EUROLYGA 2023

Sostinės beisbolo talentai skinasi kelią į JAV

Lietuvos beisbolo sezonas artėja link pabaigos. Paskutiniai taškai bus sudėti jau kitą savaitgalį Lietuvos čempionato finale. Čia į kovą stos sostinės klubo „Vilnius“ ir Kauno „Lituanica“ beisbolininkai.

Daugiau nuotraukų (1)

Lina Motužytė

Sep 16, 2013, 5:23 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 3:46 AM

Kauniečiai - nepralenkiami

Šios komandos šį sezoną tarpusavyje žaidė šešis kartus ir pasidalijo po tris pergales. Tiesa, paskutiniąją pergalę „Lituanica“ iškovojo tarptautinio Interlygos turnyro finale.

Rugpjūčio pabaigoje Baltarusijos mieste Breste vykusiose Interlygos finalo ketverto varžybose „Vilniaus“ klubas pusfinalyje 14:6 įveikė Latvijos „Riga“ ekipą, o kauniečiai 2:1 nugalėjo „Minsk“ klubą. Finale „Lituanica“ 12:1 sutriuškino Vilniaus beisbolininkus.

Kauno klubas Interlygos čempionų titulą iškovojo penktąjį kartą iš eilės ir dešimtą kartą klubo istorijoje.

„Prastai atrodėme, be užsivedimo, tiesiog nepavykusios rungtynės buvo“, - po rungtynių apmaudo neslėpė „Vilniaus“ klubo treneris Virmidas Neverauskas.

Amžius – ne riba

„Vilniaus“ beisbolo klubas skaičiuoja dešimtmetį. Šiuo metu sostinės klubas turi visų amžiaus grupių komandas: berniukų (iki 12 metų), jaunučių (iki 15 metų), jaunių (iki 18 metų), suaugusiųjų ekipas. Klube yra net merginų komanda.

Suaugusiųjų ekipoje žaidėjų amžiaus ribos svyruoja nuo 15 metų iki 49-erių. Netoli penkiasdešimtmečio komandoje yra V.Neverauskas, ne tik treniruojantis, tačiau ir pats išbėgantis į aikštę.

„Čia ne tas žaidimas, kad reiktų daug bėgti ar labai greitai bėgti. Reikia gerai mušti ir mesti“, - aiškino treneris.

Beisbolo populiarumas Lietuvoje krizės metu krito. „Kiek kalbuosi su kitų sporto šakų treneriais, kitur net blogiau nei pas mus. Krizės metu kai kuriems tėvams pasidarė sunku išleisti vaiką į varžybas ir mokėti tą minimalų 50 litų mokestį“, - apgailestavo treneris.

Susidomėjimą beisbolu treneriai stengiasi kelti bendradarbiaudami su mokyklomis. Siūlo kartą per savaitę vaikus užimti nemokamai, o norinčius žaisti rimčiau kviečia prisijungti prie klubo.

„Žiemą „Sportimos“ manieže turime tikrai geras patalpas treniruotis, tačiau vasarą nesiafišuojame. Neturime stadiono“, - truktelėjo pečiais V.Neverauskas.

Kovoja dėl stadiono

Po ilgos diskusijos dėl stadiono statybų Žirmūnų mikrorajone beisbolininkai jau beveik nuleido rankas. Iš užkulisinių kalbų jie suprato, kad 1993 metais Vyriausybės aikštyno statybai paskirtas 4 ha plotas jau atiduotas kitiems.

Prieš dvejus metus nepasitenkinimą prie Neries statyti beisbolo aikštyną išreiškė Žirmūnų bendruomenė.

„Tuomet įsipareigojome sumažinti vietų tribūnose skaičių, sumažinti automobilių stovėjimo aikštelės vietų skaičių. Būtų tik aptverta aikštelė su keliais šimtais vietų. Tas detalusis planas jau turėjo būti pakeistas ir seniai pateiktas svarstyti visuomenei, bet to nėra padaryta. Tai tik patvirtino, kad niekas nevyksta“, - apmaudžiai gūžtelėjo pečiais V.Neverauskas.

Šiuo metu sportininkai treniruojasi Lazdynų mikrorajone esančiame privačiame sklype, kur sąlygos nė iš tolo neprilygsta įprastoms.

„Pradėkime nuo pačios dangos. Ji yra nelygi, kamuoliukas bet kada pavojingai gali atšokti į veidą. Taip išugdomas baimės jausmas. Beisbolo aikštė turi būti aptverta, reikalingos tvoros. Net pilnavertės treniruotės negalime padaryti.

Dabar realiausias variantas – kalbėtis su mokyklomis. Būtų taip, kad dieną mokykla stadionu naudojasi savo reikmėms, o vakare treniruojamės mes. Bet vėlgi reikia pasirinkti tokią vietą, kad nesimaišytų su žmonių nuotaikomis.

Mes nieko blogo nedarome, tenorime stadiono. Sutinkame su visomis sąlygomis. Mums nereikia, kad duotų nuosavybę, tegu duoda panaudą, mes pasistatysime stadioną ir žaisime“, - kalbėjo treneris.

Lygina su J.Valančiūnu

Aukščiausia beisbolo lyga (MLB) kasmet jauniesiems Europos talentams rengia stovyklas, kuriose treniruotes veda geriausi beisbolo specialistai, buvę MLB žaidėjai.

15-19 metų vaikinai turi galimybę pademonstruoti beisbolo įgūdžius ir pasirašyti sutartį su MLB komanda.

Taip nutiko ir V.Neverausko sūnui Dovydui. Būdamas 16-os jis padėjo parašą ant sutarties su  „Pittsburgh Pirates“ antrine  komanda ir jau trejus metus JAV kopia į beisbolo Olimpą.

Šiemet MLB vasaros stovykloje buvo kitas „Vilniaus“ klubo auklėtinis Marius Balandis. V.Neverauskas 15-metį beisbolininko talentą lygina su Jono Valančiūno meistriškumu krepšinyje.

„Kai dalyvavo peržiūroje Mariui buvo 14 metų ir devyni mėnesiai ir jo mestas kamuoliukas skriejo 86 mylių per valandą greičiu. Palyginimui, mano sūnus dalyvavo peržiūroje, kai jam buvo 15 metų ir 3 mėnesiai, jo greitis buvo 81 mylia per valandą. Marius, būdamas pusmečiu jaunesnis, meta 6 myliomis greičiau.

Jis yra labai talentingas, turi gerus ne tik fizinius duomenis, bet ir gerą discipliną, aikštėje teisingai mąsto, o tai leidžia tikėtis geros ateities“, - apie auklėtinį kalbėjo V.Neverauskas.

Stovykloje vaikinas parsivežė ne tik galybę įspūdžių, bet ir naudingos patirties.

„Gavau dvyliktu numeriu pažymėtus marškinėlius. Geras numeris, kiti neįdomūs, - nusišypsojo M.Balandis, pasakodamas apie stovyklą, - ten išmokau, kad kiekvieną žaidėją reikia palaikyti, net jei jis kažką padaro ne taip. Išmokau naujų pratimų, paaiškino mano problemas, klaidas. Tikrai naudinga buvo.“

Nuo 2005-ųjų kontraktą su MLB pasirašė daugiau nei 60 europiečių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.