EUROLYGA 2023

Pasaulio jaunių dviračių treko čempiono S.Jonausko tikslas – olimpiada

Sekmadienį Glazge (Škotija)

Pasaulio jaunių dviračių treko čempionas S.Jonauskas.<br>T.Gaubio (ELTA) nuotr.
Pasaulio jaunių dviračių treko čempionas S.Jonauskas.<br>T.Gaubio (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Aug 13, 2013, 8:12 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 11:21 PM

S.Jonauskas Škotijoje triumfavo sprinto rungtyje. Lietuvos dviratininkas, kurį treniruoja daugkartinės pasaulio ir Europos čempionatų prizininkės Simonos Krupeckaitės treneris ir vyras Dmitrijus Leopoldas, atrankos varžybose tarp 41-o dalyvio buvo ketvirtas, o pakeliui į finalą įveikė keturis varžovus iš PAR, Čekijos, Naujosios Zelandijos ir Australijos.

Finale Svajūnas 2-1 nugalėjo Naujosios Zelandijos atstovą Jeremy Presbury. Po įspūdingos pergalės lietuvis apsuko garbės ratą su trispalve rankose. Beje, po triumfo pasaulio jaunių čempionate jam pirmą kartą teko dalyvauti dopingo kontrolės procedūroje.

18-metis Lietuvos dviratininkas keirino rungtyje tarp 31-o dalyvio buvo devintas.

„Įspūdžiai patys geriausi. Džiaugiuosi, kad pavyko iškovoti auksą. Man labai pasisekė, - vėlų pirmadienio vakarą Rygos (Latvija) oro uoste sakė S.Jonauskas. - Pergalę lėmė sunkus darbas. Kartu su treneriu labai stengėmės ir kažko tikėjomės. Labai norėjosi pasirodyti kuo geriau. Džiaugiuosi, kad sunkus darbas atsipirko“.

S.Jonauską ir jo trenerį oro uoste Rygoje su ąžuolo vainikais pasitiko Lietuvos dviračių sporto federacijos generalinis sekretorius Valentinas Rutkauskas ir pernai rudenį Lietuvoje vykusio Europos dviračių treko čempionato vykdančiojo direktoriaus pareigas ėjęs Eugenijus Ivanauskas. Parodęs aukso medalį ir pasaulio čempiono marškinėlius S.Jonauskas žiniasklaidos atstovams davė pirmąjį interviu savo gyvenime.

Liepos mėnesį Portugalijoje Europos jaunių vicečempionu tapęs S.Jonauskas teigė, kad slapčia tikėjosi nugalėti pasaulio čempionate. „Svajojau apie auksą. Tam pagrindo suteikė Europos čempionate ir per treniruotes pasiekti rezultatai. Sunkiausia buvo susitvarkyti psichologiškai - kaustė nemažas jaudulys. Juk man tai buvo pirmasis toks svarbus startas. Bet pavyko nusiraminti“, - sakė jaunasis dviratininkas.

Pačių geriausių rezultatų iš savo auklėtinio tikėjosi ir jo treneris D.Leopoldas. „Mes važiavome laimėti. Svajūnas sparčiai progresuoja, bet buvo abejonių, ar užteks jam patirties. Manau, kad tik jaudulys jam sutrukdė iškovoti auksą neseniai vykusiame Europos jaunių čempionate. Šį kartą viskas susiklostė sėkmingai, - sakė treneris. - Svajūno pasiekimas - neįtikėtinas. Įdėjome daug sunkaus darbo, bet mums padėjo kažkas iš viršaus. Taip greitai jauni sportininkai neprogresuoja, ypač dviračių sporte“.

D.Leopoldas Svajūną treniruoja tik šiek tiek daugiau nei metus. „Galima sakyti, kad pradėjome nuo nulio. Žiemą per dieną treniruodavomės po tris kartus, nuo septynių ryto iki dešimtos vakaro. Buvo matyti, kad Svajūnas greitai tobulėja. Europos čempionate buvo sunku patikėti, kad jis taip toli pažengė. Ir kol kas nepanašu, kad Svajūnas gali sustoti“, - pažymėjo D.Leopoldas.

S.Jonauskui, kuris buvo vienintelis Lietuvos atstovas pasaulio jaunių čempionate, padėjo ir šiuo metu motinystės atostogose esančios dukart pasaulio bei dukart Europos čempionės S.Krupeckaitės patarimai. „Kalbėjomės prieš lemiamus važiavimus. Ji mane nuramino, davė naudingų patarimų. Simona negailėjo pastabų ir per treniruotes“, - sakė talentingasis dviratininkas.

Padegimės kaime, netoli Barstyčių, užaugęs S.Jonauskas dviračių treniruotes lanko ketvirtus metus. Į dviračių sportą jį 2010 metais atvedė treneris Alfonsas Lenkis. Tačiau netrukus Svajūnas iš Žemaitijos persikėlė į Aukštaitijos sostinę Panevėžį. Iš pradžių jis treniravosi plente pas trenerį Antaną Jakimavičių, o praėjusią vasarą pradėjo lankyti treniruotes treke pas trenerį D. Leopoldą. Brolį ir dvi seseris turintis S.Jonauskas rudenį eis į Panevėžio Vytauto Žemkalnio gimnazijos 12-ąją klasę.

Sparčiai progresuojantis dviratininkas sieks patekti į olimpines žaidynes. „Mano svajonė - iškovoti kelialapį į olimpines žaidynes. Tikiuosi, kad pavyks startuoti jau Rio de Žaneire“, - teigė S.Jonauskas.

S.Jonauskas rugsėjo mėnesį dalyvaus tarptautinėse varžybose Maskvoje (Rusija), o spalio mėnesį Europos suaugusiųjų čempionate Apeldorne (Olandija).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.