EUROLYGA 2023

„Tour de France”: lyderį ir britų komandą persekioja įtarimų šešėlis

Stulbinama Christopherio Froome’o persvara „Tour de France” lenktynėse skatina gandus. „Sky” dviratininkas su savo komanda priversti nuolat atremti įtarimus dėl dopingo, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

„Tour de France” lenktynėse pirmaujantis Ch. Froome’as (nuotr.) nenori būti lyginamas su L. Armstrongu, kuris pergales pasiekė vartodamas dopingą.<br>AP
„Tour de France” lenktynėse pirmaujantis Ch. Froome’as (nuotr.) nenori būti lyginamas su L. Armstrongu, kuris pergales pasiekė vartodamas dopingą.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-07-16 11:52, atnaujinta 2018-03-03 00:30

Ch. Froome’as dar kartą nokautavo visus varžovus. „Sky” dviratininkas laimėjo prestižinį 15-ąjį etapą pirmasis atvažiavęs į legendinį Ventoux kalną.

28-erių brito diktuojamo tempo sekmadienį neišlaikė nė vienas jo konkurentas. Antrąją vietą bendrojoje „Tour de France” įskaitoje užimantis olandas Bauke Mollema („Belkin”) atsiliko 1 min. 46 sek., ispanas Alberto Contadoras („SaxoBank”) – 1 min. 40 sek., o ilgiausiai priešinęsis kolumbietis Nairo Quintana („Movistar”) – 29 sek.

„Tikriausiai atakavau per anksti, - po finišo svarstė N.Quintana, spurtavęs likus 12 km iki kalno viršūnės. - Kai Ch.Froome'as mane pasivijo, stengiausi važiuoti iš paskos, bet jis buvo per stiprus“.

„Kalnuose jis yra daug pranašesnis už visus. Jis tai parodė jau Pirėnuose ir dabar – dar kartą, – „Movistar” kolumbiečiui antrino A. Contadoras.

- Padariau viską, ką galėjau, kopiau savo ritmu, bet jis buvo per daug stiprus. Atvykau į turą laimėti, bet C.Froome'as yra nepaprastai stiprus. Per kiekvieną mūsų akistatą jis tik didina savo persvarą“.

Visi testai – neigiami

Stulbinama Ch .Froome’o persvara kalnuose kelia ne tik susižavėjimą, bet ir naujų įtarimų.

Per visą karjerą nei pats „Sky” lyderis, nei jo ginklanešiai neturėjo jokių bėdų dėl dopingo. Nors visi iš „Sky” dviratininkų paimti dopingo mėginiai buvo neigiami, svarbiausiose pasaulio lenktynėse jau antrus metus paeiliui dominuojanti britų ekipa priversta atremti atakas.

„Pasiekiau pačią gražiausią pergalę per savo karjerą. Tai istorinė akimirka, todėl labai liūdna čia sėdėti ir dabar teisintis, jog nesu nei melagis, nei apgavikas”, – neslėpė Ch. Froome’as, vakar vėl sulaukęs klausimų apie dopingą.

Britą vadino monstru

Po dviejų savaičių pragaro geltonus lyderio marškinėlius vilkinčiam britui labai nepatinka, kad dviračių sporto ekspertai jį vis dažniau lygina su Lance’u Armstrongu.

Septyniskart „Tour de France” triumfavusiam amerikiečiui ilgus metus pavyko apgaudinėti dopingo kontrolierius, kol jis galiausiai buvo priremtas prie sienos.

Profesionalų dviračių sportą jau 20 metų krečiantys dopingo skandalai verčia visus ypač atidžiai ir įtariai žiūrėti į ryškiausią šių dienų „Tour de France“ žvaigždę. Kaip būtų galima kitaip įrodyti, kad atletas yra švarus ar vartojo dopingą?

Dviratininkų galios įvertinimas ir jos palyginimas su paprasto žmogaus galimybėmis dabar yra vienas populiariausių būdų ieškant tiesos.

