EUROLYGA 2023

U.Bolto karjeros nuolydis, arba kodėl nebus naujo pasaulio rekordo

Usainui Boltui tik 26-eri ir jis laimės dar daugybę medalių. Tačiau kalbant apie neįtikėtinus 100 m sprinto rezultatus, galima teigti, kad žaibiškojo U.Bolto karjeros pikas jau praeityje. Tokią išvadą perša „The Guardian“ žurnalistas Seanas Ingle‘as. 

U.Boltui trūksta konkurencijos ir geresnių treniruočių sąlygų.<br>AP
U.Boltui trūksta konkurencijos ir geresnių treniruočių sąlygų.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 5, 2013, 6:35 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 3:37 AM

U.Boltas – fenomenalus, nuostabus, neįtikėtinas talentas. Tikras šviesulys šiais skandalais pažymėtais miglotais sporto laikais.

Tačiau ar U.Boltas gali pralenkti pats save ir pagerinti savo paties pasaulio rekordą, kai 2009-aisiais jis 100 m distancijoje skuodė per 9,58 sek? „Abejoju“, – rašo „The Guardian“ žurnalistas.

Daug kas galėtų priklausyti nuo motyvacijos, tačiau pats U.Boltas yra minėjęs, kad rasti ją po tiek pergalių – labai sudėtinga. Suprantama – ką dar galima pasiekti esant šešiskart olimpiniam medalininkui ir triskart pasaulio rekordo savininkui?

U.Bolto tikslas – dominuoti iki 2016 metų olimpiados Rio de Žaneire ir trečią kartą iškovoti auksą 100 m sprinte. Padaryti tai, ko nėra padaręs niekas kitas. Bet šiam tikslui įgyvendinti veikiausiai neprireiks naujo pasaulio rekordo.

Paradoksalu, bet jamaikietis tapo kitų idiotizmo auka. Taip žurnalistas S.Inglesas įvardija dopingą vartojusius Tysoną Gay ir Asafą Powellą. Jų pasitraukimas dvejiems metams sumažins U.Boltui konkurenciją.

Naujam rekordui trukdo ir U.Bolto treniruočių sąlygos. Gerai žinomas sprinto treneris Stuartas McMillanas sportininko fiziniame pasiruošime įžvelgia daug trūkumų – abejotina treniruočių programa, prastas mitybos planas, svorio reguliavimas. 

„Taip daugiausiai yra dėl to, kad Usainas treniruojasi Jamaikoje. Aplinka ten, be abejonės, yra puiki, tačiau kitos sąlygos neatitinka aukščiausio lygio sprinterio standartų“, – konstatuoja S.McMillanas.

U.Boltas yra it dramos aktorius, kuris sužiba pačiuose svarbiausiuose turnyruose. Jeigu jų nėra, jamaikietis pernelyg nepersistengia.

Šiemet geriausias jo rezultatas – 9,85 sek. Sunku tikėtis, kad iki rugpjūčio 10-18 d. pasaulio lengvosios atletikos čempionato Maskvoje sprinteris bent priartės iki pernykščio rezultato Londone (9,63 sek.).

O kitąmet galima numatyti U.Bolto motyvacijos trūkumą, nes pasaulio stadionai ilsėsis nuo didžiausių lengvosios atletikos turnyrų.

Kitą pasaulio lengvosios atletikos čempionatą Pekine U.Boltas pasitiks būdamas 29-erių. Sprinteriui tai – labai daug. Tai įrodo ne tik mokslas, bet ir rezultatai.

Net 35-is iš 54-ių geriausių rezultatų sprinto istorijoje (nuo 9,58 sek. iki 9,83 sek.) pasiekė bėgikai, jaunesni nei 25 metai.

Pavyzdžiui, kiti pasaulinio lygio sprinteriai Maurice‘as Greene‘as geriausią asmeninį karjeros rezultatą pasiekė būdamas 24, A.Powellas – 26, T.Gay‘us – 27.

Vieninteliai Justinas Gatlinas ir Linfordas Christie‘is aukščiausius rezultatus pademonstravo būdami atitinkamai 30 ir 33 metų. Tiesa, jų karjera suteršta įrašais apie teigiamus testus dopingo kontrolierių sąrašuose.

„Nuoširdžiai manau, kad geriausius U.Bolto laikus jau išvydome. Dabar po truputį jo karjerą slinks žemyn. Titulų bus, bet tokių aukštumų, kokias pasiekė anksčiau, jis nebeįveiks“, – U.Bolto gerbėjus kiek nuvilia treneris S. McMillanas.

Taip, egzistuoja scenarijus, pagal kurį esant 2 m/s vėjui (kuris prideda apie 0,11 sek.), puikiam orui ir nuostabioms Meksiko bėgimo takelio sąlygoms, U.Boltas bus greitesnis nei įprasta pastaruoju metu. Ypač jei Yohanas Blake‘as grįš į formą ir sudarys rimtesnę konkurenciją.

Tačiau realesnis pesimistinis scenarijus. Tie fantastiški laikai, kai U.Bolto bėgimas priversdavo išsižioti, jau tik praeityje ir „Youtube“ archyvuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.