EUROLYGA 2023

Metų asmenybės: Lietuvos pažibos, išsiblaivęs M.Tysonas ir žudiku tapęs herojus

Galbūt 2013 metais ne visi jie buvo geriausi, bet apie juos kalbėjo ilgai ir nuobodžiai. Jų pavardės žiniasklaidoje mirgėjo ryškiausiomis spalvomis, o akys jau ėmė vargti nuo jų atvaizdų nuotraukose. Portalas lrytas.lt pateikia skambiausias pergales ir pralaimėjimus tiek sporte, tiek asmeniniame gyvenime patyrusius sportininkus šiais metais.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 1, 2014, 1:06 PM, atnaujinta Feb 18, 2018, 1:36 AM

Ryškių asmenybių netrūko. Ką jau kalbėti apie Lietuvos krepšinio pamatus sudrebinusią Arvydo Sabonio, Jono Kazlausko bei Mindaugo Balčiūno trijulę ar daugybę pavyzdžių iš užsienio. Pavyzdžiui, pagaliau išsiblaiviusį Mike‘ą Tysoną ir žudiku tapusį herojų Oscarą Pistoriusą.

Krepšinio galvų šou

Dvi didžiausios Lietuvos krepšinio galvos – federacijos prezidento ir rinktinės trenerio – krito po sidabrinio Europos čempionato Slovėnijoje. Sensacingas Arvydo Sabonio ir Jono Kazlausko pasitraukimas iš pareigų buvo toks netikėtas, kad kai kurie dar ilgai negalėjo suprasti, kas įvyko su vienais iškiliausių žmonių Lietuvos krepšinio istorijoje. Skandalai, pykčiai, mįslės, nesuvestos sąskaitos kėlė didelį nerimą, tačiau iš LKF išgrūdus M.Balčiūną, viskas lyg ir susidėliojo į savo vietas – A.Sabonis ir J.Kazlauskas grįžo. A.Sabonis dėl savo pasitraukimo mįslingai kaltino žiniasklaidą, bet pasirodo, kad galai nesusijungė būtent dėl M.Balčiūno.

Pagaliau išsiblaivė

Mike‘as Tysonas – vėl visų dėmesio centre. Tiesa, į 47-erių „plieninį Mike‘ą“ visi sužiuro ne dėl pasiekimų bokse (šiuo metu jis organizuoja kovas. – Red.), o kalbų ir gyvenimo dramų. Atskleidęs, jog boksuodavosi apkvaišęs nuo kokaino ir dopingo kontrolierius apgaudinėjo dirbtiniu peniu, M.Tysonas taip pat prisipažino, jog melavo esą nustojo kvaišintis. Tiesa, prabilęs apie svyravimą ant mirties slenksčio, buvęs boksininkas lyg ir grįžo į doros kelią ir turi begalę veiklos. Pagaliau apie M.Tysoną antroje metų pusėje buvo kalbama tik iš gerosios pusės.

Undinėlė Rūta

Rūta Meilutytė temose apie metų geriausiuosius bus linksniuojama dar eilę metų. 2013 metais šešiolikametė ne kartą suteikė progą visai tautai didžiuotis savo kilme. Šiemet Lietuvos undinėlė tapo pasaulio 100 metrų plaukimo krūtine čempione, susižėrė du aukso medalius Europos pirmenybėse trumpajame baseine. Šie metai Rūtai buvo be galo įdomus ir tuo, kad baseine atsirado labai rimta varžovė – rusė Julija Jefimova. Gerokai rezultatus pagerinusi 21 metų plaukikė šešiolikametei metė rimtą iššūkį. Kova iš baseinų persikelia ir į užkulisius.

Šaro pamaina atsirado

Sėkmingas debiutinis sezonas užsienyje Krasnodaro „Lokomotiv“ klube, kelialapis į Eurolygą, sidabras Europos čempionate su Lietuvos rinktine ir vieta turnyro simboliniame penkete (sirgalių teigimu. - Red.). 2013-aisiais M.Kalnietis tikrai neturėtų skųstis. Nacionalinės komandos atakoms diriguojantis 27 metų 196 cm ūgio įžaidėjas anksčiau krepšinio aistruoliams didelio pasitikėjimo nekeldavo, bet būtent jis tapo tikru Jono Kazlausko surikiuotos kariaunos vedliu Slovėnijoje. Atgavęs pasitikėjimą savimi Krasnodare, Europos pirmenybėse savo žaidimu jis įsiveržė į geriausių žemyno gynėjų gretas. 

