EUROLYGA 2023

Badmintonininkas K.Navickas Kinijoje treniruojasi ir su J.Kazlausko auklėtiniais

Po kryžminių kelio raiščių operacijos badmintono rakete vėl mojuojantis Kęstutis Navickas reabilitaciją tęsia Kinijoje, kur kartais treniruojasi ir su Jono Kazlausko vadovaujamais Gvangdungo krepšininkais, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Padedamas trenerio V.Mikalausko (trečias iš dešinės) badmintonininkas K.Navickas (trečias iš kairės) atgauna jėgas Kinijoje ir kartais treniruojasi kartu su J.Kazlausko vadovaujamais „Southern Tigers“ komandos krepšininkais.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Padedamas trenerio V.Mikalausko (trečias iš dešinės) badmintonininkas K.Navickas (trečias iš kairės) atgauna jėgas Kinijoje ir kartais treniruojasi kartu su J.Kazlausko vadovaujamais „Southern Tigers“ komandos krepšininkais.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus

Jan 5, 2014, 9:38 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 10:52 PM

K.Navickas Kalėdas sutiko Kinijoje kalbėdamasis apie krepšinį.

Geriausias šalies badmintonininkas po sunkių traumų reabilitaciją atlieka Gvangdungo mieste, kur „Southern Tigers“ klubą treniruoja Lietuvos krepšinio rinktinės treneris J.Kazlauskas, o jam padeda fizinio rengimo specialistas Virginijus Mikalauskas.

Šis treneris labiausiai prisideda, kad K.Navickas sėkmingai sugrįžtų į badmintono kovas po kryžminių kelio raiščių traumos.

Pavojingiausios traumos

29 metų badmintonininkui likimas nepagailėjo išbandymų.

Jo kūnas tarsi seno kareivio, nes traumos lyg tyčia pasitaikė tokios, kurios išveda atletus iš rikiuotės mažiausiai pusmečiui, o kartais net lemia karjeros pabaigą.

K.Navickui jau buvo trūkę kito kelio raiščiai, o paskui užklupusi dar viena sunki trauma – Achilo sausgyslės – sutrukdė patekti į 2012 m. olimpines žaidynes Londone.

Praėjusių metų pavasarį žaidžiant varžybose užsienyje kauniečiui vėl plyšo kelio raiščiai.

„Iki šiol pamenu, kaip patyręs traumą pirmąsias penkias minutes jaučiau lengvą šoką, – prisiminė K.Navickas. – Negalėjau patikėti, kad vėl sunki trauma. Bet po truputį atsirado ryžtas ir mintys, kaip greičiau galėčiau atsigauti.“

Lietuvos krepšinio rinktinės gydytojas Rimtautas Gudas atliko operaciją Kauno klinikose, ir derindamas reabilitaciją su ekonomikos studijomis badmintonininkas pradėjo dar vieną ilgą sugrįžimą į profesionalų sportą.

Klausosi trenerio istorijų

Pažintis su buvusiu lengvaatlečiu V.Mikalausku nulėmė, kad K.Navickas atsidūrė Kinijoje.

Vilniaus „Lietuvos ryto“, Rygos VEF, Mariupolio „Azovmaš“ klubuose dirbęs fizinio rengimo treneris nuo šio sezono talkina J.Kazlauskui Kinijoje.

Dar vasarą V.Mikalauskas padėjo K.Navickui žengti pirmuosius reabilitacijos žingsnius Kaune. Paskui pasiūlė atvykti ir į Gvangdungą.

„Šiuo metu su treneriu V.Mikalausku sportuoju kiekvieną dieną, o su treneriu J.Kazlausku neišvengiamai prasilenkiame, – pasakojo gruodžio mėnesio pradžioje į Kiniją nuvykęs K.Navickas. – Jie ten jau savi – žino geriausias vietas pavalgyti.

Buvome visi drauge pavakarieniauti.

Su V.Mikalausku esame seni pažįstami, todėl turime daug bendrų temų. Juolab kad dabar gyvename viename bute.

O treneris J.Kazlauskas palieka labai išmintingo, įdomaus ir didelę patirtį sukaupusio žmogaus įspūdį.

Jis yra matęs daug šalių, daug skirtingų kultūrų. Įdomu klausytis jo pasakojimų.“

Lietuvių saujelė Kalėdas ir Naujuosius metus šventė drauge – apsilankė simfoninės muzikos koncerte ir kartu vakarieniavo.

