EUROLYGA 2023

Dėl dopingo įkliuvę Rusijos sportininkai skaičiuojami dešimtimis

Kai Rusijoje pasirodė pirmoji žinutė apie teigiamą plaukikės Julijos Jefimovos dopingo testą, iškart pasipylė klausimai: kas leido? Kas paviešino? Vietoj to, kad vyktų sąžininga kova su dopingu, ieškoma kaltininkų, kuriems būtų galima primesti kaltę už savo lizdo teršimą.

Teigiama, kad R.Meilutytės varžovės J.Jefimovos (dešinėje) bylos tyrimas užtruks apie tris mėnesius.<br>AP nuotr. iš archyvo
Teigiama, kad R.Meilutytės varžovės J.Jefimovos (dešinėje) bylos tyrimas užtruks apie tris mėnesius.<br>AP nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-01-27 09:58, atnaujinta 2018-02-17 01:50

Netrukus pasipylė plaukimo ir ne tik specialistų „abejonės“, kad tai gali būti dopingo teroras, provokacija, netyčinis veiksmas ar nežinojimas ir raginimai „ištraukti“ geriausią šalies plaukikę. Bet tai nebus paprasta, nes Tarptautinė plaukimo plaukimo federacija (FINA) oficialiai nušalino J.Jefimovą nuo varžybų, o tyrimas truks apie tris mėnesius.

Rusijoje pasigirdus gelbėtojų chorui, jame pasitaikė ir blaivių balsų. Vienas jų – buvusio Rusijos plaukimo rinktinės trenerio Andrejaus Voroncovo, kuris dabar dirba Švedijoje.

„Švedijoje dėl to nejaučiu jokio galvos skausmo – vien dėl to, kad šalies olimpinis komitetas yra uždraudęs sportininkams vartoti biologinius papildus“, – rsport.ru sakė A.Voroncovas.

Nors 2014-ieji metai tik prasidėjo, be J.Jefimovos, dar du Rusijos sportininkai diskvalifikuoti dėl teigiamų dopingo testų.

Nuo sausio 20 d. FINA nušalino nuo varžybų Sergejų Makovą, kurios organizme aptiktas ostarinas. Pernai spalį pasaulio taurės etape Maskvoje jis su komanda pasiekė pasaulio rekordą estafetėje (plaukė nugara), o vasarą laimėjo bronzą universiadoje.

Vasario 9 dieną Tarptautinė čiuožimo sąjunga (ISU) metams diskvalifikavo 17-metę dailiojo čiuožimo atstovę Oksaną Nagalatij, kuri čiuožia su Maksimu Bobrovu. Teigiamas testas buvo paimtas 2013 m. rugsėjo 14 d. jaunių varžybose Slovakijoje.

Portalas rsport.ru pateikė ilgą sąrašą, kuriame yra būrys 2009-2013 metais nubaustų Rusijos sportininkų.

2013 metai

Gruodžio 24 dieną Rusijos sunkiosios atletikos federacija diskvalifikavo 6 sportininkus. Dviems – pasaulio jaunimo čempionato prizininkui Jevgenijui Kolomijcui ir Jurijui Seliutinui – už pakartotinį teigiamą testą skirta net 10 metų bausmė. Dmitrijus Srybnyjus, Michailas Rezničenka ir Teimūras Aleskerovas diskvalifikuoti 2 metams, Olegas Musochranovas – 3 mėnesiams.

Spalio 11 d. Sibiro maratono laimėtoja Jevgenija Danilova diskvalifikuota 2 metams dėl kraujyje rastų draudžiamų preparatų. Testas paimtas rugsėjo 22 d. per varžybas.

Rugsėjo 18 d. Rusijos lengvosios atletikos federacija (RLAF) 2 metams diskvalifikavo šuolininkę į tolį Tatjaną Kotovą ir kūjo metiką Kirilą Ikonikovą remdamasi Rusijos antidopingo agentūros sprendimais.

Rugpjūčio 31 d. iki gyvos galvos dėl „biologinio paso duomenų nukrypimų“ diskvalifikuotas ėjikas Igoris Jerochinas, kuris anksčiau buvo baustas diskvalifikacija 2008-2010 metais.

Balandžio 30 d. disko metikę Darją Piščalnikovą RLAF diskvalifikavo 10 metų – jos organizme dar 2012 m. gegužę buvo aptiktas oksandrolonas. Ši sportininkė Londono olimpiadoje laimėjo sidabrą, kuris buvo atimtas.

Balandžio 29 d. nuo varžybų laikinai nušalinta olimpinės rinktinės vandensvydininkė Jekaterina Tankejeva. Teigiamas buvo ir kitos vandensvydininkės Jevgenijos Pustynikovos testas.

Balandžio 11 d. draudžiamas preparatas aptiktas „Rusvelo“ komandos dviratininko, Europos treko vicečempiono Valerijaus Kaikovo organizme.

Kovo 16 d. plaukikė Natalija Lovcova diskvalifikuota 2,5 metų už antidopingo taisyklių pažeidimą.

