EUROLYGA 2023

Bokso čempionas V.Klyčko ruošia lemiamą smūgį

Ar Lietuvos sporto pasaulyje yra nors viena tokio lygio žvaigždė, galinti žengti V.Klyčko pėdomis? Ukrainos prezidento posto sieksiantis bokso čempionas jau tapo naujuoju šalies revoliucijos vedliu, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“. 

Kartu su kitais proeuropietiškai nusiteikusiais politikais užlipęs ant sunkvežimio pasaulio profesionalų bokso čempionas V.Klyčko (pirmas iš kairės) Kijevo Nepriklausomybės aikštėje mojavo Ukrainos vėliava, reikalaudamas permainų.<br>AP nuotr.
Kartu su kitais proeuropietiškai nusiteikusiais politikais užlipęs ant sunkvežimio pasaulio profesionalų bokso čempionas V.Klyčko (pirmas iš kairės) Kijevo Nepriklausomybės aikštėje mojavo Ukrainos vėliava, reikalaudamas permainų.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-12-07 19:09, atnaujinta 2018-02-19 22:36

Jo milžiniška figūra išsiskiria šaltoje Kijevo naktyje. Į rankas pasiėmęs garsintuvą V.Klyčko vaikšto siauru žmonių koridoriumi, kuris skiria policininkus nuo tūkstančių demonstrantų, artėjančių prie Ukrainos prezidento administracijos pastato.

„Pasitraukite! Jums nėra ką čia daryti. Nepasiduokite provokacijai“, – ramina įtūžusią minią bokso čempionas. Prieš kelias akimirkas jis taip pat įkalbinėjo policininkus laikytis ramybės.

„Jūs išduodate bendrą mūsų tikslą“, – piktinasi V.Klyčko, rankomis sulaikydamas vieną ypač įžūlų demonstrantą.

Galiausiai minia atsitraukia, ir dar prieš keletą akimirkų neišvengiamas atrodęs kruvinas susirėmimas su policija neįvyksta.

Vadovavo miniai demonstrantų

Tai nutiko Ukrainos sostinėje dar sekmadienio vakarą, kai apie 0,5 mln. žmonių susirinko Nepriklausomybės aikštėje.

Per 160 demonstrantų buvo sužeista, kai valdžia panaudojo jėgą, ašarines dujas ir gumines kulkas, norėdama juos išvaikyti.

Minia reikalavo Ukrainos prezidento V.Janukovyčiaus ir šalies vyriausybės atsistatydinimo, kai šie dar lapkričio 21-ąją išsigandę kaimyninės Rusijos spaudimo nutraukė derybas dėl sutarties su Europos Sąjunga.

Naujosios Ukrainos revoliucijos įvykių epicentre atsidūręs V.Klyčko tarp demonstrantų išsiskyrė ne tik milžinišku savo stotu – 202 cm ūgiu ir 110 kg svoriu.

Pasaulio sunkaus svorio bokso čempionas pagal WBC versiją ir Volodymyro Klyčko (pasaulio sunkaus svorio bokso čempiono pagal WBA, WBO ir IBF versijas) vyresnysis brolis savo šalyje yra ne tik sporto žvaigždė, bet ir vienas protesto mitingų lyderių.

Nuotrauka, kai ant sunkvežimio užlipęs V.Klyčko mojuoja Ukrainos vėliava tūkstantinei miniai, atsidūrė ne tik pirmajame Prancūzijos dienraščio „Le Monde“ puslapyje, bet ir tapo savotišku visos antrosios Oranžinės revoliucijos simboliu.

„Kviečiu visus likti aikštėje. Mes privalome mobilizuoti visą šalį, kad neprarastume iniciatyvos“, – aiškino V.Klyčko savo bendraminčiams.

Norėdamas būti pavyzdys visiems ukrainiečiams bokso čempionas pats praleido visą naktį kartu su kitais profsąjungų rūmuose greta Nepriklausomybės aikštės, o tuo metu kiti sukilėliai užėmė Kijevo meriją ar blokavo kelius į Ukrainos vyriausybės pastatą.

Ruošiasi prezidento rinkimams

V.Klyčko neatsitiktinai tapo ryškiausiu naujosios Ukrainos revoliucijos šaukliu.

42-ejų boksininkas dar 2004-aisiais pasuko į politiką, o dabar yra vienas Ukrainos demokratinio aljanso už reformas lyderių.

Jo vadovaujama liberalių pažiūrų proeuropietiška partija „Udar“ („Smūgis“) per šalies parlamento rinkimus 2012-aisiais surinko 13,95 proc. balsų ir dabar yra trečia pagal svorį politinė jėga Ukrainoje.

Nuo senų laikų su V.Janukovyčiumi kovojantis V.Klyčko šiuo metu yra šalies Aukščiausiosios Rados narys.

