EUROLYGA 2023

Kodėl Sočio olimpiada – brangiausia istorijoje?

Ne paslaptis, kad kitą mėnesį Rusijoje prasidėsianti žiemos olimpiada iš šalies biudžeto tiesiog siurbė pinigus. Ko gero, daugiau nei 51 milijardo JAV dolerių pareikalavusių žiemos žaidynių kaina stebina daugelį. Toks buvo Rusijos tikslas – surengti brangiausias žaidynes. Neįtikėtiną krūvą šlamančiųjų surijęs projektas pasiekė tikslą – Sočio žaidynės tapo brangiausiomis olimpinėmis žaidynėmis istorijoje, rašo bleacherrerport.com.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 23, 2014, 8:01 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 4:25 AM

Pažiūrėkime į skaičius. Remiantis praėjusių metų „Times of London“ surinkta informacija, į brangiausių žaidynių sąrašą patenka šios olimpiados (rikiuojama nuo pigiausių).

1988 m. Seulas 7,69 milijardo JAV dolerių.

2010 m. Vankuveris 8,33 mlrd.

2012 m. Londonas 13,98 mlrd.

1992 m. Barselona 15,4 mlrd.

1998 m. Naganas 17,59 mlrd.

2004 m. Atėnai 18,22 mlrd.

2008 m. Pekinas 42,58 mlrd.

2014 m. Sočis 49,96 mlrd.

Matome, kad Sočis atitrūkęs nuo Pekino žaidynių, kurios iki šiol buvo pačios brangiausios. Jau šis skaičius įspūdingas, tačiau didžiausią nuostabą kelia ne tai.

Rusai į Sočio olimpiadą investavo beveik triskart daugiau pinigų, nei buvo investuota į iki šiol buvusias brangiausias žiemos žaidynes, vykusias Nagane.

Apskaičiuota, kad vienas kelias ir geležinkelių juosta tarp slidinėjimo vietų ir Sočio miesto kainavo daugiau, nei Vankuverio olimpiados biudžete buvo pinigų.

Sočio olimpiada jau senokai smarkiai viršijo savo pradinį biudžetą, kuris buvo 12 milijardų JAV dolerių. Tokia suma buvo įvardyta dar 2007-aisiais.

Kodėl Sočio žaidynės tokios brangios? Yra keletas priežasčių.

Sočis veikiausiai nėra pati logiškiausia vieta olimpinėms žiemos žaidynėms. Tai vienas populiariausių Rusijos kurortų, žinomas dėl subtropinio klimato vasarą. Nors žiemą čia būna šalta, buvo kilę abejonių, ar bus pakankamai šalta. Dėl to rusams teko imtis papildomų priemonių, kad būtų užtikrinta, jog nepritrūks sniego.

Čia prireikė didžiulių statybų. Todėl, kad Sočyje nebuvo statinių, kuriuose galėtų vykti varžybos, kurioms reikia sniego, reikėjo nutiesti kelią. Ir netrumpą – 51 kilometro, jungiantį Sočį ir Polianą, kalnų kurortą, kuriame vyks slidinėjimo ir snieglenčių sporto žaidynių varžybos.

Saugumo klausimai. Rusija, ko gero, išleidžia daugybę pinigų stengdamasi, kad teroristų planai Sočyje žlugtų. Pinigai buvo išleisti tinkamai, mat paaiškėjo, kad teroristai taikosi į netoli Sočio esančias vietas, nes miesto pasiekti negali. Tačiau šios pinigų sumos labai didelės, nei Vankuverio, nei Nagano žaidynės tokių išlaidų neturėjo.

Korupcija. Pagal „Transparency International“ nustatytą korupcijos lygį Rusija praėjusiais metais buvo 127 vietoje iš 175 šalių,  surinko 28 balus iš šimto. Kadangi šimtas reikštų, kad korupcijos šalyje visai nėra, 28-i balai rodo, jog situacija iš tiesų bloga.

Opozicija jau buvo iškėlusi skandalą, kad apie 30 milijardų JAV dolerių iš Sočio biudžeto dingo. Teisybė tai ar ne, korupcija veikiausiai prisidėjo prie tokio išpūsto žaidynių biudžeto.

„Lietuvos ryto“ televizija – 2014 metų žiemos olimpinių žaidynių Sočyje oficiali transliuotoja. Jau nuo vasario 8 dienos stebėkite įdomiausias varžybų transliacijas gyvai ir internete: tv.lrytas.lt. Karščiausias naujienas apie Sočio olimpiadą sekite jau dabar „Lietuvos ryto“ televizijos laidose „Olimpinių žaidynių pirmadieniai“ kiekvieną pirmadienį 21.45 val. ir „Ar žinai, kad?“ darbo dienomis 17 val. 20 min. ir 18 val. 30 min.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.