EUROLYGA

Ilgiausias R.Meilutytės sezonas: už intensyvų darbą - 10 medalių

Dubajuje Rūta Meilutytė baigė įspūdingą 2013-ųjų sezoną, bet surinko dar ne visus šių metų titulus. Nėra abejonių, jog 16-metė plaukikė antrus metus paeiliui bus išrinkta ir Lietuvos metų sportininke, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Pasaulio jaunimo čempionate R.Meilutytė laimėjo 6 medalius ir patvirtino, jog kartu su treneriu J.Ruddu pasirinko teisingą strategiją.<br>"Facebook" nuotr.
Pasaulio jaunimo čempionate R.Meilutytė laimėjo 6 medalius ir patvirtino, jog kartu su treneriu J.Ruddu pasirinko teisingą strategiją.<br>"Facebook" nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Giedrius Janonis

Sep 3, 2013, 12:48 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 2:28 PM

Pasaulio jaunimo čempionate R.Meilutytė naujais titulais papildė savo trofėjų kolekciją.

Olimpinė čempionė iš Dubajaus į Lietuvą parsivežė keturis aukso ir du sidabro medalius.

Jungtinių Arabų Emiratų sostinėje vykusiose 14-17 metų merginų varžybose undinėlė iš Kauno taip pat net 9 kartus gerino skirtingų rungčių Lietuvos suaugusiųjų plaukimo rekordus.

„Man rūpėjo ne medaliai. Labiau norėjosi įrodyti sau ir pažiūrėti, ką aš dar galiu“ - neslėpė R.Meilutytė, vietoj poilsio po pasaulio suaugusiųjų čempionato Barselonoje pasirinkusi dar vieną startą.

Buvo ryškiausia žvaigždė

Pasaulio jaunimo čempionate R.Meilutytė buvo ryškiausia žvaigždė.

Šeštadienį lietuvė Dubajuje laimėjo ketvirtąjį aukso medalį, triumfavusi 50 m plaukimo laisvu stiliumi finale. Šią distanciją ji įveikė per 25,10 sek. ir 0,09 sek. pagerino sau pačiai nuo penktadienio priklausiusį Lietuvos rekordą.

Sidabras atiteko rusei Rozalijai Nasretdinovai (25,16 sek.), o bronza – Bernadette Haughey iš Honkongo (25,38 sek.).

Prieš tai R.Meilutytė taip pat iškovojo čempionės titulą, plaukdama 50 m ir100 m krūtine ir 200 m kompleksinio plaukimo varžybose.

100 m laisvuoju stiliumi rungtyje ir mišrių komandų 4x100 m kombinuotos estafetės varžybose ji pelnė sidabrą.

„Aš jaučiausi geriau, nes Rūta buvo čia. Ji mane labai motyvuoja, - neslėpė Danas Repšys, Dubajuje iškovojęs sidabrą 100 m nugara rungtyje.

- Kadangi Rūta iškovoja tiek daug aukso ir pasiekia tiek pasaulio rekordų, plaukimas Lietuvoje tampa vis populiaresnis“.

Olimpinės čempionės vedama Lietuvos jaunimo rinktinė Dubajuje iš viso iškovojo 7 medalius (4 aukso, 3 sidabro) ir komandinėje įskaitoje užėmė ketvirtąją vietą, nusileisdama tik bendraamžiams iš Australijos (10 aukso, 6 sidabro, 2 bronzos), Rusijos (9, 8,9) ir JAV (9, 7, 12).

Už nugaros – ilgas sezonas

Pasaulio jaunimo čempionate R.Meilutytė dalyvavo net 8 rungčių varžybose.

Startai Dubajuje užbaigė ilgą poolimpinį 2013-ųjų sezoną, per kurį Londono olimpinė čempionė vien tik skirtingose varžybose nuplaukė daugiau kaip 5 km.

Nė viena iš jaunosios lietuvės varžovių šįmet tikrai negalėtų pasigirti analogišku startų intensyvumu.

