EUROLYGA 2023

Lietuvos lengvaatlečių viltys pasaulio čempionate laimėti medalių - nedidelės

Šeštadienį Maskvoje startuoja pasaulio lengvosios atletikos čempionatas. Jame dalyvaus ir keturiolika Lietuvos sportininkų, kuriems pavyko įvykdyti varžybų normatyvus. Tarp jų – ir olimpinis čempionas, disko metikas Virgilijus Alekna, ir visuomet vilčių suteikianti šuolininkė į aukštį Airinė Palšytė.

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Suslavičius

Aug 7, 2013, 6:24 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 2:18 AM

Su jais į Rusiją išvyksta ir Neringa Aidietytė (2 km sportinis ėjimas), Eglė Balčiūnaitė (800 m bėgimas), Živilė Balčiūnaitė (maratonas), Lina Grinčikaitė (100 m bėgimas), Remalda Kergytė (maratonas), Diana Lobačevskė (maratonas), Kristina Saltanovič (2 km sportinis ėjimas), Zinaida Sendriūtė (disko metimas), Agnė Šerkšnienė (400 m bėgimas), Tadas Šuškevičius (50 km sportinis ėjimas), Brigita Virbalytė-Dimšienė (20 km sportinis ėjimas) bei Marius Žiūkas (20 km sportinis ėjimas).

Vertindamas Lietuvos sportininkų galimybes iškovoti medalių vyriausiasis lengvaatlečių treneris Kęstutis Jezepčikas žodžių į vatą nevyniojo.

„Neturime tokių sportininkų, kurie vyktų kovoti tik dėl medalių. To nebijome pasakyti, – kalbėjo K.Jezepčikas. – Tačiau yra 4–5 atletai, kurie susiklosčius palankioms sąlygoms galėtų kovoti dėl apdovanojimų.“

Šuolininkė į aukštį – pasirengusi

Nors išskirti sportininkų, kurie teikia daugiausia vilčių, K.Jezepčikas nenorėjo, jis neslėpė, kad viena iš tokių lengvaatlečių – A.Palšytė. Būtent jai trečiadienį Lietuvos lengvosios atletikos federacijos direktorius Aurelijus Žiedas įteikė prezidentės Dalios Grybauskaitės pasirašytą sveikinimą. Jį A.Palšytė gavo už nuostabų pasirodymą Europos jaunimo (iki 23 metų) lengvosios atletikos čempionate. Suomijoje ji laimėjo sidabrą ir įvykdė pasaulio pirmenybių normatyvą.

„Jaučiuosi pasirengusi. Europos čempionatas parodė, kad galiu kovoti ir pasiekti neblogų rezultatų. Lietuvos čempionate rezultatas buvo dar geresnis. Jis kyla, ir džiaugiuosi, kad nekrenta. Jeigu viskas bus gerai – tikiuosi, kad Lietuvos rekordas priklausys tik man vienai.

Tikslas – patekti į finalinį aštuntuką. Manau, kad daugelį tai pradžiugintų“, – kalbėjo sportininkė.

A.Palšytės trenerė Tatjana Kasauskienė priminė auklėtinės patirtą traumą, dėl kurios ji negalėjo kokybiškai treniruotis pusę metų, tačiau pabrėžė, kad sportininkė dabar yra pasirengusi grumtis Maskvoje.

„Airinė tikrai yra pasirengusi, nors sezonas nebuvo sėkmingas. Žiema dėl traumos buvo praleista. Juk nebuvo galima dirbti šešis mėnesius, nors atrodė, kad trauma – menka. Dabar padėtis – nebloga. Rezultatai kyla, ir tikiuosi, kad ji nenuvils savęs, manęs ir kitų“, – kalbėjo T.Kasauskienė.

Taikosi į dvidešimtuką

Maratonininkė Diana Lobačevskė neslėpė, kad po sezono jaučia nuovargį, tačiau atletė tikisi, kad jos organizmas savaitgalį bus tinkamai atsigavęs.

„Šiemet mano sezonas – ganėtinai ilgas. Šiokį tokį nuovargį jaučiu ir nesu tokia šviežia. Tačiau tikiuosi, kad šeštadienį labai gerai jausiuosi. Svarbiausia, kad būtų palankus oras. Maratono startas – antrą valandą, o nusimato 28 laipsniai karščio. Tokia temperatūra per didelė maratonui, – teigė D.Lobačevskė. – Norėčiau nubėgti per 2 valandas ir 30 minučių. Sunku prognozuoti, kaip seksis, nes nežinau, kiek bus varžovių. Be to, viskas priklauso ir nuo kitų sportininkų. Praėjusiame sezone buvau 25-a, o dabar norėčiau atsidurti bent jau 20-uke.“

Į dvidešimtuką nusitaikiusi ir ėjikė B.Virbalytė-Dimšienė, ji taip pat tikisi palankaus oro.

