EUROLYGA 2023

Jauniausių pasaulio sklandymo čempionu tapo lakūno kosmonauto R.Stankevičiaus anūkas

Lietuvos vaikų sklandymo asociacijos varžybose čempionu tapo kaunietis Dominykas Stankevičius, lakūno kosmonauto Rimanto Stankevičiaus anūkas. Jauniausi pasaulio lakūnai Paluknio aerodrome varžėsi dėl čempiono vardo ir komandinio „Lituanika“ prizo, kuris atiteko vilniečių ekipai „Born2fly“-1.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 29, 2013, 2:48 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 4:24 PM

Jau keletą dešimtmečių Lietuvoje mokomi skraidyti sklandytuvais 9-10 metų vaikai. Specialiai sukurta metodika leidžia išmokyti vaikus savarankiškai kilti į orą (iki 3-5 metrų), skristi ir saugiai nusileisti, o geriausieji savo įgūdžius dar labiau sutvirtina vasaros pabaigoje tradicinėse varžybose. Šiemet varžybų prizas buvo įsteigtas minint S. Dariaus ir S. Girėno skrydžio per Atlantą 80-čio jubiliejų.

Tarp jaunųjų lakūnų – ir mergaitės

Vaikų sklandymo čempionato kovos vyko rugpjūčio 22-24 dienomis. Į dangų kilo devyniolika 10-15 metų vaikai, kurie atstovavo penkioms komandoms. Norą varžytis pareiškė dvi Vilniaus aeroklubo komandos – „Born2fly“-1 ir „Born2fly“-2, vilniečių skautų komanda „Oro skautai“, Kauno ir Judrėnų komandos. Jauniausiam dalyviui – vilniečiui Petrui Aleksandravičiui – 10 metų. Atkakliai pergalių siekė ir trys mergaitės.

Atlikti penki pratimai

Rugpjūčio 22 dieną nebuvo skraidoma dėl didelio vėjo. Šeštadienį jaunieji sklandytojai pradėjo skraidyti nuo 7 valandos ryto ir su pertraukomis skraidė iki sutemų, tačiau ne visi spėjo suskristi penkis pratimus. Sekmadienio rytą penktuoju pratimu varžybos baigėsi. Varžybos laikomos įvykusiomis, jeigu atlikti nors 3 pratimai.

Pratimų tikslas – taisyklingai ir tiksliai nusileisti sklandytuvu į ženklais pažymėtą zoną, visiems trims sklandytuvo ratukams paliečiant žemę vienu metu. Zonos dydis 10х5 metrų, todėl skrendant ir ypač leidžiantis reikia itin gerai valdyti orlaivį. Varžybų rezultatus, skrydžių tikslumą vertino 4 teisėjai, o sportininkų tūpimo momentai buvo filmuojami. Pagerbė Lietuvos aeroklubo prezidentas

„Varžybos vyko labai sklandžiai. Vaikams emocijų netrūko, o mes, organizatoriai ir visi instruktoriai esame labai laimingi, matydami, kaip užtikrintai ir saugiai skraido jauniausi pasaulio lakūnai,“ – sakė varžybų organizatorius ir dviejų vilniečių komandų vadovas Vytautas Vanagas, pats vaikystėje ragavęs tokio pat dangaus nektaro.

Jaunuosius lakūnus apdovanojimo ceremonijoje pagerbė Lietuvos aeroklubo prezidentas Jonas Mažintas. Nugalėtojams buvo įteikti FAI (Aeronautikos federacija) medaliai ir Lietuvos aeroklubo diplomai, rėmėjų dovanos.

Komandinėje įskaitoje komandos išsirikiavo tokia tvarka – pirmoji vieta teko „Born2fly“-1, antroji „Born2fly“-2 (instruktoriai V. Vanagas ir Valentinas Mirošničenko), trečioji vilniečių oro skautų komandai (instruktorius Vytautas Kašėta). Kauno ir Judrėnų komandų lakūnai pelnė medalius atskiruose pratimuose.

Bendrojoje įskaitoje kauniečius – varžybų čempioną Dominyką Stankevičių ir antros vietos laimėtoją Jokūbą Motūzą išugdė labiausiai patyręs vaikų sklandymo instruktorius Igoris Bykovas, trečią vietą laimėjo komandos „Born2fly“-1 sklandytojas Antanas Žilinskas, kurį skraidyti mokė Vytautas Vanagas ir Valentinas Mirošničenko. Geriausiai mergaičių tarpe sekėsi vilnietei Žygintei Miečelytei.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.