Neseniai bokso čempionas pareiškė, kad dalyvaus 2015-ųjų kovą numatytuose Ukrainos prezidento rinkimuose.

V.Klyčko viešai iškėlus savo kandidatūrą, pirmųjų sociologinių apklausų rezultatai prognozuoja, kad jis turėtų įveikti dabartinį šalies prezidentą per antrąjį būsimų rinkimų turą.

„Dabartinio Ukrainos prezidento režimas šalį stumia į diktatūrą ir tarptautinę izoliaciją, – įsitikinęs V.Klyčko. – Politinė kova Ukrainoje primena kovas be taisyklių.

Gaila, bet čia svarbiausia, kokias pareigas tu eini ir kiek turi pinigų. Per krizę Ukraina tapo vienintele šalimi, kurioje oligarchų skaičius padvigubėjo. Tai tik patvirtina šalies ekonomikos monopolizaciją.“

Penkiomis kalbomis laisvai kalbantis buvusio SSRS armijos pulkininko sūnus Ukrainoje vertinamas kaip politikos intelektualas. Visų jo rinkimų kampanijų ašimi tapo negailestinga kova su korupcija.

Praras čempiono diržą?

Ar į politinius mūšius įsivėlęs V.Klyčko dar grįš į bokso ringą? Kol kas atsakymo neturi ir pasaulio čempiono vadybininkas Berndas Bonte.

„Reikia dar palaukti ir pažiūrėti, kaip viskas artimiausiomis dienomis pasibaigs Ukrainoje.

Dabar negalima daryti jokio pareiškimo apie jo, kaip boksininko, ateitį. Jis pats pasakys, kai ateis laikas“, – dienraščiui „L’Equipe“ neslėpė V.Klyčko talkinantis vokietis.

Profesionalų ringe V.Klyčko iškovojo 45 pergales per 47 mačus, bet pastarąjį rugpjūtį jis atsisakė ginti pasaulio čempiono titulą pagal WBC versiją, teisindamasis rankos trauma.

Ukrainos milžinas iki gruodžio 15-osios privalo pranešti WBC, ar ruošiasi grįžti į ringą.

Jei V.Klyčko vėl atsisakys kautis, jis praras čempiono diržą. Tačiau šalies ateitis jam, be jokios abejonės, dabar svarbiau už visus bokso titulus. („L’Equipe“, „Le Monde“, LR)

Būsimas prezidentas?

Vitalijus Klyčko

42 metai, ukrainietis.

Ūgis – 202 cm, svoris – 110 kg.

Gimė 1971 m. liepos 19 d. Belovodske (Kirgizija).

Titulai: pasaulio sunkaus

svorio bokso čempionas

pagal WBC versiją.

Profesionalų ringe:

45 pergalės (41 nokautu) ir 2 pralaimėjimai.

Politinė karjera: „Udar“

partijos lyderis, Ukrainos parlamento narys.

Varžovai Ukrainos politiniame ringe

Vitalijus Klyčko nėra pirmasis Ukrainos atletas, pasukęs į politiką.

Po Ukrainos nepriklausomybės paskelbimo 1991-aisiais ryškiausia tų laikų SSRS sporto žvaigždė Serhijus Bubka iš karto pareiškė apie savo ukrainietišką tapatybę. Net 35 kartus pasaulio šuolių su kartimi rekordą gerinęs atletas trečiadienį šventė savo 50-metį.

Baigęs sportininko karjerą S.Bubka nuo 2002 iki 2006-ųjų buvo Ukrainos parlamento narys, priklausė koalicijai „Už vieningą Ukrainą“.

Bet vėliau legendinis šuolininkas savanoriškai paliko politinę sceną, norėdamas visas jėgas skirti Ukrainos olimpinio komiteto (UOK) veiklai, nes dar 2005-aisiais buvo išrinktas UOK prezidentu.

Į politikos vandenis mėgino bristi ir futbolininkas Andrijus Ševčenka.

Kai buvęs „Milan“ puolėjas dar 2004-aisiais gavo Aukso kamuolį – tradicinį prizą, skirtą geriausiam metų pasaulio futbolininkui, jis prisidėjo prie Viktoro Janukovyčiaus rinkimų kampanijos.

Dabartinis Ukrainos prezidentas tuomet buvo dar šalies ministras pirmininkas ir dalyvavo prezidento rinkimuose, kuriuose pralaimėjo Oranžinės revoliucijos lyderiui Viktorui Juščenkai.

2012-ųjų liepos 28 d. A.Ševčenka paskelbė, kad oficialiai baigia sportinę karjerą ir žengia į politiką.

2012-ųjų spalį per Ukrainos parlamento rinkimus futbolo žvaigždės pavardė buvo įrašyta antra Socialdemokratų partijos sąraše.

Bet surinkusi vos 1,58 proc. balsų A.Ševčenkos partija galiausiai liko už Aukščiausiosios Rados borto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.