Sausį R.Meilutytė startavo tarptautiniame plaukikų turnyre Liuksemburge, vasarį - Didžiosios Britanijos universitetų pirmenybėse, kovą - „British Open“, o balandį – nacionalinės Anglijos lygos varžybose. Birželį lietuvė jau plaukė keliuose „Mare Nostrum“ taurės etapuose, liepą – Europos jaunimo pirmenybėse Poznanėje, rugpjūtį – pasaulio suaugusiųjų čempionate Barselonoje ir pasaulio jaunimo pirmenybėse Dubajuje.

Ryškiausią Lietuvos sporto talentą pastaruosius 18 mėnesių Plymuto koledže globojantis Jonas Ruddas neabejojo, jog 16-metė plaukikė nesunkiai gali ištverti tokius varžybų krūvius.

„Esu įsitikinęs, jog galima daug daugiau rungtyniauti negu tai įpratę daryti kiti plaukikai, - neslėpė anglas, kalbėdamasis su swimvortex.com žurnalistu Craigu Lordu.

- Viskas priklauso nuo psichologinio atsparumo. Be to, tai dalis grūdinimosi proceso. Po to daug lengviau atlaikyti spaudimą per vieninteles svarbiausias varžybas – pasaulio čempionatą“.

Pagerino du rekordus

R.Meilutytės sezono rezultatai patvirtino, jog jos trenerio strategija pasiteisino.

Didžiausia staigmena Londono žaidynėse tapusi lietuvė šįmet įrodė, kodėl dabar vadinama viena pajėgiausių pasaulio plaukimo sprinterių.

Šią vasarą R.Meilutytė tapo ne tik pasaulio čempione jai parankiausioje 100 m krūtine distancijoje, bet ir perrašė pasaulio rekordų lentelę, plaukiant 50 m ir 100 m krūtine.

Lietuvė pirmoji pasaulyje 100 m krūtine nuplaukė greičiau negu per 1 min. 5 sek. (1 min. 4,35 sek.) nuo tos dienos, kai 2009-aisiais buvo uždrausti specialūs sintetiniai kostiumai.

Mūšis dėl lyderės vardo

Bet R.Meilutytei dar teks įrodyti, kad ji dabar yra absoliučiai geriausia plaukikė krūtine pasaulyje.

Net po rekordinio sezono dėl savo stiliaus lyderės vardo ji konkuruoja su dane Rikke Pedersen ir ruse Julija Jefimova.

Pasaulio čempionate Barselonoje 50 m distancijoje lietuvė pusfinalyje atėmė pasaulio rekordininkės vardą iš J.Jefimovos, bet po to finale nusileido Rusijos plaukikei.

Atsilikusi nuo R.Meilutytės 100 m distancijoje J.Jefimova dar kartą tapo pasaulio čempione ir 200 m krūtine rungtyje, kur aplenkė R.Pedersen, nors danė pusfinalyje pasiekė naują pasaulio rekordą.

„Iš visų trijų J.Jefimova labiausiai pasiilgusi pergalių. Jeigu Rūtą ir Rikke finale būtų parodžiusios viską, ką iš tiesų jos gali, būtų tikriausiai laimėjusios, - neabejojo J.Rudas, swimvortex.com prisimindamas finalus Barselonoje.

- Bet Julija rado savyje rezervų, kur dar gali pridėti, kai jos varžovės jau buvo nusiteikusios kiek ramiau. „Tai mano lenktynės“, - sau pasakė rusė. Ir likus iki finišo 20 m per paskutiniuosius grybšnius ji pasiekė savo“.

Nors trijų favoričių ginčą rugpjūtį laimėjo rusė, Barselonoje iškovojusi du aukso ir vieną sidabro medalį, ši kova tikrai nebaigta.

„Rūtos pranašumas – jaunatviška energija. Ji atsispiria nuo sienelės ir mėgaujasi kiekviena akimirka baseine. Nors ji jau pasiekė tikrai labai daug, nemanau, kad tai jau - viršūnė“, - įsitikinęs J.Ruddas.

Reikalinga ideali technika

R.Meilutytės treneris žino, ko dar trūksta jo auklėtinei ir kur ji dar galėtų tobulėti.

