EUROLYGA 2023

Disko metikų kovoje – lenko P.Malachowskio gudrybė

Vokietis Robertas Hartingas trečiąkart iš eilės tapo pasaulio čempionu, nors lenkas Piotras Malachowskis finale pasinaudojo šiuolaikinėmis technologijomis, kurias draudžia taisyklės.

Pasaulio lengvosios atletikos čempionato disko metikų varžybose jau trečią kartą iš eilės triumfavo vokietis R.Hartingas (centre), sidabro medalį laimėjo lenkas P.Malachowskis (kairėje), o bronzos – estas G.Kanteris (dešinėje).<br>AP nuotr.
Pasaulio lengvosios atletikos čempionato disko metikų varžybose jau trečią kartą iš eilės triumfavo vokietis R.Hartingas (centre), sidabro medalį laimėjo lenkas P.Malachowskis (kairėje), o bronzos – estas G.Kanteris (dešinėje).<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 16, 2013, 7:47 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 10:28 PM

Virgilijus Alekna tik televizoriaus ekrane stebėjo, kaip pasaulio lengvosios atletikos čempionato finale kaunasi buvę jo varžovai.

Atrankos barjero neįveikęs lietuvis darsyk įsitikino R.Hartingo stabilumu ir jėga. 28-erių vokietis trečią kartą iš eilės tapo pasaulio čempionu, Maskvoje numetęs diską 69 m 11 cm, rašo „Lietuvos rytas", remdamasis AP, „L’Equipe” ir „Ohtuleht”.

Pirmąsyk R.Hartingas triumfavo dar 2009-aisiais Berlyne (69 m 43 cm), o antrąsyk – 2011-aisiais Tegu (68 m 97 cm).

201 cm ūgio 132 kg svorio atletas dabar surinko visus svarbiausius disko metimo varžybų titulus: pernai Helsinkyje jis tapo Europos, o Londone – ir olimpiniu čempionu.

Vokietis suplėšė marškinėlius

Po triumfo Maskvoje R.Hartingas prieš televizijos kameras vėl suplėšė savo marškinėlius.

Šią tradiciją jis pradėjo dar 2009-aisiais, kai Berlyne tik paskutiniu, šeštu, bandymu finale aplenkė P.Malachowskį, kartu pasiekęs ir asmeninį rekordą.

Šį kartą vokietis nuo pat pradžių kontroliavo finalo varžybų eigą, jau antruoju bandymu pasiuntęs įrankį 68 m 13 cm.

Geriausiu ketvirtu bandymu R.Hartingas švystelėjo diską 69 m 11 cm, o varžybas baigė įrankį numetęs 69 m 8 cm.

„Tai trečiasis mano pasaulio čempiono titulas, tad esu dar laimingesnis, – džiaugėsi vokietis.

– Bet mano metimas už 69 m ribos techniškai buvo prastokas. Netaisyklingai sukausi, todėl blogai išmečiau diską.

Finale mano kūnas kentėjo. Bet galva buvo tam, kad atliktų savo darbą. Ko galiu dar norėti? Esu pasirengęs savo rungtyje dominuoti ir toliau.”

Naudojo slaptą ginklą

Nors diskininkų finalo išvakarėse lenkas Pawelas Fajdekas tapo pasaulio kūjo metimo čempionu, Lužnikų stadione P.Malachowskiui nepavyko pakartoti savo tautiečio sėkmės.

30-metis lenkas šį sezoną buvo vienintelis, nusviedęs diską per 70 m (71 m 84 cm), bet Maskvoje geriausiu bandymu jis įrankį numetė arčiau – 68 m 36 cm.

„Nežinau, kas atsitiko, bet per pirmuosius tris bandymus buvau tiesiog nepanašus į save, – prisipažino P.Malachowskis. – Galbūt aš per daug nervinausi ir per daug norėjau laimėti. Bet pats jaučiau, kad bandymams trūksta tikros energijos.”

Antrąsyk pasaulio čempionate sidabrą laimėjusiam lenkui nepadėjo net viena gudrybė.

