EUROLYGA 2023

Rankinio Čempionų lygos varžybos prasidės supermūšiu

Rankinio mėgėjai šiais metais desertą gaus jau pirmose sezono varžybose. Trečiadienį prasidedančiame Čempionų lygos atrankos turnyre ginklus surems du Europos rankinio galiūnai „Hamburg“ ir Berlyno „Fuchse“ klubai.

Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Aug 21, 2013, 12:14 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 8:11 PM

Iššūkis čempionams

Nors vyrų rankinio Čempionų lygos pagrindinis etapas prasidės tik rugsėjo viduryje, jau šią savaitę Vokietijoje įvyks finalo ketverto vertas mūšis. Trečiadienį ir penktadienį dvejų rungtynių mače dėl teisės pratęsti kovą svarbiausiame žemyno turnyre susigrums nugalėtojo vardą ginantis „Hamburg“ ir Berlyno „Fuchse“ klubai.

Vos prieš pustrečio mėnesio „Hamburg“ iškovojo didžiausią savo istorijoje pergalę – finale įveikė „Barcelona“ ekipą ir pirmą kartą laimėjo Čempionų lygos varžybas. Tačiau šis pasiekimas Hamburgo rankininkams neužtikrino kelialapio į naujojo sezono Čempionų lygos turnyrą, nes vietos jame skirstomos tik pagal nacionalinių pirmenybių rezultatus.

O jose „Hamburg“ žaidė kur kas prasčiau. Stipriausias Europos klubas Vokietijos lygoje nepateko tarp trijų geriausių. Jis liko tik penktas.

Vokiškas galvosūkis

„Hamburg“ nesėkmė bundeslygoje EHF vadovams sukūrė rimtą galvosūkį.

Vokietija turi teisę į Čempionų lyga deleguoti tris klubus, tačiau turnyro rengėjai kasmet skiria vardinį kvietimą, kurį įteikia specialaus atrankos turnyro nugalėtojui. Vis dėlto situacija nebuvo paprasta. Solidžių pretendentų žaisti šiame atrankos turnyre netrūko, o kviesti du Vokietijos klubus arba kviesti penktąją Vokietijos komandą nepakviečiant ketvirtosios, neatrodė geras sprendimas.

Galvosūkis netikėtai išsisprendė savaime. Žaisti Čempionų lygoje dėl finansinių sunkumų atsisakė du kiti klubai, tad turnyre atsirado dar dvi laisvos vietos. Kartu padidėjo vardinių kvietimų skaičius, ir EFH nutarė, kad dėl vieno iš jų susigrums „Hamburg“ ir ketvirtąją vietą bundeslygoje užėmusi „Fuchse“.

Kad ir kuri komanda pralaimėtų, neutralūs sirgaliai turėtų jaustis truputį nuskriausti. Tiek „Hamburg“, tiek „Fuchse“ pagal sudėtį ir pastarųjų sezonų rezultatus neabejotinai yra stipriausių žemyno klubų dešimtuke, taip pat patenka į lankomiausių Europos klubų trejetą. Bet Čempionų lygos pagrindiniame etape vienas jų tikrai nežais.

Palaužė finansinės problemos

Tarp Čempionų lygos dalyvių šį sezoną nebėra dviejų garsių pavadinimų. Finansiniai sunkumai privertė iš profesionalų rankinio pasitraukti Madrido „Atletico“ ir Čechovo „Medvedi“ klubus. Pavasarį dvyliktą kartą Rusijos čempionu tapusio „Medvedi“ vadovai birželio viduryje pranešė paleidžiantys profesionalų komandą dėl 15 mln. rublių (1,2 mln. litų) skolos. Tiesa, Pamaskvio komanda visai neišnyko. Ji toliau varžysis Rusijos pirmenybėse, bet bus sudaryta daugiausia iš jaunų rankininkų.

Europos rankinio visuomenei nespėjus atsigauti po šios žinios, laukė dar griausmingesnė naujiena. Liepos 9 dieną buvo paskelbta apie „Atletico“ rankinio klubo uždarymą. Priimti šį sprendimą klubo vadovus privertė beveik 1 mln. eurų skola.