Herojus-žudikas

2012 metų Londono olimpinėse žaidynėse visas pasaulis žavėjosi Pietų Afrikos Respublikos bėgiko Oscaro Pistoriuso ryžtu. Sportininkas olimpiadoje varžėsi su kojų implantais. Žmonių su negalia didvyriu tapęs afrikietis aukštai kilo ir labai žemai krito. Vasario 14-ąją jam buvo pateikti kaltinimai gyvenimo draugės Reevos Steenkamp nužudymu. Manoma, kad O.Pistoriusas savo auką pakirto ant žemės keturiomis kulkomis. Pats bėgikas teisinosi, jog tuomet pagalvojo, kad į jo namus įsibrovė įsilaužėlis. Bet teisėjo tokia istorija neįtikino ir panašu, kad kalėjimo išvengti jam nepavyks. O.Pistoriuso likimas turėtų paaiškėti 2014 metų kovo 20-ąją.

Turime geriausius pasaulyje

Lietuva užaugino du geriausius penkiakovininkus pasaulyje – Laurą Asadauskaitę-Zadneprovskienę ir Justiną Kinderį. Taivane lietuviai tapo individualių rungčių čempionais ir iškėlė lietuvišką trispalvę aukščiau visų kitų. Pasaulio reitinge 2013 metais šie du Lietuvos penkiakovininkai užima pirmąsias vietas savo kategorijose. „Mūsų klausinėjo, ką vartojame“, - juokavo J.Kinderis.

Belgijos sensacija

Kaip atkreipti į save viso pasaulio dėmesį? Įmušk du įvarčius „Manchester United“ ekipai „Premier“ lygoje būdamas aštuoniolikos. Tokį patarimą duotų jaunasis „raudonųjų velnių“ talentas Adnanas Januzajus, per vieną vakarą išgarsėjęs pasauliniu mastu. Jis Spalio 5-ąją be Alexo Fergusono nublankusią „Manchester United“ ekipą ryškiai raudonai vėl nuspalvino įmušdamas du įvarčius į „Sunderland“ vartus ir taip išgelbėdamas klubą nuo gėdingo pralaimėjimo. Belgą ėmė vilioti bent penkios rinktinės, o netrukus suskubę „Manchester United“ vadovai su A.Januzajumi pratęsė sutartį dar bent penkeriems metams. Per vakarą sužibėjęs futbolininkas kas mėnesį uždirbs bent po 1 milijoną litų.

Vargšas Derrickas

„Chicago Bulls“ žvaigždė Derrickas Rose‘as po beveik pusantrų metų be krepšinio laužė fizikos dėsnius ir demonstravo neįtikėtiną atletiškumą. Vis dėlto patį gynėją vėl sulaužė trauma. Vos 25 metų amerikietis naujajame NBA sezone spėjo sužaisti tik 10 rungtynių ir susiplėšė meniską. Gydytojų diagnozė – pusmetis be krepšinio. NBA krepšinio sirgaliai meldžiasi, kad D.Rose‘o karjeros nepasiglemžtų traumos. Tokių atvejų stipriausioje krepšinio lygoje – ne vienas.

Švilpia ant geriausiojo

Kol kai kurie „Formulės 1“ sirgaliai švilpia ant pirmojo „Red Bull“ piloto Sebastiano Vettelio, šis be problemų lenkia visus varžovus, laimi devynis paskutiniuosius etapus iš eilės ir švenčia jau ketvirtąjį čempiono titulą. Dar vos 26-erių vokietis jau įrašė savo pavardę į „Formulės 1“ legendų sąrašą. Bent keturis kartus „Formulėje 1“ triumfavo tik dar trys lenktynininkai – Alainas Prostas (4), Juanas Manuelis Fangio (5) ir Michaelis Schumacheris (7). S.Vettelis nedrebina laikraščių antraščių skambiomis frazėmis, bet nuolatinės vokiečio pergalės ir neigiamas sirgalių požiūris žurnalistams davė pakankamai peno rašyti.

Beveik brangiausias pasaulyje

Įvardytas didžiausiu pirkiniu futbolo istorijoje, Garethas Bale‘as vėliau buvo nuleistas į antrąją vietą po Cristiano Ronaldo. Už Velso futbolininką Madrido „Real“ sumokėjo ne 100, kaip buvo skelbta iš pradžių, o 91 milijoną eurų. Trimis mažiau, nei prieš ketverius metus iš „Manchester United“ tas pats „Real“ įsigijo portugalą C.Ronaldo. Tačiau G.Bale‘o žaidimas nekelia tokio didelio ažiotažo, koks jis buvo „Real“ dar tik viliojant „Tottenham“ narį. Per 15 rungtynių atakuojantis saugas įmušė 9 įvarčius. Kol kas visas G.Bale‘o potencialas neatsiskleidė taip plačiai, kaip „Real“ piniginė.