Pasak Estijos dienraščio „Ohtuleht”, varžovai galėjo pateikti protestą, nes P.Malachowskis finale pažeidė taisykles, kompiuteriu analizuodamas savo metimus. Po kiekvieno bandymo lenkas į rankas iš karto čiupdavo „iPad” ir peržiūrėdavo vaizdo įrašą, kaip atliko metimą. Varžybų taisyklės tai kategoriškai draudžia.

Estas laimėjo medalį

Bet bronzą iškovojęs Gerdas Kanteris neslėpė, kad protestuoti nebuvo jokios prasmės.

34-erių atletas Maskvoje laimėjo Estijai pirmąjį medalį, nusviedęs įrankį 65 m 19 cm.

„Tie du vyrukai (R.Hartingas ir P.Malachowskis. – Red.) šį vakarą buvo lyg iš kitos lygos, – po finalo pripažino 2008-ųjų olimpinis čempionas. – Aišku, ir aš norėjau pamatyti savo metimų pakartojimus, kad suprasčiau, ką reikėtų pataisyti. Bet net stadiono švieslentėje mano bandymų nepakartojo nė karto.”

G.Kanteris jau penktą pasaulio čempionatą iš eilės užlipo ant garbės pakylos, tačiau buvo nepatenkintas savo rezultatu Lužnikų stadione.

„Galbūt po kelių dienų suvoksiu, kad bronza – tai geras rezultatas, bet šiandien manau kitaip”, – neslėpė G.Kanteris ir sakė, kad jam neigiamai atsiliepė Maskvoje tvyrojęs karštis.

V.Alekna nesiruošia trauktis Po Virgilijaus Aleknos pasirodymo pasaulio čempionate Lietuvoje netrūko diskusijų, kad legendiniam disko metikui jau seniai buvo laikas trauktis iš didžiojo sporto. Kol aplinkiniai karščiuojasi, 41 metų atletas spinduliuoja jam būdinga olimpine ramybe.

„Ateis laikas, ir išeisiu“, – šypsodamasis Vilniaus oro uoste ramiu tonu lrytas.lt aiškino V.Alekna, sugrįžęs iš jau dešimtojo pasaulio čempionato per karjerą.

Nors Maskvoje tituluočiausias Lietuvos sportininkas užėmė tik šešioliktą vietą, jis neslėpė geros nuotaikos ir nesistengė slėptis nuo žurnalistų. Neretai po prasto pasirodymo kai kurie sportininkai bando pasišalinti iš oro uosto nepastebėti.

„Reikia baigti sezoną. Dar liko keletas varžybų, – paklaustas apie karjeros pabaigą, sakė V.Alekna. – Bus noras, tęsiu karjerą, nebus – ne. Galiu tik garantuoti, kad nesportuosiu tiek, kiek anksčiau.“

Disko metiko sektoriaus ilgaamžis juokavo, kad pirmojo klausimo apie karjeros pabaigą jis sulaukė dar prieš šešerius metus – po 2007-ųjų pasaulio čempionato Osakoje (Japonija).

Maskvoje V.Alekna tikėjosi pasirodyti geriau, bet dar gegužės mėnesį patirta nugaros trauma palaidojo jo viltis – diskas pasaulio čempionato atrankos varžybose nuskriejo vos 61 m 91 cm. Dukart olimpiniam ir pasaulio čempionui iki finalo šį kartą pritrūko 55 centimetrų.

„Kaip ir galvojau, atsiliepė varžybų trūkumas. Fiziškai jaučiausi gerai. Tikėjausi numesti bent 63 metrus. Rytais mesti diską man sudėtingiau. Tada galiu numesti 63-64 metrus -- ne daugiau. Vakarinėse varžybose pridedu po kelis metrus“, – pasakojo V.Alekna.

Paskutinį kartą į finalą V.Alekna nepateko 1995-aisiais – per pirmąjį savo karjeroje pasaulio čempionatą Geteborge (Švedija). Bet po 18 metų vėl atsidūręs už borto jis nesėdėjo Lužnikų stadiono tribūnose, norėdamas pažiūrėti, kaip finale sekasi buvusiems varžovams.

„Planavau važiuoti į stadioną. Bet po atrankos varžybų mažai miegojau, todėl priguliau pietų miego, – neslėpė V.Alekna. -- O atsibudau tada, kai spėti nuvažiuoti pažiūrėti finalo jau buvo per vėlu“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.