EUROLYGA 2023

Plaukikė R.Meilutytė žavi ir sporto žvaigždes

Garsūs Lietuvos sportininkai Laura Asadauskaitė, Mantas Kalnietis, Virgilijus Alekna, Ričardas Berankis, Danas Rapšys – kaip ir trys milijonai mūsų tautiečių – turi už ką mylėti Rūtą Meilutytę, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

R.Meilutytė pirmąjį „Šaulį“ gavo už 2012 metų pergales, o pernai vėl skynė pergales pasaulio bei Europos baseinuose ir vėl išrinkta geriausia.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
R.Meilutytė pirmąjį „Šaulį“ gavo už 2012 metų pergales, o pernai vėl skynė pergales pasaulio bei Europos baseinuose ir vėl išrinkta geriausia.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus

2014-01-18 12:14, atnaujinta 2018-02-17 09:27

R.Meilutytė laimėjo dar vienas lenktynes ir šįkart – ryškia persvara.

16-metė plaukikė, kaip ir prieš metus, išrinkta geriausia Lietuvos sportininke ir šį vakarą per iškilmes „Forum Palace“ antrą kartą iškels aukštyn prestižinę „Šaulio“ skulptūrą ir bus apdovanota 30 tūkst. litų premija.

Plimute (Anglija) besitreniruojanti R.Meilutytė nugalėjo tradiciniuose geriausių Metų sportininkų rinkimuose, kuriuos rengia Lietuvos tautinis olimpinis komitetas, Kūno kultūros ir sporto departamentas, loterijų bendrovė „Olifėja“ ir dienraštis „Lietuvos rytas“.

Sporto aistruoliai jai skyrė daugiausia balsų už emocijas, kurias plaukikė padovanojo per titulų ir rekordų nusagstytus metus.

Pasaulio čempione Barselonoje (Ispanija) ir du kartus Europos čempione Herninge (Danija) tapusi lietuvė paliko įspaudą ir pasaulio plaukimo istorijoje, pagerinusi planetos rekordą.

Šiuolaikinės penkiakovės čempione praėjusiais metais Taivane tapusi šios sporto šakos reitingo lyderė L.Asadauskaitė-Zadneprovskienė geriausių šalies sportininkų rinkimuose užėmė antrąją vietą. Jai šiandien atiteks 20 tūkst. litų premija.

Čekiais po 10 tūkst. litų bus apdovanotos trečiąją vietą užėmusios irkluotojos Donata Vištartaitė ir Milda Valčiukaitė, pernai porine dviviete triumfavusios visose varžybose, kuriose startavo, – pasaulio ir Europos čempionatuose bei universiadoje.

Kad ir kaip įspūdingai 2013-aisiais pasirodė penkiakovininkai ir irkluotojai bei Europos čempionate Slovėnijoje sidabrą iškovoję Lietuvos krepšininkai, net šie sėkmės riteriai ir damos pripažino, kad buvo už juos geresnių.

„Visi suprantame, kad Rūta yra mylimiausia ir Lietuvoje jos negali aplenkti nė vienas“, – „Lietuvos rytui“ sakė L.Asadauskaitė-Zadneprovskienė , 2011 metais laimėjusi geriausios šalies sportininkės titulą, o pastaruosius dvejus metus buvusi antra.

M.Kalnietis gyrė patriotizmą

Geriausio šalies sportininko rinkimuose penktas šį sykį išrinktas krepšininkas Mantas Kalnietis iš arti matė pirmąją R.Meilutytės auksinę pergalę 2012 metais Londone.

Tarp olimpinių krepšinio kovų jis buvo ištrūkęs į baseiną, kur iš tribūnų stebėjo tautietės triumfą. „Kažkaip prasmukome be bilietų į baseiną, ten šaukiau ir sirgau už Rūtą. Visi labai džiaugėmės jos sėkme“, – prisimena M.Kalnietis.

Praėjusiais metais jis pats nuveikė nemažai – su Krasnodaro „Lokomotiv“ laimėjęs Europos taurę ir padėjęs Rusijos klubui sėkmingai debiutuoti Eurolygoje, M.Kalnietis buvo Lietuvos rinktinės variklis Europos čempionate Slovėnijoje.

„Man net nekyla abejonių, kad Rūta labiausiai garsina Lietuvos vardą.

Ji tikrai nusipelnė būti geriausia, – sakė geriausiu Lietuvos krepšininku pernai pirmąkart išrinktas M.Kalnietis. – Manau, visiems lietuviams ji patinka dėl to, kad treniruodamasi Anglijoje neišsižada Lietuvos, nors turėjo įvairių pasiūlymų.“

M.Kalnietis plaukikę vertina ne tik už patriotizmą, bet ir už laimėjimus.

R.Meilutytė per savo trumpą karjerą Lietuvos rekordus įvairiais plaukimo būdais yra pagerinusi net 57 kartus!