Šį sezoną J.Ruddas jis praleido ne vieną valandą, analizuodamas, kaip plaukia pagrindinės Rūtos konkurentės. Jis įsitikinęs, kad australo Shannono Rollasono treniruojamos R.Pedersen svarbiausias ginklas – ideali plaukimo technika.

„Per „Mare Nostrum Tour“ stebėjau Rikke iš labai arti. Be jokios abejonės, ji demonstravo geriausią visų laikų techniką, plaukdama labai ekonomiškai. Jos grybšniai ir slydimas vandeniu buvo tiesiog nuostabūs“, - R.Meilutytės konkurente žavėjosi J.Ruddas.

J.Jefimova pastaruosius kelis sezonus treniruojasi JAV, prižiūrima amerikiečio Dave'o Salo.

„Julija neįtikėtinai atgimė. Ji sukaupė labai daug patirties, tačiau per pastaruosius porą sezonų iš esmės pakeitė savo plaukimo stilių, - pastebėjo R.Meilutytės treneris.

- 2010-ųjų Europos čempionate Budapešte ji sukeldavo žymiai daugiau bangų, o dabar tiesiog skrenda vandeniu. Ji tarsi iš naujo atrado save ir dabar plaukia žymiai plokščiau“. J.Ruddas sąmoningai įtraukė į R.Meilutytės treniruočių programą plaukimus laisvu stiliumi, pamatęs jog jo auklėtinė plaukdama krūtine neišlaiko gero ritmo ir pavyzdingos technikos.

„Laisvasis stilius, plaukimas nugara ir peteliške priklauso tai pačiai šeimai, bet plaukimas krūtine yra išskirtinis vienintelis vaikas, - aiškino treneris. - Prireikia daug laiko, kantrybės ir kasdienių pastangų, kad atsisakytum blogų įpročių“.

Geriausias poilsis – darbas

R.Meilutytė Dubajuje pasistengė įrodyti, jog Barselonos pamokos nepraėjo veltui.

Jos treneris įsitikinęs, jog geriausias poilsis net po pasaulio čempionato yra darbas.

„Jūs negalite tik ilsėtis, ilsėtis ir ilsėtis. Prieš varžybas Dubajuje Rūta turėjo vieną intensyviausių darbo savaičių šiais metais, - neslėpė J.Ruddas.

- Kiekvienos varžybos yra to paties vieno bendro proceso dalis. Kiekvieną kartą privalai plaukti geriau negu prieš tai. Smagu, jeigu yra numatyta piniginė premija, bet pati Rūta pirmiausiai visada siekia geresnio rezultato“.

2013-ųjų R.Meilutytės medaliai

Pasaulio čempionatas Barselonoje: auksas (100 m krūtine), sidabras (50 m krūtine).

Pasaulio jaunimo čempionatas Dubajuje: 4 aukso (50 m laisvu stiliumi, 50 m krūtine, 100 m krūtine, 200 m kompleksiniu stiliumi), 2 sidabro (100 m laisvu stiliumi, mišrių komandų 4x100 m kompleksiniu stiliumi estafetė).

Europos jaunimo čempionatas Poznanėje: auksas (100 m krūtine), sidabras (50 m laisvu stiliumi).

2013-aisiais R.Meilutytės pasiekti Lietuvos rekordai

50 m krūtine: 29,48 sek. (rugpjūčio 3 d., Barselona)*

50 m laisvu stiliumi: 25,10 sek. (rugpjūčio 31 d., Dubajus)

50 m peteliške: 27,14 sek. (rugpjūčio 28 d., Dubajus) 2 kartus

50 m nugara: 28,78 sek. (rugpjūčio 29 d., Dubajus) 2 kartus

100 m krūtine: 1 min. 4,35 sek. (liepos 29 d., Barselona)*

100 m laisvu stiliumi: 54,94 sek. (rugpjūčio 28 d., Dubajus)

200 m kompleksiniu stiliumi: 2 min. 10,15 sek. (rugpjūčio 29 d., Dubajus)

*- kartu yra ir pasaulio rekordas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kuo baigsis V. Blinkevičiūtės žaidimas su rinkėjais?