„Trenerio J.Kazlausko žmona Otilija paruošė įvairių Kalėdų patiekalų, – pasakojo K.Navickas. – Visi vyrai buvo labai patenkinti, nes kasdien valgant kinišką maistą lietuviški patiekalai yra kaip miražas.“

J.Kazlauską atpažįsta visur

Krepšinio tema niekada nebuvo svetima K.Navickui.

Jo brolis dvynys Gediminas Navickas augo Kauno „Žalgirio“ klube, su Lietuvos jaunimo rinktine 2005 metais tapo pasaulio jaunimo čempionu, o pastaruoju metu žaidė Bulgarijoje.

K.Navickas Kinijoje kartais prisideda prie „Southern Tigers“ krepšininkų fizinio rengimo treniruočių. Jis taip pat užsuko pasižiūrėti ir „Tigrų“ rungtynių Kinijos pirmenybėse.

Nors J.Kazlausko treniruojama komanda pirmauja čempionate, tąsyk Gvangdungo krepšininkai patyrė vieną retų pralaimėjimų.

„Turbūt manęs daugiau neįleis į salę“, – po mačo juokėsi K.Navickas.

Jis turėjo progą įsitikinti, koks populiarus Kinijoje yra J.Kazlauskas.

Lietuvos rinktinės strategas yra treniravęs Kinijos rinktinę 2004–2008 metais, o praėjusio sezono viduryje prisidėjęs prie „Southern Tigers“ klubo padėjo jam laimėti šalies pirmenybes.

Pernai rugsėjį Slovėnijoje su mūsų šalies rinktine keliaudamas Europos čempionato sidabro link, J.Kazlauskas pratęsė kontraktą su Gvangdungo klubu dar dvejiems metams.

„Mes net neįsivaizduojame, kaip J.Kazlauskas yra gerbiamas Kinijoje, – kalbėjo K.Navickas. – Krepšinis ten labai populiarus, todėl trenerį žmonės atpažįsta visoje Kinijoje.“

Stebi olimpinius čempionus

Kinijoje populiarus ir badmintonas.

Treneris V.Mikalauskas rekomendavo K.Navickui nacionalinį badmintono centrą – ten Lietuvos badmintonininkas intensyviai dirba ir gauna vertingų pamokų.

„Supratau, kodėl Kinijoje badmintonas yra aukštesnio lygio nei Europoje.

Iki šiol nebuvau matęs tokio dydžio komplekso, skirto vien badmintonui, – pasakojo K.Navickas. – Man lankantis ten kitą dieną žaidė keli olimpiniai čempionai. Kinų žiūrovų prisirinko tiek pat daug, kiek į krepšinio varžybas.“

Kinijoje kaunietis treniruojasi šešias dienas per savaitę – jis badmintono centre praleido ir Kalėdų rytą.

Mato, kaip šalis keičiasi

Per laisvą dieną K.Navickas stengiasi pamatyti ką nors nauja. Pastarąjį kartą jis lankėsi sparčiai besivystančiame Šendženo mieste.

„Ten radau vadinamųjų loftų kvartalą, kur gyvena ar laisvalaikį leidžia kūrybingi ir stilingi žmonės. Vaikštinėdamas po mažas ir jaukias parduotuves, gerdamas kavą, skaitydamas ir klausydamasis gyvos muzikos tarsi atgaivinau sielą“, – pasakojo badmintonininkas.

Nors Kinija pagal savo kalendorių Naujuosius metus pasitiks tik sausio 31 dieną, K.Navickas pastebėjo, kad dalis kinų šventė ir gruodžio 31 dieną.

„Kinai mėgsta linksmintis, nes tai jiems tarsi būdas ištrūkti iš nustatyto bendravimo rėmų, kai jie kiekviename žingsnyje turi paisyti taisyklių“, – kalbėjo Lietuvos badmintonininkas.

Jis ir anksčiau kelis kartus yra buvęs Kinijoje, bet kaskart ši 1,3 mlrd. gyventojų turinti šalis sugeba nustebinti.

„Matau, kaip Kinija keičiasi, auga ir tobulėja, – stebėjosi K.Navickas, kuris Azijos valstybę paliks sausio viduryje ir grįš treniruotis į Kauną pas trenerį Juozą Špelverį. – Kinijoje nuolat vyksta statybos.

Žmonės vis labiau prisitaiko prie atviresnio pasaulio, nors svarbiausios vertybės lieka nepajudinamos: pagarba vyresniam žmogui, šeimos artumas.

Apie Kiniją galima kalbėti labai ilgai, bet, manau, mes jos vis tiek niekada nesuprasime. Bet pabandyti verta.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.