EUROLYGA 2023

J.Jefimovos organizme rastas dopingo preparatas – kokį poveikį jis daro?

Lietuvos plaukikės Rūtos Meilutytės didžiausios konkurentės organizme rasta dopingui priskiriamo preparato dehidroepiandrosterono. Kai kuriose valstybėse jo galima įsigyti kad ir prekybos centrų maisto parduotuvėse, tačiau plaukime, kaip ir kitose sporto šakose, šis preparatas yra griežtai uždraustas. Dėl to praeityje jau nudegė keletas sportininkų, daugiausiai – NBA žaidėjai. Kas tas dehidroepiandrosteronas ir kokią įtaką sportininkui jis daro?

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 17, 2014, 1:06 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 10:22 AM

 Dehidroepiandrosteronas – anabolinis steroidas. Ši medžiaga žmogaus organizme natūraliai gaminasi iš inkstų liaukų. Dehidroepiandrosteronas gali būti ir sintetinio pobūdžio – tablečių, kapsulių, specialių gėrimų sudėtyje.

Sporte jis daugiausia vartojamas riebalams mažinti. Profesionalų sporte – greičiau reikiamoms kūno formoms suformuoti, jėgai ir raumenims didinti.

Draudžiamo preparato galima rasti dietiniuose papilduose, bet jie vertinami labai prieštaringai. Dehidroepiandrosteronas gali neigiamai paveikti ištvermę, taip pat gali pasireikšti emocijų kaita, galvos skausmas, bėrimas spuogais, nemiga, tvinksėjimas.

Atletai privalo žinoti ir yra perspėti, kad preparato panaudojimas gali viršyti leistiną medžiagos kiekį organizme.

Remiantis kai kuriais tyrimais, kasdien vartojant preparatą, organizme jis įsivyrauja per 28 dienas. Tiesa, efektyvūs pokyčiai iškart dar nematomi.

Dehidroepiandrosteronas nerekomenduojamas jaunimui.

2011 metais dehidroepiandrosterono buvo aptikta NBA krepšininko O.J.Mayo organizme. Jis buvo suspenduotas dešimčiai NBA rungtynių. Šio krepšininko nusižengimas – paskutinis, bet iš viso jau septintasis atvejis krepšinyje.

2008 metais olimpinis 400 metrų bėgimo čempionas Lashawnas Merrittas taip pat įkliuvo dopingo agentūrai dėl dehidroepiandrosterono vartojimo. Jis buvo suspenduotas metams ir 9 mėnesiams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.