EUROLYGA 2023

Lietuviai jau įsitikino: Rio de Žaneiro olimpiadoje netrūks staigmenų

2016-ųjų vasaros olimpinių žaidynių sostinė Rio de Žaneiras dar turi beveik trejus metus pasirengti svarbiausioms pasaulio varžyboms, bet Brazilijoje apsilankiusi Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) delegacija jau žino, kad staigmenų ten netrūks. Su kai kuriomis lietuviai jau susidūrė ir buvo nemaloniai nustebinti.

Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Nenartavičius

Nov 28, 2013, 3:22 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 2:35 AM

Tai ypač jaučiama po pastarųjų 2012 metų Londono olimpinių žaidynių, kurios dažnai vadinamos geriausiai organizuotomis per visą istoriją. Pietų Amerika iki šiol niekada nerengė olimpinių žaidynių, o šiuo metu Brazilija labiau rūpinasi kitų metų pasaulio futbolo čempionatu, kuris jau ant nosies.

„Rio de Žaneiras – kontrastų miestas, ir olimpiados metu nuo to nepavyks pabėgti. Ten į daug ką žiūrima liberaliau nei mes esame įpratę - mano Lietuvos olimpinio sporto centro (LOSC) direktorius Linas Tubelis, kartu su LTOK olimpinio švietimo direktoriumi Kaziu Steponavičiumi ir jo pavaduotoju Einiumi Petkumi bei olimpinės rinktinės vyriausiuoju gydytoju Daliumi Barkausku dešimt dienų praleidę didžiausiame Brazilijos mieste.

Lietuviai kartu su dar 12 šalių atstovais dalyvavo Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių organizacinio komiteto surengtose atvirosiose dienose, kad iš arti pamatytų būsimuosius olimpinius objektus. Ši grupė buvo jau trečioji, kita bus paskutinė, nes ne visų šalių nacionaliniai olimpiniai komitetai panoro išlaidauti.

Dalyvavusieji, įskaitant ir lietuvius, įsitikino, kad Rio olimpiada bus brangi ne tik dėl tolimos kelionės.

„Buvome apgyvendinti viešbutyje, kuriame kambario oficiali kaina yra apie 800 litų. Kadangi mums vietas užsakė vietinė agentūra, mokėjome mažiau, tačiau sąlygos buvo kaip kukliame trijų žvaigždučių viešbutyje. Gal net prastesnės, - pasakojo L.Tubelis, kuris yra ir LTOK programos „Rio 2016" ekspertų komisijos vadovas. - Kai nusistebėjome, mums pasakė, kad tokios yra rinkos kainos.“

Lietuviai iš olimpiados rengėjų išgirdo, kad žaidynių metu viešbučių numeriai kainuos nuo 250 iki 550 JAV dolerių. Teigiama, kad iš viso mieste bus 22 tūkst. vietų apgyvendinimui. Šis skaičius nėra didelis palyginus su kitomis žaidynėmis, todėl planuojama pasekti 2004 metų Atėnų olimpiados pavyzdžiu ir apgyvendinti turistus kruiziniuose laivuose.

„Rio de Žaneiro tarptautinis oro uostas nėra didelis, jį planuojama plėsti, bet dabar susidūrėme su didelėmis grūstimis. Panašiu metu atskrido keli lėktuvai, todėl prie migracijos tarnybų kontrolės posto užtrukome mažiausiai pusantros valandos. Transporto srautai mieste dideli, dažnos spūstys, daug kur keliauti reikia tuneliais, todėl jos neišvengiamos. Metro tinklas nėra plačiai išvystytas, nors žadama jį plėsti“, - sakė L.Tubelis.

LOSC direktorius taip pat atkreipė dėmesį, kad brazilai nėra įpratę pernelyg skubėti, laikytis grafikų ir mėgsta gyventi atsipalaidavę, todėl teks su tuo taikytis. Sunku patikėti, kad šalyje pasikeistų gyvenimo būdas dėl olimpiados.

Brazilija nesirengia pernelyg taikytis prie olimpiados dalyvių ir nepadengs dalyvavimo išlaidų vadinamosiose testų varžybose – paprastai jos rengiamos likus metams iki žaidynių. Taip darė Londono olimpiados rengėjai, bet Rio de Žaneiras nusprendė, kad tuo turi rūpintis nacionaliniai olimpiniai komitetai.

Lietuvos ir Rio de Žaneiro laiko juostų skirtumas yra keturios valandos, todėl L.Tubelis mano, kad sportininkams aklimatizacija bus gerokai lengvesnė nei vykstant į Rytus, kai tenka viską paankstinti ir sportininkams dažnai reikia startuoti, kai Lietuvoje būna ankstyvas rytas.

„Vis dėlto kai kurių sporto šakų, pavyzdžiui, irklavimo, buriavimo, atstovams būtų labai naudinga išbandyti bazes prieš olimpiadą“, -- mano L.Tubelis.

Rio de Žaneire visų sporto šakų, išskyrus futbolo grupių kovas, varžybos vyks viename mieste ir visi sportininkai gyvens viename olimpiniame kaimelyje – nebus atskirų buriavimo arba irklavimo kaimelių, kaip yra buvę anksčiau.

Tačiau kaimelyje statomi olimpiečių namai sieks net iki 18 aukštų, todėl sportininkai gali turėti nepatogumų ilgai laukdami liftų.

Maždaug pusė varžybų Rio de Žaneire vyks jau esamose sporto bazėse, kurias reikės atnaujinti, ketvirtadalį teks pastatyti, o dalis arenų bus laikinos. Labiausiai nutolusios bazės bus už 40 km nuo olimpinio kaimelio, bet sportininkai bus vežiojami pagrindinių greitkelių olimpinėmis linijomis, todėl jiems neteks strigti spūstyse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.