai. Sinoptikai prognozuoja gerą orą, todėl tikimės, kad viskas ir mums namuose susiklostys palankiai, - vylėsi K. Jezepčikas. - Tokios komandinės varžybos yra tikrai svarbios, nes jos geriausiai atspindi visą mūsų lengvosios atletikos būklę“.

Šių varžybų taisyklės – labai paprastos. Visose lengvosios atletikos rungtyse kiekvienai komandai atstovaus po vieną atletą, kuris su savo varžovais kovos dėl įskaitinių taškų į bendrą rinktinės taupyklę.

Rungties nugalėtojas uždirbs 8, antroje vietoje likęs atletas – 7, trečioje – 6, o užėmęs paskutinę aštuntąją vietą – vieną tašką. Jeigu atletas diskvalifikuojamas ar nebaigs distancijos, jo komanda liks be taškų.

Varžybas laimės daugiausia taškų po visų vyrų ir moterų rungčių surinkusi rinktinė.

„Visiškai lygiavertės komandos tikriausiai neįmanoma surinkti. Bet būtent todėl mums labai svarbu, kad net silpniausiose mūsų atletams rungtyse atneštume rinktinei nors tašką ar du“, - neslėpė K. Jezepčikas.

Nebus tik V. Aleknos

Lietuvos rinktinės aprangą Kaune vilkės visi geriausi šalies lengvaatlečiai.

„Pavyko surinkti 95 procentus mūsų pajėgumų. Trūksta tik Virgilijaus Aleknos. Nors prieš varžybas buvo ir daugiau baimių, kitiems mūsų lyderiams pavyko išsigydyti mikrotraumas“, - džiaugėsi K. Jezepčikas.

V. Alekna taip pat ketino padėti rinktinei, bet buvo priverstas keisti planus, kai dar gegužės pabaigoje per paskutiniąją treniruočių stovyklą Ispanijoje pasitempė nugarą.

Po Londono olimpiados karjerą nusprendęs tęsti 41-erių atletas niekuomet neslėpė svarbiausio šio sezono tikslo – jis ruošiasi jau dešimtajam per savo karjerą pasaulio čempionatui.

Bet nugaros skausmų kamuojamas dukart olimpinis čempionas jau praleido porą IAAF Deimantinės lygos etapų ir iki šiol Vilniuje treniruojasi sumažintais krūviais, laukdamas, kol visiškai pasveiks.

„Bet Andrius Gudžius – pakankamai stiprus antrasis mūsų numeris ir gali kautis dėl aukštos vietos diskininkų varžybose, - neabejojo K. Jezepčikas. - Šiai dienai Kaune rungtis tikrai pajėgiausia mūsų komanda, nes 100 proc. geriausią sudėtį tikriausiai niekados net negali surinkti“.

A. Skujytė pasiilgo varžybų

Mėgindama antrąsyk iškopti į pirmąją lygą Lietuvos lengvosios atletikos federacija (LLAF) į rinktinę šį kartą prisiviliojo net Austrą Skujytę.

Trenerės karjerą jau pradėjusi 2004-ųjų olimpiados vicečempionė pasirodys rutulio stūmimo varžybose. Nors 33-ejų atletė po Londono olimpiados nusprendė padaryti pauzę ir iki šiol nedalyvavo jokiose varžybose, jos nereikėjo ilgai įkalbinėti padėti rinktinei.

„Pati užsinorėjau. Tiesiog per vieną treniruotę pačiupinėjau rutulį. Pamačiau, kad visai smagiai jis skrenda. Pagalvojau, kad būtų smagu, ir man truputį jau pakrutėti, - „Lietuvos rytui“ prisipažino A. Skujytė. - Po tokios pertraukos per barjerus galbūt jau nebėgčiau. Sunkiau būtų ir kitoje rimtesnėje rungtyje. Bet rutulio stūmime man nereikia visko pradėti nuo nulio“.

Nors ryškiausias karjeros pergales patyrusi atletė pasiekė penkiakovės ir septynkovės varžybose, jos asmeninis rekordas rutulio stūmimo sektoriuje (17 m 86 cm) yra geriausias tarp Kaune kovosiančių 8 varžovių.