„Būdama tokio amžiaus ji plaukia ir gerina rekordus taip, kad net protu suvokti sunku, – kalbėjo M.Kalnietis. – Nėra abejonių, kad ji suteikia daugiausia džiaugsmo savo šaliai.“

Miela ir nuoširdi kaip vaikas

Jeigu ne R.Meilutytė, galbūt L.Asadauskaitė-Zadneprovskienė kolekcijoje turėtų tris „Šaulio“ skulptūras, nes pastaraisiais metais šiuolaikinės penkiakovės orbitoje jai nebuvo lygių.

Tačiau net ir būdama antra geriausio šalies sportininko rinkimuose penkiakovininkė moka džiaugtis 13 metų jaunesnės plaukikės sėkme.

„Visada stebiu jos startus ir sergu už ją. Rūta – tikra šaunuolė. Tikiuosi, jai seksis ir ateityje“, – sakė L.Asadauskaitė-Zadneprovskienė, į šiuolaikinę penkiakovę atėjusi iš plaukimo.

Ji baseine treniruotes lankė 8 metus (tik plaukė ne krūtine, o dažniausiai laisvuoju stiliumi) ir kažkada svajojo tapti olimpine plaukimo čempione.

2012 metais praėjus kelioms dienoms nuo R.Meilutytės auksinio starto Londone olimpine šiuolaikinės penkiakovės čempione tapusi L.Asadauskaitė-Zadneprovskienė nespėjo gerai pažinti jaunosios plaukikės, bet spėjo susidaryti nuomonę.

„Rūtelė dar vaikas. Ji labai gera, miela, nuoširdi. Matyti, kad tai dar nesugadintas žmogus, – apie R.Meilutytę kalbėjo penkiakovininkė. – Pažiūrėsime, kokia taps ateityje.“

Siūlo mokytis iš plaukikės

R.Berankis iki šiol neturėjo progos pasikalbėti su R.Meilutyte akis į akį.

Dėl kelionėmis išmargintos karjeros geriausias šalies tenisininkas iki šiol plaukikės pergales matė tik per televiziją ar internete.

„Dar neteko su Rūta susipažinti, tačiau, kiek paskaitau, matau, jog ji labai nuoširdi mergina, – apie R.Meilutytę sakė kitas jaunosios Lietuvos sporto kartos atstovas R.Berankis. – Ji siekia tos svajonės, kurią regi labai aiškiai.

Ji žino, ko nori, yra atsidavusi plaukimui visa širdimi. Galiu tik pasveikinti ją ir linkėti sėkmės, nes tai, ką ji pasiekia, yra nuostabu. Iš tokių žmonių reikia mokytis.“

Mėgsta ir moka juokauti

Kylanti mūsų šalies plaukimo žvaigždė Danas Rapšys su R.Meilutyte ne tiktai bendrauja per varžybas, bet ir nuolat palaiko ryšį žinutėmis per socialinius tinklus.

„Nepaisydama titulų, ji tarp plaukikų sugeba elgtis labai natūraliai. Nė kiek neišpuikusi ir tikrai nesureikšmina savęs, – sakė 18-metis panevėžietis, pernai pasaulio jaunimo čempionate Dubajuje iškovojęs du sidabro medalius, vieną jų – mišrioje estafetėje kartu su R.Meilutyte. – Rūta labai nuoširdi mergina, esant reikalui moka padėti, paguosti ir suprasti.“

Abu jauni plaukikai prieš varžybų startą mėgsta garsiai klausytis hauso, popmuzikos ritmų, kad geriau nusiteiktų kovai.

Bet pakeliui į varžybas R.Meilutytė nebūna įsitempusi.

„Neteko jos matyti piktos ar susirūpinusios, nebent prieš pat startą, – pasakojo D.Rapšys. – Net ir važiuojant autobusu į varžybas Rūta pasišaudo juokeliais. Ji mėgsta ir moka juokauti.“

Geriausia gali būti dar ilgai

Iš iki šiol sportuojančių Lietuvos atletų daugiausia – net keturias – „Šaulio“ skulptūras turi lengvaatletis V.Alekna.

Dusyk olimpiniam čempionui taip pat nekilo klausimų, kas 2013 metais buvo labiausiai vertas prestižinio titulo.

„Šiais metais be konkurencijos tai yra R.Meilutytė“, – pabrėžė legendinis disko metikas.

Nors dėl teisinių nesutarimų menininko Stanislovo Kuzmos sukurtas „Šaulys“ šį vakarą tikriausiai bus įteiktas paskutinį kartą, pretendentė laimėti 2014 metų geriausiam šalies sportininkui sukurtą naują prizą po metų vėl gali būti ta pati.

Bent jau taip mano V.Alekna, paklaustas apie savo įpėdinę Lietuvos sporto elite: „Jeigu Rūta išlaikys sportinį užsispyrimą ir pergalių alkį, manau, dar daug metų mes ją rinksime geriausia šalies sportininke.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.