EUROLYGA 2023

J. Rogge'as: „Mano svarbiausias darbas – sėkmingos olimpinės žaidynės“

Spec. lrytas.lt, Utrechtas

Utrechte J.Rogge'as (antras iš dešinės) simboliškai dalyvavo olimpinės ugnies estafetėje.<br>A. Pliadis (LTOK)
Utrechte J.Rogge'as (antras iš dešinės) simboliškai dalyvavo olimpinės ugnies estafetėje.<br>A. Pliadis (LTOK)
Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Nenartavičius

Jul 14, 2013, 5:46 PM, atnaujinta Mar 3, 2018, 1:39 AM

Kadenciją baigiantis Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) prezidentas Jacques'as Rogge'as savo mylimiausiu kūdikiu vadina Europos jaunimo olimpinį festivalį (EYOF), kuris pradėtas rengti 1991 metais jo iniciatyva.

Sekmadienį Utrechte prasidėjo jau 12-asis vasaros EYOF, prieš kurio atidarymą IOC vadovas pasidalijo mintimis apie šių jaunimo žaidynių istoriją ir savo darbus.

Prieš 22 metus belgas buvo Europos olimpinių komitetų (EOC) prezidentas.

Mintis rengti tokio masto Europos jaunimo iki 18 metų žaidynes jam kilo lankantis Olandijoje, kai buvo minimas šio šalies olimpinio komiteto 75-metis. Olandai jam papasakojo apie kelių šalių bendras varžybas, ir belgas užsidegė apjungti visą žemyną,

„Visų šalių olimpiniai komitetai karštai palaikė šią idėją. Aš labai norėjau, kad varžybų pavadinime būtų žodis „olimpinis“. Kreipiausi į tuometį IOC prezidentą Juaną Antonio Samaranchą dėl leidimo. Jis pasakė, kad Europos olimpinėmis žaidynėmis šių varžybų vadinti neleis, bet vartoti žodį „olimpinis“ leido. Todėl vietoj „Games“ iš pradžių buvo „Days“, o paskui pervadinome jas festivaliu“, - pasakojo 71 metų J.Rogge'as.

Didžiausia EYOF vertybe IOC vadovas vadina unikalią galimybę jauniems sportininkams pirmąkart atstovauti savo šaliai kompleksinėse varžybose ir pajusti olimpinę dvasią.

Utrechto žaidynių šeimininkai pridėjo, kad jaunų atletų varžybos labiausiai įdomios yra jų tėvams, todėl jie irgi įtraukiami į olimpinį judėjimą.

Rugsėjį baigsis antroji, trumpesnė ketverių metų, J.Rogge'o kadencija IOC vadovo poste ir per IOC sesiją Buenos Airėse (Argentina) bus išrinktas naujas prezidentas. Pirmoji belgo kadencija truko aštuonerius metus nuo 2001 iki 2009 metų.

Ką J.Rogge'as vadina svarbiausiu savo darbu IOC vadovo poste?

„Svarbiausios yra olimpinės žaidynės, – Utrechte sekmadienį sakė IOC prezidentas. – Man vadovaujant įvyko trys vasaros olimpiados – Atėnuose, Pekine, Londone, ir visos jos buvo labai sėkmingos. Man tai buvo svarbiausias darbas.“

Pastaraisiais metais dažnai skambėjo šūkiai, kad žaidynes reikia sugrąžinti sportininkams. Ar J.Rogge'as nesiekė tokio tikslo?

„Nemanau, kad jos iš sportininkų buvo atimtos. Pats dalyvavau žaidynėse ir žinau, kaip viskas buvo“, - atsakė belgas.

Praeityje buvęs buriuotojas kaip sportininkas J.Rogge'as startavo 1968, 1972 ir 1976 metų olimpinėse žaidynėse.

Olandai domėjosi, ar 10 mln. gyventojų turinti šalis gali tikėtis teisės rengti olimpines žaidynes, ar turėtų apsiriboti Europos jaunimo olimpiniu festivaliu.

„Viskas priklauso nuo to, kokį tikslą sau išsikelsite ir kaip jo sieksite. Viskas įmanoma, bet reikia daug pastangų, didelio visuomenės palaikymo. Olandija yra stipri ekonomiškai šalis, turi senas demokratijos tradicijas, todėl neturiu jokių abejonių dėl jos galimybių“, - kalbėjo IOC prezidentas.

Po spaudos konferencijos, kuri buvo surengta EYOF rėmėjos draudimo bendrovės „Achmea“ pramogų paviliono atidarymo metu, J.Rogge'as simboliškai dalyvavo olimpinės ugnies estafetėje, perėmęs mažytį deglą iš jauno moksleivio su tėvu.

Vakare „Galgenwaard“ stadione įvyks 12-ojo vasaros EYOF atidarymas.

Pirmadienį J.Rogge'as lankysis viename olimpinių kaimelių, kuriame bendraus su jaunaisiais sportininkais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.