EUROLYGA 2023

M. Špokas – apie pramogas, šeimą ir R. Meilutytės tėvo svajonę

Lietuvos plaukikų pergalės – pati geriausia motyvacija kolegoms, treneriams, plaukimo mėgėjams ir visiems, norintiems išmokti plaukti ir saugiai jaustis vandenyje.

Daugiau nuotraukų (1)

Mindaugas Špokas

Jul 25, 2013, 2:10 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 3:04 PM

Iš Lenkijoje vykusio jaunimo plaukimo čempionato lietuviai pirmą kartą istorijoje parsivežė net penkis medalius. Panevėžietis Danas Rapšys ir olimpinė čempionė Rūta Meilutytė pasipuošė aukso ir sidabro medaliais, kolekciją sidabro medaliu papildė ir kaunietė Ugnė Mažutaitytė.

Nuo plaukimo prasidėjo ir mano paties sportinė karjera. 1995 metais laimėjau pasaulio taurės etapo varžybas, 1996-aisiais dalyvavau Atlantos olimpinėse žaidynėse.

Karjerą baigiau būdamas 26-erių, dabar man – 38-eri. Bet vandens nepamiršau – savo malonumui su bendraminčiais žaidžiu vandensvydį, lankausi baseine, jūroje šokinėju per bangas.

Vandensvydis pateisina visus mano lūkesčius: patiriu kovą vandenyje, jaučiu pagarbą priešininkui, mėgaujuosi komandine dvasia, gaunu adrenalino, energijos, širdžiai reikalingo krūvio.

Buvimo komandoje patirtis praverčia tiesioginiame darbe. Siekiame, kad plaukimo pamokos taptų prieinamos kiekvienam, kad plaukimas taptų kuo populiaresnis.

Nežinau kitos sveikesnės sporto šakos, tinkančios įvairaus amžiaus žmonėms.

Džiugu, kad dauguma plaukikų ne tik siekia sporto pergalių, bet ir gerai mokosi. Nemažai lietuvių sportininkų studijuoja JAV ir Jungtinės Karalystės universitetuose.

Kaip tai susiję? Kad įgytų aukštą meistriškumą, plaukikui daug laiko tenka monotoniškai dirbti. Per dieną sportininkas nuplaukia apie šešiolika kilometrų. Tam reikia užsispyrimo, susikaupimo. Tai, mano nuomone, padeda ir kitose gyvenimo srityse, taip pat ir mokantis.

Sportinėje veikloje man praverčia ir vadybos žinios. Liono universitete Prancūzijoje baigiau vadybos ir rinkodaros mokslus. Lietuvos sporto universitete ragavau biomedicinos doktorantūros. Vis dėlto vadyba mane traukė labiau.

Greičiausiai tai pravertė, nes 2011 metais buvau paskirtas Europos vyrų krepšinio čempionato organizacinio komiteto vykdomuoju direktoriumi.

Taip pat dirbau komandos vadovu Lietuvos moterų ir vyrų krepšinio rinktinėse.

Baseine lankausi kelis kartus per savaitę, o kai būnu prie jūros, maudausi su didžiausiu malonumu. Ypač patinka didelės bangos.

Be jokios lentos išsilaikau ant bangos. Daugumą draugų esu užkrėtęs šia vandens pramoga. Taip siausti vandenyje galiu visą valandą, tik gelbėtojai šėlstant jūrai veja į krantą.

Esu parengęs savo asmeninę treniruočių programą, mokau taisyklingai plaukti. Bendradarbiaudami su „Rotary” klubu „Kauno Tauras”, kurio narys esu, Kauno vaikų globos namų auklėtiniams rengiame nemokamas plaukimo pamokas. Kiek daug tai jiems suteikia džiaugsmo ir svarbiausia – gyvybiškai svarbių įgūdžių!

Mano paties trylikametis sūnus Matas plaukia jau nuo ketverių metų. Ramia širdimi galiu jį išleisti į stovyklą prie ežero ar jūros.

Dukteriai Justei bus šešeri, ji be baimės dūksta vandenyje, nardo, o iki rudens, manau, jau puikiai plaukios. Ką reiškia puikiai? Kai vaikas be pagalbos ir sustojimo geba nuplaukti 50 metrų.

Ramu man ir dėl žmonos – Sigita yra šuolių į vandenį čempionė.

Labai smagu matyti, kad naujasis Kauno plaukimo centro baseinas pilnas vaikų. Jie dūksta, šokinėja, turiningai leidžia laisvalaikį. Labai svarbu vaikus mokyti plaukti ir saugaus elgesio vandenyje pagrindų.

Su R. Meilutytės tėvu turime svajonę – žiemą surengti šeimų plaukimo varžybas. Galbūt šventėje išvysime ir šios plaukikės šeimą. Tai tikrai bus šventė, o laimėjimas – dalyvavimas joje. Gal renginys net taps tradicinis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.