Nutrenkė kritikus

Usainas Boltas jau nebežaibuoja, yra lėtas, tingi ir bus aplenktas. Tokios kalbos ir jamaikiečio kritikų svaičiojimai sklandė prieš pasaulio lengvosios atletikos čempionatą Maskvoje. Tačiau dopingo skandalas ir kitų lyderių traumos gerokai sutrumpino U.Bolto kelią iki finišo. Rusijos sostinėje 27 metų sportininkas ramiai susižėrė tris aukso medalius ir be didesnio vargo nutildė kritikus.

Grįžęs į Olimpą

Prieš „Australia Open“ turnyrą sausio pabaigoje, Rafaelis Nadalis iškrito iš keturių geriausių pasaulio tenisininkų sąrašo. Pirmą kartą nuo 2005-ųjų. Traumos padarinius ilgai jautęs 27 metų ispanas pakilo lyg feniksas iš pelenų. 2013-aisiais jis laimėjo 75 dvikovas iš 82 (91 proc.) ir susižėrė 10 svarbiausių titulų. Taip metus jis užbaigė puikuodamasis pirmoje ATP reitingo vietoje. Rafa grįžo!

Skeptikų siaubas

Aštuonis sezonus Lebrono Jameso kritikai turėjo progą džiaugtis ir šaipytis tuo, kad Kobe Bryanto šlovei iššūkį metęs krepšininkas neiškovojo nė vieno čempionų žiedo. Tačiau „Miami Heat“ lyderio skeptikai vis tyla. 2013 metais L.Jamesas iškovojo antrąjį čempionų titulą ir demonstravo aukščiausios klasės krepšinį. Puolėjas ženkliai pagerino taiklumą ir tapo nesustabdoma jėga NBA. Kas toliau? L.Jamesas vaikysis septynių Michaelo Jordano čempionų žiedų.

Seras Alexas

Gegužės 8-ąją iš vyriausiojo „Manchester United“ klubo trenerio posto pasitraukė tikra futbolo legenda seras Alexas Fergusonas. Po 26 metų darbo tituluočiausias Anglijos treneris paliko „raudonuosius velnius“. 71 metų strategas buvo iškėlęs komandą į Europos futbolo aukštumas, o be jo klubui sekasi labai sunkiai. A.Fergusono įpėdinis Davidas Moyesas kol kas negali išsaugoti „Manchester United“ ekipai atneštos šlovės, o Mančesterio sirgaliai jau ilgisi A.Fergusono rankos. Tuo tarpu pats seras Alexas išleido gan kontroversišką knygą ir situaciją stebi iš „Old Trafford“ tribūnų. 

Tai kas geriausias?

Cristiano Ronaldo ar Lionelis Messi? Kas bus išrinktas geriausiu metų futbolininku 2013-aisiais? Panašu, kad pastaruosius trejus metus geriausio pasaulio žaidėjo titulą susižėręs L.Messi trauksis iš sosto. C.Ronaldo 2013-ieji buvo pernelyg geri. Jis įvarčiais varpė visus savo varžovus. Viso 55 tikslūs smūgiai 2012-2013 metų sezone ir 27 įvarčiai jau šį sezoną – tokia portugalo statistika. Be to, C.Ronaldo fantastiškai atvedė Portugalijos rinktinę į pasaulio čempionatą Brazilijoje, ginčijosi su iš jo šukuosenos pasijuokusiu FIFA prezidentu Seppu Blatteriu ir nuolat patekdavo į žiniasklaidos akiratį.

Žinomas ne dėl sekso

Gyvos golfo legendos T.Woodso pavardė 2013 metais skambėjo ne dėl nuotykių lovoje, o pergalių. Į golfo elito viršūnę sugrįžęs 37 metų amerikietis vėl skina pergales aikštynuose ir mėgaujasi dėmesiu. Šį kartą – teigiamu. Atsitiesęs po sekso skandalo, šiemet jis buvo brangiausiai apmokamas sportininkas visame pasaulyje.

Naujoji lietuvė

Įvykis, kuris nustelbė net ir Rūtos Meilutytės pergales. 22 metų čiuožėjai Isabellai Tobias buvo suteikta Lietuvos pilietybė. Iš trečio karto. Metų pabaigoje visa žiniasklaida mirgėjo amerikietės prašymais suteikti jai lietuvišką pasą. Palankumą čiuožėja ant ledo bandė prisitraukti ir platindama vaizdo įrašus, kuriuose kalbėjo lietuviškai. Galiausiai I.Tobias pusėje atsidūrė Lietuva. O svarbiausia – prašymą patenkinusi prezidentė Dalia Grybauskaitė. Dabar I.Tobias plačiai šypsosi ir su savo porininku Deividu Stagniūnu ruošiasi Sočio olimpiadai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.