„Galbūt dabar ji dirba ne tais krūviais ir nepretenduos į asmeninį rekordą, bet jos meistriškumo kartelė iškelta labai aukštai. Mūsų komandai ji tikrai atneš labai daug naudos, - neabejojo K. Jezepčikas. - Austros net nereikėjo įkalbinėti. Ji gyvena Kaune ir pati norėjo padėti komandai. Kaip ir Virgis (V. Alekna) ji yra geriausias pavyzdys mūsų jaunimui. Patyrę ir vyresni mūsų atletai visuomet pasiruošę ginti Lietuvos garbę“.

Galbūt šis pirmasis olimpinės vicečempionės startas po ilgos pertraukos yra ženklas, kad jau rugjūtį ją galime išvysti ir 2013-ųjų pasaulio pirmenybėse Maskvoje?   „Ne, tikrai ne, - tvirtino A.Skujytė. - Ten jau būtų daugiakovė, kurios dar tikrai nepasiilgau. Po varžybų Kaune kol kas neplanuoju daugiau kitų startų šį sezoną“.

Moterys stipresnės už vyrus

Lietuvos rinktinei Kaune daugiausiai taškų turėtų surinkti moterų komanda.

Įvertinus visus būsimų Europos komandinio čempionato dalyvių rezultatus šį sezoną, lietuvės pirmauja net šešiose rungtyse.

Neakivaizdinėse varžybose Agnė Grinčikaitė (100 m), Agnė Šerkšnienė (400 m), Eglė Balčiūnaitė (800 m), Natalija Piliušina (1500 m) ir Vaida Žūsinaitė (3000 m su kliūtimis) pranoko visas būsimas savo varžoves iš 7 valstybių.

„Mūsų moterų komanda stipresnė, nes čia turime mažiau silpnų vietų, - pripažino ir K. Jezepčikas. - Asmeniniai rezultatai, aišku, svarbus rodiklis, bet statistinį pranašumą dar reikia įrodyti ir per varžybas. Kai kuriems mūsų atletams sezonas tik įsibėgėja, ir geriausią sportinę formą jie pasieks tik rugpjūtį“.

Nori įveikti normatyvą

Iš vyrų vienintelis Raivydas Stanys kol kas gali pasigirti geriausiu rezultatu prieš būsimus varžovus.

2012-ųjų Europos vicečempionas šį sezoną jau yra peršokęs 225 cm – daugiausiai tarp aštuonių šuolių į aukštį rungties dalyvių.

„Pažiūrėsim, kaip leis pasirodyti oro sąlygos. Bet jaučiuosi tikrai pasiekęs geriausią sportinę formą šį sezoną“, - “Lietuvos rytui“ tvirtino R. Stanys.

Ryškiausia vyrų rinktinės žvaigždė puse lūpų prasitarė, jog Kaune jis viliasi ne tik nugalėti, bet ir įvykdyti pasaulio čempionato normatyvą ( B normatyvas yra 228 cm, o A – 231 cm).

„Jau pradedu atgauti kvapą po krūvių ir sportinė forma tikrai kyla. Bet treneris nori, kad patį piką pasiekčiau per universiadą ir pasaulio čempionatą, - apie svarbiausius šio sezono startus pasakojo 26-erių atletas.

- Žiūrėsim, kaip seksis, nes reikia dar ir pasaulio čempionato normatyvą įveikti. Kai iki šiol varžybose pasiekdavau šį aukštį, prastas oras vis pakišdavo koją – tai lietus, tai priešinis vėjas.

Mačiau, kad sinoptikai prognozuoja Kaune lyg ir neblogą orą, todėl stengsiuosi išnaudoti šią progą ir jau šeštadienį kažką parodyti“.

Sprinteris nusiteikęs laimėti

Pergalės Kaune Lietuvos rinktinės gerbėjai tikisi ir iš sprinterio Ryčio Sakalausko.

Nors greičiausias lietuvis šį sezoną 100 m nubėgo trečiu rezultatu tarp būsimų varžovų, jis neslepia savo ambicijų kautis dėl pirmosios vietos.