„Lūkesčiai panašūs į Dianos. Viliamės, kad oro sąlygos nesutrukdys pasiekti rezultato, kuriam rengėmės. Tai man trečiasis pasaulio čempionatas. Todėl norėtųsi, kad jis būtų sėkmingesnis nei pirmieji du. Svajoju pagaliau patekti į dvidešimtuką. Baigėsi sportinio ėjimo olimpiniai metai, todėl kai kurias ėjikes pakeitė jaunesnės, tačiau jos – nemažiau pajėgios“, – teigė B.Virbalytė-Dimšienė.

Užtikrintų medalininkų neturime

– Treneri, kokias vietas prognozuojate Lietuvos lengvaatlečiams?, - žurnalistai paklausė K.Jezepčiko.

– Dabar sunku pasakyti. Lietuvoje po plaukimo čempionato visi nori medalių. Tačiau niekada neprognozuodavau medalių, net jei sezono rezultatai būdavo puikūs. Turime sportininkų, kurie pretenduoja, susiklosčius galimybėms, į prizines vietas. Yra 4–5 sportininkai, kurie gali patekti į aštuntukus.

Galiu pasidžiaugti, kad nors Airinė praleido visą žiemą, tačiau pasiekė puikų rezultatą. Į ją žiūriu optimistiškai, tačiau reikia vėl pasiekti gerą rezultatą.

Jeigu žiūrėsime į reitingą, tai tarp lyderių – disko metikė Z.Sendriūtė. Tačiau reikia, kad susiklostytų geros sąlygos.

Neturime tokių sportininkų, kurie šiandien vyktų kovoti tik dėl medalių. Mes to neslepiame.

Nuotaikos – darbinės, mes vykstame kovoti, nes sportininkai daug dirbo.

– Kaune treniruojasi Virgilijus Alekna. Jo sugrįžimas po traumos buvo prastas – „Deimantinės lygos“ varžybose Londone jis liko paskutinis. Kokie Virgilijaus tikslai Maskvoje?

– Su Virgiu kalbėjau antradienį. Gal ir gerai, kad jam nėra papildomo spaudimo. Jis puikiai atidirbo visą žiemą ir pavasarį. Virgilijus turėjo startą, kuris įprastai neplanuojamas, porą mėnesių rimtai padirbėjo stovykloje, tačiau sezono starte viską sumaišė trauma.

Taip jis prarado birželio mėnesį, ir startai prasidėjo liepą. Jeigu čempionatas vyktų rugsėjį, jo situacija būtų kitokia, nes net ir V.Alekna pripažįsta, jog jam trūksta startų – reikia dalyvauti daugiau varžybų.

– Pastarasis V.Aleknos rezultatas – 62,94 m. Ar jis gali sportuoti visa jėga?

– Pasaulio čempionate jis dalyvaus visa jėga, tačiau neaišku, kokia bus situacija tą dieną. Jis pripažįsta, kad trūksta dar poros varžybų, kad būtų visiškai pasirengęs. Treniruotėse situacija gerėja, tačiau varžybų trūkumas prognozes apsunkina.

– Ar nusivylėte, kad praradome keletą sportininkų, kurie į Maskvą nevyks?

– Nusivylimu nepavadinčiau, tačiau man labai gaila Raivydo Stanio (šuolininkas į aukštį. – Red.). Jis šiame sezone normatyvo aukštį pasiekti mėgino 4–5 kartus, tačiau to nepavyko. Gal iki normatyvų jam trūko susikaupti ar sėkmės. O be sėkmės sporte nieko nepasieksi.

Maniau, kad būtinai dalyvaus sprinteris Rytis Sakalauskas, tačiau jį teko išbraukti – patyrė traumą. Susižeidė ir trišuolininkė Dovilė Dzindzeletaitė. Pažiūrėkite į praėjusio sezono jos rezultatus – niekas neabejojo, kad dalyvaus pasaulio čempionate, tačiau susižeidė ir viskas.

Sportininkai buvo gerai pasirengę, tačiau negalės dalyvauti, todėl jų gaila.

– Ar pasaulio čempionato normatyvai – aukštesni nei olimpinių žaidynių?

– Didelio skirtumo nėra. Tik šimtosios dalys ir centimetrai. Tai tos pačios olimpinės žaidynės, tik kiekviena šalis į vieną šaką gali sustatyti daugiau lyderių. Visa atmosfera tokia pat, tik olimpiadoje galima pamatyti visas šakas.

Lengvosios atletikos čempionatas Maskvoje vyks rugpjūčio 10–18 dienomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.