„Atletico“ iš Europos rankinio žemėlapio dingo antrą kartą. Madrido klubo vadovai profesionalų rankinio komandos jau buvo atsisakę 1992 metais. 2011-aisiais „Atletico“ vėl susidomėjo šiuo žaidimu ir įsigijo didelių finansinių sunkumų turėjusio „Ciudad Real“ klubo licenciją. Vis dėlto antroji „Atletico“ rankinio istorijos dalis buvo labai trumpa.

Ispanų rankinio bėdos

„Atletico“ išnykimas atspindi šių dienų Ispanijos rankinio tendencijas. Nors šios šalies rinktinė 2013 metų pradžioje tapo pasaulio čempione, daugelio klubų padėtis yra kritiška. Šimtatūkstantinės skolos slegia ne vieną klubą, o keli iš jų balansuoja ant finansinės bedugnės krašto. Tarp jų – praėjusiame šalies čempionate ketvirtąją ir penktąją vietas užėmę Leono „Reale Ademar“ ir Saragosos „Aragon“.

Neseniai buvo paskelbta, kad „Aragon“ skolos siekia 1,4 mln. eurų, „Reale Ademar“ – 0,9 mln. eurų. Situacija drastiškai pasikeitė per kelis sezonus. Vos prieš dvejus ar trejus metus Ispanijos klubai buvo tikras rojus geriausiems užsienio rankininkams, o šiuo metu jie, išskyrus „Barcelona“, ne tik nebepajėgia įsigyti pajėgių legionierių, bet ir negali pasiūlyti deramo atlyginimo geriausiems ispanų rankininkams.

Ispanijos sporto dienraštis „Marca“ praėjusią savaitę paskaičiavo, kad šį sezoną užsienio klubuose žais 37 ispanų rankininkai. Net 15 persikėlė į pastaraisiais metais sparčiai stiprėjančią Prancūzijos lygą, tačiau ispanų šiuo metu galima sutikti kone visur – nuo Portugalijos ir Šveicarijos iki Kataro ir Baltarusijos.

Žais vienas lietuvis

Čempionų lygoje šį sezoną žais tik vienas Lietuvos rankininkas. Turnyre debiutuojančiam Logronjo „La Rioja“ klubui atstovauja Aidenas Malašinskas.

Teisę žaisti svarbiausiame žemyno turnyre „La Rioja“ iškovojo pavasarį pirmą kartą laimėjusi Ispanijos lygos bronzą. Aptekęs į Čempionų lygą Logronjo klubas iškart pradėjo ieškoti pastiprinimo, o vienas pirmųjų jo pirkinių buvo iki tol Granojerso „Fraikin“ komandoje žaidęs A.Malašinskas.

Čempionų lygoje „La Rioja“ pateko į D grupėje, kurioje varžysis su „Flensburg-Handewitt“ (Vokietija), „Aalborg“ (Danija), Velenės „Gorenje“ (Slovėnija) komandomis bei dviem atrankos mačų nugalėtojomis.

Kaip tik į šią grupę pateks „Hamburg“ arba „Fuchse“. Dar viena D grupės komanda bus Halmštado „Drott“ (Švedija) arba „Esch“ (Liuksemburgas).

Čempionų lygos grupių etapas prasidės rugsėjo 18 dieną. Turnyre kovos 24 komandos. Pirmajame etape jos bus suskirstytos į keturias grupes.

Čempionų lygos grupės

A grupė: „Veszprem“ (Vengrija), Zagrebo „Croatia osiguranje“ (Kroatija), „Sankt Peterburg“ (Rusija), Manhaimo „Rhein-Neckar Lowen“ (Vokietija), atrankos turnyro nugalėtojas. B grupė: „Kiel“ (Vokietija), Kielcų „Vive Targi“ (Lenkija), „Kolding“ (Danija), „Dunkerque“ (Prancūzija), du atrankos turnyrų nugalėtojai. C grupė: „Barcelona“ (Ispanija), Paryžiaus PSG (Prancūzija), Skopjės „Vardar“ (Makedonija), Tuno „Wacker“ (Šveicarija), du atrankos turnyrų nugalėtojai. D grupė: „Aalborg“ (Danija), Velenės „Gorenje“ (Slovėnija), „Flensburg-Handewitt“ (Vokietija), Logronjo „La Rioja“ (Ispanija), du atrankos turnyrų nugalėtojai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.