EUROLYGA 2023

R.Meilutytei ateityje gali tekti varžytis su R.Lochte

Rūtai Meilutytei ateityje gali tekti varžytis toje pačioje rungtyje ne tik su moterimis, bet ir su amerikiečiu Ryanu Lochte. Taip gali atsitikti nusprendus rengti komandines mišriųjų estafečių varžybas,  rašo „Lietuvos rytas“. 

Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus

Aug 6, 2013, 10:10 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 3:26 AM

Per pasaulio vandens sporto šakų čempionatą Barselonoje vykusiame kongrese nuspręsta ateityje planetos pirmenybėse rengti dvi mišriąsias estafetes – 4x100 m laisvuoju stiliumi ir 4x100 m kompleksiniu plaukimu.

Komandas sudarys po du vyrus ir dvi moteris.

Plaukikai ir jų treneriai patys spręs, kokia eile plaukti. Tad moteris galės varžytis su greta takelyje plaukiančiu vyru.

Daug lems taktika

„Per estafečių varžybas visada verda daug emocijų, o ši rungtis jų turėtų suteikti dar daugiau, – sakė Lietuvos plaukimo federacijos generalinis sekretorius Mindaugas Špokas. – Čia ypač daug lems taktika.

Vyrai plaukia daug greičiau nei moterys, bet reikėtų labai gerai apskaičiuoti, kur galima išlošti sekundžių ir kaip būtų galima pasinaudoti R.Meilutytės pranašumu.”

M.Špoko nuomone, Lietuvos jaunimo rinktinė naujoje rungtyje būtų stipri jau dabar.

Pirmoji proga patikrinti jėgas – jau po mėnesio, kai Dubajuje vyks pasaulio jaunimo plaukimo čempionatas, kuriame startuos ir 7 lietuviai su R.Meilutyte priešakyje.

Suaugusiųjų pirmenybėse mišriosios estafetės buvo išbandytos pernai pasaulio taurės etapo varžybose, o oficialiai debiutuos 2014 metų pasaulio čempionate trumpajame 25 metrų baseine Dohoje (Kataras), kur bus plaukiama 4x50 m principu.

Ilgajame 50 m baseine mišriosiose estafetėse geriausi pasaulio plaukikai pirmą kartą galės startuoti 2015 metais planetos pirmenybėse Kazanėje (Rusija).

Mišriosios estafetės dar nėra įtrauktos į olimpinę programą, tačiau taip gali įvykti ateityje.

Startuoti bus lengviau

Per Tarptautinės plaukimo federacijos kongresą Ispanijoje buvo patvirtintos ir specialios starto platformos nugara plaukiantiems sportininkams.

„Nuo šiol atsispiriant bus galima pėdas padėti ant prie baseino pritvirtintos juostelės, be kurios anksčiau daug nugara plaukiančių atletų nuslysdavo.

Pats esu patyręs, kaip yra baisu, kai visą sezoną rengiesi varžyboms, o starto metu nuslydęs sutrinki ir esi priverstas vytis varžovus”, – prisiminė M.Špokas, 1996 metų Atlantos olimpinių žaidynių dalyvis.

Vaizdo kameros – per brangu

Kongrese Barselonoje buvo siūloma varžybų teisėjams naudoti vaizdo kameras po vandeniu.

Tokios diskusijos užsimezgė, kai PAR plaukikas Cameronas van der Burghas, kuris pasiekė pasaulio rekordą Londono olimpinėse žaidynėse plaukdamas 100 metrų krūtine, prisipažino, jog po vandeniu panaudojo neleistiną judesį kojomis peteliške.

„Rūta tokių dalykų nedaro, bet kai kurie plaukiantys krūtine piktnaudžiauja šiuo judesiu.

Tai rėžia akį, – sakė M.Špokas, balsavęs už naujoves. – Nors per televizijos transliacijas tai matoma, teisėjai neturi galimybių stebėti, kas vyksta po vandeniu.”

Tačiau plaukimo teisėjams kamerų teks palaukti, nes nedidele balsų persvara nutarta kol kas taisyklių nekeisti nerimaujant, jog įrengti vaizdo kameras po vandeniu visur būtų brangu.

„Tikriausiai neilgai trukus ši naujovė bus patvirtinta”, – vylėsi M.Špokas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.