„Dabar svarbu ne pats rezultatas, o vieta. Kuo aukštesnė. Pirma, nes kita nelabai ir tenkintų, - prisipažino R. Sakalauskas. - Svarbiausias mūsų tikslas – patekti į pirmąją lygą. Federacija viską daro, kad tai įgyvendintume. Esame šeimininkai, todėl turime apginti namų sienas“.

Geriausią asmeninį sezono rezultatą (10,49 sek.) 26-erių sprinteris pasiekė dar gegužę, bet po to timptelėjęs dešinės šlaunies raumenį savaitei buvo iškritęs iš įprasto treniruočių ritmo.

„Rytis pasiruošęs kovoti dėl pirmosios vietos. Jis prieš savaitę laimėjo varžybas Suomijoje, kur siaubingomis sąlygomis bėgo tikrai greitai“, - tvirtino K. Jezepčikas.

„Suomijoje buvo vos 13 laipsnių šilumos, lietus ir priešinis vėjas. Tokios oro sąlygos – peilis sprintui. Nors norėjosi geresnio rezultato, juo (10,54 sek.) likau patenkintas, - neslėpė po mikrotraumos visiškai atsigavęs R.Sakalauskas. - Svarbiausia, jau nejaučiu jokio skausmo“.

Komandiniame čempionate sprinto rungtyse klaidos kaina ypač didelė, nes falšstartą padaręs bėgikas būtų diskvalifikuotas ir savo rinktinei nepelnytų nė taško, tačiau greičiausias lietuvis dėl to nejaučia papildomos įtampos.

„Esu pripratęs prie šio varžybų formato, nes jau ketvirtą kartą dalyvausiu komandiniame čempionate. O sąlygos visiems vienodos, - pastebėjo R.Sakalauskas. - Visi varžovai tikrai rimti, kroatas šįmet jau bėgo per 10, 20 sek. Bet man geriau, kai varžovai stiprūs, nes tuomet pats galiu parodyti geresnį rezultatą“.

Bus du olimpiniai čempionai

Kauno stadione žiūrovai be lietuvių turės progą pamatyti ne vieną lengvosios atletikos žvaigždę.

Kroatijos rinktinei atstovaus Londono olimpinė čempionė Sandra Perkovič. 22-ejų disko metikė ne tik triumfavo 2012-ųjų žaidynėse ir du kartus jau tapo Europos čempione, bet šį sezoną pasiekė geriausią rezultatą pasaulyje, švystelėjusi įrankį 68 m 48 cm.

Slovėnijos garbę gins Pekino olimpinis čempionas Kozmušas Primožas. 33-ejų kūjo metikas 2009-aisiais triumfavo ir pasaulio pirmenybėse, o šį sezoną yra nusviedęs įrankį 78 m 83 cm.

Serbams atstovaus 2013-ųjų Europos žiemos čempionas rutulio stūmikas Asmiras Kolašinacas.

„Visi į Kauną stengėsi atsivežti geriausius. Bet šiose varžybose svarbu turėti lygią sudėtį. Jeigu tavo komandoje bus kalneliai: viena rungtis stipri, kita – silpna, pergalės nepasieksi“, - tvirtino Lietuvos rinktinės treneris K.Jezepčikas.

Europos komandinis čempionatas

Elito lyga (12): Baltarusija, Ispanija, Prancūzija, Didžioji Britanija, Vokietija, Graikija, Italija, Norvegija, Lenkija, Rusija, Turkija, Ukraina. Šį savaitgalį varžybos vyks Gatesheade (Didžioji Britanija).

Pirmoji lyga (12): Estija, Belgija, Bulgarija, Čekija, Suomija, Vengrija, Airija, Olandija, Portugalija, Rumunija, Šveicarija, Švedija. Šį savaitgalį varžybos vyks Dubline (Airija).

Antroji lyga (8): Lietuva, Austrija, Danija, Kipras, Kroatija, Serbija, Izraelis, Slovėnija. Šį savaitgalį varžybos vyks Kaune.

Trečioji lyga (15): Latvija, Albanija, Andora, Armėnija, Azerbaidžanas, Alandų salos, Bosnija ir Hercegovina, Gruzija, Islandija, Luksemburgas, Moldova, Makedonija, Malta, Juodkalnija, Slovakija. Šį savaitgalį varžybos vyks Banska Bystricoje (Slovakija).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.