EUROLYGA 2023

Į pergalę Vokietijos bobslėjininkai kadaise skriejo padedami A.Einsteino

Mokėti skaičiuoti ir žinoti Alberto Einsteino teorijas kartais būtina. Ir per sporto varžybas. Ar žinojote, kad per 1952 metų Oslo žiemos olimpines žaidynes iškovoti pergales bobslėjaus trasose Vokietijos sportininkams padėjo elementarūs fizikos dėsniai?

Dabar ir bobslėjaus, ir rogučių sporto varžybose prieš startą matuojama visų rogių pavažų temperatūra.<br>AP asociatyvi nuotr.
Dabar ir bobslėjaus, ir rogučių sporto varžybose prieš startą matuojama visų rogių pavažų temperatūra.<br>AP asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 20, 2014, 10:19 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 7:35 AM

Vokiečiai nustatė, kad esant didesniam ekipažo svoriui rogės šliuožia greičiau. Bobslėjininkų ketvertas svėrė 472 kilogramus. Vienas – vidutiniškai 118 kilogramų.

Vokietijos keturvietininkai tapo Oslo olimpiniais čempionais, o po žaidynių nutarta riboti bendrąjį įgulos, kitaip tariant, sportininkų svorį: keturvietėse rogėse – iki 400 kg, dvivietėse – iki 210 kg. Vėliau buvo nustatytas didžiausias leistinas rogių su įgula svoris.

Kitą fizikos dėsnį dar 1932 metais pritaikė Jungtinių Valstijų bobslėjininkai. Kad rogės slystų greičiau, jie įkaitindavo pavažas. Ši gudrybė 1933-iaisiais taip pat uždrausta.

Dabar ir bobslėjaus, ir rogučių sporto varžybose prieš startą matuojama visų rogių pavažų temperatūra.

„Lietuvos ryto“ televizija yra 2014 m. olimpinių žaidynių Sočyje oficialioji transliuotoja. Žinias, reportažus ir įdomiausią informaciją apie Sočio olimpiadą galite sekti „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Olimpiniai pirmadieniai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar jau aiškūs „Eurovizijos“ favoritai?