EUROLYGA 2023

Europos olimpiniame festivalyje Utrechte – auksinis Lietuvos finišas

Lrytas.lt spec. korespondentas, Utrechtas

Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Nenartavičius

2013-07-19 19:35, atnaujinta 2018-03-02 21:42

Ketvirtame iš eilės Europos jaunimo olimpiniame festivalyje (EYOF) paskutinę varžybų dieną skambėjo Lietuvos himnas. Triskart festivaliai baigdavosi krepšininkų triumfu, o penktadienį Utrechte „Tautiška giesmė“ skambėjo po bėgiko Benedikto Mickaus pergalės 800 m nuotolyje.

Klaipėdiečio sėkmė uždegė šypsenas visos delegacijos veiduose, kurie keturias dienas buvo rūškani ne tik dėl sportinių rezultatų.

Ledus penktadienį pralaužė 17-mečio kauniečio gimnasto Tomo Kuzmicko bronza, kurią jis iškovojo laisvuosiuose pratimuose, o po trijų valandų lengvosios atletikos stadione pergalingai finišavo 16-metis B. Mickus.

Utrechte krepšinio varžybose lietuviai nedalyvavo dėl pernai prasto 16-mečių pasirodymo pernai Europos čempionate.

Pergalė – dovana treneriui

„Kai atvykome į Utrechtą ir pirmąkart atėjome į stadioną, sakiau Benui: kaip būtų smagu, jei po tavo bėgimo čia skambėtų Lietuvos himnas, - lrytas.lt sakė klaipėdiečio treneris Mindaugas Krakys. - Prieš finalą irgi kalbėjomės panašiai. Sakiau: bėk už Lietuvą, už tėvus, už mane, už save. Nuostabu, kad taip viskas susiklostė. Bet čia tik pradžia.“

M. Krakys treniruoja B. Mickų nuo pat jo sportinės karjeros pradžios – šeštus metus. Per tą laiką jiedu išmoko suprasti vieną kitą iš pusės žodžio.

„Mindaugas turi talentą bėgioti. Svarbiausia, kad jam patinka varžytis. Jis mėgaujasi bėgimu. Dažnai treniruojamės miškuose, kur galima dar geriau pajusti bėgimo malonumą“, - pasakojo M. Krakys.

EYOF aukso medalis – puiki dovana treneriui, nes liepos 24-ąją jam sukanka 34-eri.

„Ačiū, Benai, pasistengei“, - dėkojo jis savo auklėtiniui.

Pratinsis prie dėmesio

Kai Utrechto lengvosios atletikos stadione aidėjo “Tautiška giesmė“ čempionas stovėjo įsitempęs lyg styga ir sunkiai tramdė jaudulį.

„Dar nedaug buvo atvejų, kai mano garbei buvo atliekamas himnas. Bet pasistengsiu, kad būtų daugiau“, - sakė B. Mickus.

Iki varžybų Utrechte jam buvo tekę rungtyniauti tik kaimyninėse šalyse.

Talentingam bėgikui dar anksti galvoti apie suaugusiųjų olimpiadą, todėl artimiausias tikslas jam bus antrosios pasaulio jaunimo olimpinės žaidynės Nandžine (Kinija). Bet ten patekti bus sunku – atranka vyks pavasarį.

„Gaila, kad ten nėra mūsų rungties – tik 400 m ir 1000 m. Žiūrėsim“, - sakė treneris M. Krakys.

B. Mickus po apdovanojimo prisipažino, kad iki šiol gyvenime nebuvo davęs interviu žurnalistams ir niekada tiek nebuvo fotografuojamas.

„Sunku? - paklausė jo treneris. - Nieko, pratinkis.“

Čempionas išties buvo kuo toliau tuo drąsesnis ir kalbesnis - akivaizdu, kad olimpiniame festivalyje jis įgijo ne tik sportinės patirties.

Džiaugsmu pasibaigęs laukimas

800 m bėgimo finale B. Mickus trimis šimtosiomis sekundės aplenkė varžovą iš Rumunijos

Klaipėdos Vėtrungės gimnazijos moksleivis du ratus nubėgo per 1 min. 55,50 sek.

Lietuvis spurtavo likus 200 metrų ir kirto finišo liniją petys į petį su rumunu Madalinu Dorianu Ghebanu.

Trečias liko prancūzas Pierrickas Loiras – 1 min. 56,21 sek.

B. Mickus iškart po finišo pasveikino varžovą ir keletą minučių laukė, kol bus paskelbti oficialūs rezultatai.

„Tik kai gavau kortelę apdovanojimui su skaičiumi 1, supratau, kad esu čempionas. Neįtikėtina“, - dalijosi įspūdžiais klaipėdietis.

Bėgikas prisipažino, kad jį labai įkvėpė žinia apie gimnasto T. Kuzmicko iškovotą bronzos medalį.

Treneris M. Krakys prieš finalą buvo nurodęs savo auklėtiniui startuoti ramiau nei pusfinalyje, todėl po pirmojo rato B. Mickus bėgo kone paskutinis.

„Italas su suomiu bandė atitrūkti, o juos ėmė vytis rumunas. Tada Mindaugas pagavo momentą ir gerai spurtavo. Po finišo nežinojome, kurią vietą užėmė, teko palaukti truputį. Aš švieslentėje pamačiau, kad jis pirmas“, - pasakojo treneris.

Utrechto stadione švieslentė yra tokia maža, kad rezultatus gali įžiūrėti nebent toliaregiai, todėl ir kiti Lietuvos delegacijos nariai ilgai spėliojo – auksas ar sidabras.

Du medaliai ir „duokš penkis“

Be dviejų medalių, Lietuvos sportininkai Utrechte dar iškovojo penkias penktąsias vietas – simbolinį „Hi Five“, kuris yra šio festivalio šūkis ir talismanas.

Penktąsias vietas iškovojo dviratininkė Milda Aužbikavičiūtė, plaukikas Paulius Grigaliūnas, dziudo kovotoja Džestina Kutkaitė, kūjo metikas Tomas Vasiliauskas ir rutulio stūmikas Arminas Čečkauskas.

Pastarasis sportininkas rungtyniavo penktadienį paskutinis iš mūsiškių. Jis nustūmė rutulį 17 m24 cm ir iki bronzos pritrūko 52 centimetrų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.