Buvęs „Festina” komandos treneris Antoine’as Vayeris apskaičiavo, kad Ch.Froome’as šių metų lenktynėse buvo pasiekęs 446 vatų galią, t.y. britas demonstruoja tokį pat lygį kaip ir L.Armstrongas ar vokietis Janas Ullrichas 2003-iaisiais, kai uždraustas preparatas eritropoetinas (EPO) dviračių sporte buvo pakeitęs pusryčių bandelę su džemu.

„Tokią galią gali pasiekti tik mutantai”, – „Le Monde” tvirtino buvęs dviratininkas.

„Tokios išvados – pseudomokslas, – visus kaltinimus atrėmė „Sky” vadovas Dave’as Brailsfordas. – Jeigu būtų skelbiami visi duomenys apie dviratininkų galią, niekas nesugebėtų deramai jų išanalizuoti.

Galima sakyti ką nori apie visus skaičius, bet jie ir sudaro mūsų darbo paslaptis.”

Po finišo – deguonies kaukė

Po įspūdingos atakos į Ventoux viršūnę Ch.Froome’as nepriminė monstro.

„Sky” lyderiui net prireikė deguonies kaukės, kad jis greičiau atgautų kvapą.

„Neprisimenu, kad man kada nors po panašaus finišo kaip čia būtų prireikę deguonies kaukės, – neslėpė Ch.Froome’as. – Bet viliuosi, kad tai tam tikra prasme yra normalu, nes finišavau visiškai tuščias ir atidavęs paskutines jėgas. Man buvo net sunku kvėpuoti po finišo, todėl deguonis padėjo atsigauti per keletą minučių.”

„Džiaugtis šia pergale galėjome vos 5 minutes, nes iš karto po to vėl sulaukėme klausimų apie dopingą. Tai tikrai labai skaudu”, – neslėpė D.Brailsfordas.

Siekdamas galutinai užčiaupti kritikus „Sky” vadovas vakar net pasiūlė naują revoliucinę idėją. Norėdamas įrodyti komandos švarumą jis pažadėjo netrukus viešai skelbti visus savo dviratininkų biologinio paso duomenis.

„Mūsų idėja – pateikti visus galimus duomenis specialiai ekspertų komisijai. Pasaulio antidopingo agentūra tam būtų tinkama struktūra, – įsitikinęs D.Brailsfordas. – Galime atskleisti visą informaciją – duomenis apie galią, kraujo sudėtį, svorį ir visas mūsų treniruotes. Tokias žinias būtų galima analizuoti ir tuomet pasitikėti ekspertais. Jie galėtų jums viską pasakyti, jeigu nenorite mumis tikėti.”

„Neteisinga mane lyginti su Lance’u (L.Armstrongu). Jis apgaudinėjo, o aš niekuomet neapgaudinėjau”, – vakar sėsdamas ant dviračio sakė Ch.Froome’as, rengdamasis paskutinei „Tour de France” pragaro savaitei. (LR, „L’Equipe”, „Le Monde”)

„Tour de France” lenktynės

15-asis etapas. Givors -- Mont Ventoux. 242,5 km. 1. C.Froome'as (Didžioji Britanija, „Sky“) -- 5 val. 48 min. 45 sek., 2. N.Quintana (Kolumbija, „Movistar“) -- atsiliko 29 sek., 3. I.Nieve (Ispanija, „Euskaltel“) -- 1 min. 23 sek. ...154. R.Navardauskas ("Garmin") – 32 min. 36 sek.

Bendroji įskaita. 1.Ch.Froome’as (Didžioji Britanija, „Sky”) – 61 val. 11min. 43 sek., 2. B.Mollema (Olandija, „Belkin”) – atsilieka 4 min. 14 sek., 3. A.Contadoras (Ispanija, „SaxoBank”) – 4 min. 25 sek., ...119. R.Navardauskas („Garmin”) – 2 val. 44 sek.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.