Kovo 14 d. kita plaukikė, Europos čempionė Ksenija Moskvina diskvalifikuota 6 metams už pakartotinį antidopingo taisyklių pažeidimą.

Vasario 12 d. sunkiaatletis Olegas Perepečenovas po Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) sprendimo neteko 2004 metų Atėnų olimpiados bronzos medalio, nes pakartotinai ištyrus testą rasti draudžiami preparatai.

2012 metai

Gruodžio 19 d. Rusijos antidopingo agentūra diskvalifikavo dviratininką Denisą Galimzianovą 2 metams už antidopingo taisyklių pažeidimą.

Gruodžio 18 d. iki gyvos galvos RLAF diskvalifikavo ėjiką Sergejų Morozovą – dėl „biologinio paso kraujo duomenų pakitimų.“ Gruodžio 5 d. rutulio stūmikė Svetlana Kriveliova po IOC spendimo neteko 2004 m. Atėnų olimpiadoje iškovoto bronzos medalio dėl pakartotinio testo teigiamo rezultato.

Liepos 30 d. draudžiamas preparatas testosteronas aptiktas dviratininkės Viktorijos Baranovos organizme, jai uždrausta dalyvauti Londono olimpiadoje.

Liepos 3 d. RLAF dvejiems metams diskvalifikavo tris bėgikes – 2006 m. Europos 800 m bėgimo vicečempionę Svetlaną Kliukvą, 2011 m. Europos uždarųjų patalpų 800 m bėgimo čempionę Jevgeniją Zinurovą ir 2010 m. Europos maratono čempionę Nailią Julamanovą.

Birželio 27 d. dvejiems metams diskvalifikuota snieglentininkė Svetlana Vinogradova, ji neteko teisės dalyvauti Sočio olimpiadoje.

Balandžio 23 d. RLAF dvejiems metams už antidopingo taisyklių pažeidimą diskvalifikavo Atėnų olimpiados vicečempionę, šuolininkę į tolį Iriną Meliošiną.

Balandžio 16 d. Tarptautinė dviratininkų sąjunga nušalino nuo varžybų dviratininką Denisą Galimzianovą – jo organizme aptiktas eritropoetinas. Jis prisipažino ir neteko teisės dalyvauti Londono olimpiadoje.

Balandžio 9 d. dėl antidopingo taisyklių pažeidimų diskvalifikuotos keturios sunkiaatletės: 2008 m. Europos jaunių čempionė Taisija Antonova – 10 metų, o Viktorija Dostavalova, Aleksandra Fiodorova ir Irina Bondarenko – 2 metams.

Sausio 25 d. įsigaliojo maratono bėgikės Tatjanos Ariasovos 2 metų diskvalifikacija, ji neteko 2011 m. Tokijo maratono nugalėtojos titulo. Organizme aptiktas dopingą maskuojantis preparatas.

2011 metai

Rugpjūčio 11 d. regbininkas Jevgenijus Pronenka dėl teigiamo testo pašalintas iš Rusijos rinktinės.

Liepos 6 d. po „Tour de France“ lenktynių etapo aptikta diuretiko „Katiuša“ komandos dviratininko Aleksandro Kolobnevo organizme. Jis pašalintas iš komandos. Tačiau 2012 m. vasario 29 d. Sporto arbitražo teisimas išteisino sportininką, pripažinęs, kad jis vartojo hidrochlortiazidą vartojo dėl medicininių priežasčių. Jam skirta tik 1500 Šveicarijos frankų bauda.

2009 metai

Gruodžio mėnesį dėl draudžiamų preparatų vartojimo diskvalifikuota gimnastė, pasaulio taurės laimėtoja Kristina Goriunova.

Rugpjūčio mėnesį dvejiems metams diskvalifikuotas 2006 m. olimpinis čempionas slidininkas Jevgenijus Dementjevas, jo organizme rastas rekombinantinis eritropoetinas (rEPO).

Liepos mėnesį už dopingo mėginių sukeitimą Sporto arbitražo teismas skyrė dvejų metų bausmę septynioms Rusijos lengvaatletėms: Jelenai Sobolevai (800 m. ir 1500 m), Tatjanai Tomašovai (1500 m), Julijai Fomenko (1500 m), Gulfijai Chanafejevai (kūjo metimas), Darjai Piščalnikovai (disko metimas), Svetlanai Čerkasovai (800 m) ir Olgai Jegorovai (1500 ir 5000 m). Penkios jų buvo Rusijos rinktinės narės.

Vasario 13 d. Tarptautinė biatlono sąjunga patvirtino B mėginių rezultatus ir skyrė bausmes 3 biatlonininkams – Dmitrijui Jarošenkai, Jekaterinai Jurjevai ir Albinai Achatovai, kurių organizme 2008 m. gruodį aptiktas rEPO. Jie neteko teisės dalyvauti ne tik 2010 m., bet ir 2014 m. žiemos olimpinėse žaidynėse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.