EUROLYGA 2023

Apsnigtoje Alpių trasoje biatlonininkų pastangas vėjais paleido šūviai

Specialiai lrytas.lt, Hochfilcenas (Austrija)

T.Kaukėnas su biatlonininkais pasitikrino galimybes.<br>V.Balkūno nuotr. iš archyvo
T.Kaukėnas su biatlonininkais pasitikrino galimybes.<br>V.Balkūno nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Šilinskaitė

Dec 6, 2013, 4:50 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 10:54 PM

Hochfilcenas – kišenės dydžio miestelis Austrijoje, tačiau jis turi Alpes, puikias slidinėjimo trasas, o – svarbiausia – Tarptautinės biatlono sąjungos (IBU) pasitikėjimą, todėl čia jau 21 kartą vyksta pasaulio biatlono taurės etapas. Galimybė jį rengti Hochfilceno gyventojams – gal net didesnė šventė nei Naujieji metai. Tik Lietuvos biatlonininkus Hochfilcenas šiemet pasitiko nesvetingai. Nė vienas Lietuvos rinktinės narys per sprinto varžybas nepateko į persekiojimo lenktynes.

Diana Rasimovičiūtė, Natalija Kočergina, Tomas Kaukėnas ir Karolis Zlatkauskas Hochfilcee pasitikrino galimybes. Tačiau net ir po prasto pasirodymo antrajame pasaulio taurės etape Hochfilcene – sudėtinga jas vertinti, nes tai – tik vienos varžybų, tik viena iš trasų. Be to, kitose trasose ir oro sąlygos gali būti kitokios.

Oras Alpėse neprognozuojamas taip pat, kaip ir biatlonas. Ketvirtadienį Hochfilcene akino saulė – nekaitri, žiemiška. Penktadienį – per sprinto varžybas – iš apniukusio dangaus kąsniais krito sniegas.

Trečiąją starto grupę pasirinkusi Lietuvos moterų rinktinės lyderė D.Rasimovičiūtė į trasą iššliuožė 46-ta ir, atrodė, užpustyta trasa skrieja kaip kulka. Tačiau būtent kulkos vėjais paleido Dianos pastangas jau pirmąkart stabtelėjus šaudykloje. Šaudydama gulint D.Rasimovičiūtė triskart iš penkių nepataikė į taikinį ir buvo priversta sukti tris baudos ratus.

Ne ką geriau sekėsi ir šaudyti stovint – vėl trys šūviai buvo netaiklūs ir dar trys baudos ratai! Itin prastas taiklumas vieną greičiausių slidininkių tarp biatlonininkių bloškė žemyn – už 60-tuko, kuris garantuoja teisę startuoti persekiojimo lenktynėse, ribos.

N.Kočergina prie starto linijos stojo vos 101-a ir, įveikusi pirmąjį ratą, po šaudymo gulint, patraukė į trasą sukti antrojo, nes nė karto neprašovė. Šaudyti stovint jai sekėsi prasčiau – 3 netaiklūs šūviai ir tiek pat baudos ratų.

Bendrojoje įskaitoje – N.Kočerginos džiaugsmas ir D.Rasimovičiūtės nusivylimas: pirmą kartą Natalija sprinte aplenkė Dianą ir finišavo 73-ia. D.Rasimovičiūtė buvo vos 92-a. Snieguotą Hochfilceno trasą pirmoji įveikė Selina Gasparin iš Šveicarijos.

Išvakarėse, per treniruotę, puikiai šaudžiusi D.Rasimovičiūtė, per varžybas – lyg šautuvas būtų užkeiktas – pliekė pro šalį.

„Šaudant stovint buvo vėjas, todėl nebuvo prasmės taikytis, ir šaudžiau greitai. O kas nutiko šaudant gulint, dar analizuosime su treneriais“, - po varžybų ištarė biatlonininkė.

Į persekiojimo varžybas nepateko ir vyrai, galutinėje sprinto varžybų įskaitoje išsirikiavę vienas po kito: 38-as startavęs K.Zlatkauskas užėmė 67 vietą, 81-as į trasą išvažiavęs T.Kaukėnas finišavo 68-as. K.Zlatkauskas stovėdamas prašovė dukart, T.Kaukėnas kartą nepataikė gulėdamas ir dusyk – stovėdamas. Nugalėjo norvegas Larsas Bergeris.

„Pirmajame rate mano greitis buvo puikus, tačiau gulėdamas paleidau neapgalvotą šūvį. Antrajame rate prieš šaudyklą sumažinau greitį, tačiau nepataikiau jau dusyk ir kažkaip pradingo motyvacija“, - nelinksmas buvo ir T.Kaukėnas.

Antrasis pasaulio taurės etapas Hochfilcene – tik vienos Lietuvos biatlonininkų varžybų šį sezoną. Svarbiausias startas – kitų metų vasarį Sočyje, kur vyks žiemos olimpinės žaidynės. Lietuva turi po kelialapį į olimpiadą vyrui ir moteriai. Lietuvos rinktinės lyderiai – D.Rasimovičiūtė ir T.Kaukėnas, tačiau iki žaidynių – dar du mėnesiai, per kuriuos daug kas gali keistis.

Lyderius – geriau to nebūtų – iš rikiuotės gali išvesti traumos, o geresni asmeniniai pasirodymai paskirose varžybose gali tapti kelialapiu į olimpiadą kuriam nors kitam Lietuvos rinktinės nariui.

„Dar tikrai negalime tvirtinti, kad į Sočio žaidynes važiuos Diana ir Tomas“, -- sakė Lietuvos rinktinės treneris latvis Ilmaras Bricis.

D.Rasimovičiūtės širdies draugas ir būsimasis vyras I.Bricis – lietuvė ir latvis jau yra kalbėję apie tuoktuves, tik dar nenumatė, kada jos įvyks – garsiausias visų laikų Latvijos biatlonininkas. Jis pats dalyvavo šešeriose olimpinėse žaidynėse kaip sportininkas, 1998 metais Nagane asmeninėse lenktynėse buvo penktas, estafetėje – šeštas, 2006 metais Turine persekiojimo varžybose užėmė 4 vietą, o kitąmet į Sočio žaidynes pirmą kartą vyks kaip treneris.

2014 metų Sočio olimpines žaidynes rodys „Lietuvos ryto“ televizija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.