EUROLYGA 2023

Kas tas žmogus, privertęs sugriežtinti olimpinius reikalavimus?

Legendas ir precedentus kuria asmenybės. Nepaprasta paprasto žmogaus istorija sukrėtė pasaulį, padarė jį žvaigžde ir privertė perrašyti olimpines taisykles. Akiniuotas šuolininkas su slidėmis iš Didžiosios Britanijos užkariavo sirgalių širdis, nors jo istorija ir pavyzdys tapo pretekstu griežtinti olimpinės atrankos reikalavimus.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 24, 2014, 7:59 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 3:19 AM

Ar žinojote, kad Didžiosios Britanijos šuolininko su slidėmis Michaelo Edwardso, geriau žinomo kaip Eddie „The Eagle“ - Erelio – vardu pavadinta taisyklė, nustatanti olimpinės atrankos kriterijus?

M.Edwardsas 1988 metais tapo pirmuoju Didžiosios Britanijos atstovu šuolių su slidėmis olimpinėse varžybose. Kalgario olimpiadoje jis buvo paskutinis ir šokdamas per 70 metrų, ir per 90 metrų trampliną, bet brito nesėkmės tik didino jo populiarumą. Sirgalius Edwardsas pavergė rašytojo plunksnos verta savo gyvenimo istorija.

Geras kalnų slidininkas M.Edwardsas per plauką nepateko į Didžiosios Britanijos rinktinę prieš 1984 metų Sarajevo žiemos žaidynes. Vydamasis svajonę dalyvauti olimpiadoje, Edwardsas išvyko treniruotis į Jungtines Valstijas.

Greitai pristigęs lėšų jis nutarė pereiti į šuolius su slidėmis, nes tai buvo pigesnė šaka, be to, Didžiojoje Britanijoje joje nebuvo konkurencijos.

M.Edwardsas ėmė šokinėti su skolinta įranga, maudavosi šešis sluoksnius kojinių, nes skolinti batai buvo per dideli. Būdamas toliaregis, jis buvo priverstas nuolat nešioti akinius, kurie rasojo ir slidinėdamas Edwardsas dažnai nieko nematydavo.

Kad pasiruoštų žaidynėms ir galėtų treniruotis, jis kurį laiką dirbo tinkuotoju psichiatrijos ligoninėje. Ten pat ir gyveno, nes neišgalėjo nuomotis būsto.

M.Edwardsas atstovavo Didžiajai Britanijai 1987 metų pasaulio čempionate ir buvo 55-tas. Šis rezultatas jam suteikė teisę dalyvauti Kalgario žaidynėse kaip apskritai vieninteliam britui šuolių su slidėmis varžybose.

Kalgaryje M.Edwardsas buvo absoliutus autsaideris. Bet kuo labiau jam nesisekė, tuo labiau jį mėgo aistruoliai. Dėmesys mėgėjui piktino šuolių su slidėmis visuomenę, kuri pareiškė, kad taip tyčiojamasi iš sporto.

Reaguodamas į M.Edwardso istoriją, Tarptautinis olimpinis komitetas priėmė Eddie „The Eagle“ taisyklę, kuri tvirtina, kad olimpinių žaidynių kandidatai privalo dalyvauti tarptautinėse varžybose ir įveikti 30 procentų varžovų arba patekti į 50-tuką, priklausomai nuo to, kur yra mažiau dalyvių.

Sugriežtinus reikalavimus mėgėjams sportininkams tapo beveik neįmanoma sekti Edwardso pavyzdžiu.

„Lietuvos ryto“ televizija yra 2014 m. Olimpinių Žaidynių Sočyje oficialus transliuotojas. Žinias, reportažus ir įdomiausią informaciją apie Sočio olimpiadą galite sekti „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Olimpiniai pirmadieniai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.