EUROLYGA 2023

Čiuožėjas Sočyje tikėjosi kovoti už gėjų teises

Savo homoseksualumo neslepiantis Naujosios Zelandijos čiuožėjas Blake’as Skjellerupas tikėjosi ir Sočio olimpiadoje pakovoti už gėjų teises, bet jam nepavyko ten patekti.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-02-01 05:00, atnaujinta 2018-02-16 20:22

Net ir tada, kai B.Skjellerupas kavinėje „Starbucks“ pirkdavo kavos, jį lydėdavo televizijos kameros.

Nieko keista: Amerikos televizijos kanalas CNN kūrė dokumentinį filmą apie čiuožėją, kuris rengėsi dalyvauti 2014 metų Sočio žiemos olimpinėse žaidynėse.

Naujosios Zelandijos sportininkas, negaunantis paramos iš savo šalies sporto organizacijų, buvo arti tikslo, tačiau savo mėgstamame 500 m nuotolyje neperžengė atrankos barjero ir liko pirmas atsarginių sąraše.

Sportininkai prabyla retai

Blake’as gyvena pas savo pusseserę Kalgaryje (Kanada), nes negali įsigyti nuosavo būsto ir kas rytą į treniruotes vyksta autobusu. Bet artėjant Sočio olimpiadai jis buvo itin populiarus.

28-erių B.Skjellerupas – gėjus ir jau daugelį metų kovoja už homoseksualų teises. Nėra daug sportininkų, kurie taip aktyviai būtų įsitraukę į politinę veiklą kaip jis. Kai Rusijoje buvo priimtas daug ginčų sukėlęs prieš gėjus nukreiptas įstatymas, visiems parūpo, kokių akcijų imtųsi B.Skjellerupas.

Bet iki šiol nė vienas sportininkas taip ryškiai nedemonstravo savo seksualumo kaip B.Skjellerupas. Kai Rusijoje buvo priimtas prieš homoseksualus nukreiptas įstatymas, netrukus čiuožėjas Adomo kostiumu papuošė britų gėjų žurnalą „Gay Times“.

Leidinio viršelyje B.Skjellerupas nufotografuotas praverta burna, o jo intymią vietą dengia viena iš pačiūžų. Antrąją, permestą per petį, jis laiko rankoje prispaudęs prie krūtinės.

Nuo to laiko iš Naujosios Zelandijos kilęs sportininkas yra gėjų judėjimo dievaitis.

Ne visi tam ryžtasi. Štai lesbietė, šuolių su slidėmis atstovė Daniela Iraschko iš Austrijos, kuri laikoma šios rungties favorite, nenori pareikšti savo nuomonės homoseksualumo tema.

„Aš vis tiek nieko negaliu pakeisti“, – sakė sportininkė.

Jaunystėje išgyveno dramą

B.Skjellerupas kilęs iš Kraistčerčo, miesto, įsikūrusio Naujosios Zelandijos Pietų saloje.

Būdamas dešimties metų Blake’as pasinėrė į greitąjį čiuožimą, o 16-os suvokė, kad mergaitės jo greičiausiai netraukia.

Bendramoksliai šaipėsi iš Blake’o, plūdo jį, koneveikė.

„Jie norėjo mane prilupti. Jų žodžiai pavertė mano gyvenimą pragaru“, – apie mokyklos metus sakė B.Skjellerupas.

Vakarais gulėdamas lovoje Blake’as melsdavosi, kad rytą atsibustų heteroseksualus. Jis norėjo, kad potraukis prie tos pačios lyties dingtų, bet taip, žinoma, neatsitiko.

Svajonė išsipildė Vankuveryje

„Anuomet maniau, kad būti gėjumi ir dalyvauti olimpinėse žaidynėse – nesuderinami dalykai. Aš maniau, kad gėjus negali būti aukšto meistriškumo sportininkas“, – kalbėjo B.Skjellerupas.

Bet jis atkakliai treniravosi, šešis kartus tapo Naujosios Zelandijos čiuožimo trumpuoju taku čempionu, dalyvavo pasaulio taurės varžybose, o 2010-aisiais iškovojo teisę dalyvauti ir olimpinėse žaidynėse.

Prieš Vankuverio olimpiadą B.Skjellerupas prisipažino savo šeimai esąs homoseksualus.

Tuometis jo draugas į Kanadą vyko kartu. Sėkmingiausioje 1000 metrų rungtyje Blake’as iškovojo 16-ąją vietą.

Po Vankuverio olimpinių žaidynių duodamas interviu Australijos žurnalui B.Skjellerupas viešai pripažino savo netradicinę lytinę orientaciją. Sportininko tėvynėje dabar jau visi žino jo istoriją.

Atletas lankėsi vidurinėse mokyklose ir pasakojo mokiniams apie jo patirtas patyčias, įtampą, jį kamavusius prieštaravimus, baimes.

Dabar B.Skjellerupas, kaip „Athlete Ally“ (organizacijos, kovojančios su homofobija sporte) ambasadorius, skaito pranešimus, dalyvauja ir kampanijoje, nukreiptoje prieš Rusijoje priimtą gėjams priešišką įstatymą.

Čiuožimo trumpuoju taku sportininkai – kieti vaikinai.

Lenktynių metu jie kovoja pasitelkę visas įmanomas gudrybes, kartais pasidarbuodami ir alkūnėmis. Įspūdingi važiavimai posūkiuose čiuožiant 50 kilometrų per valandą greičiu dažnai baigiasi masiniu kritimu.

B.Skjellerupas tikėjosi Sočio olimpiadoje startuoti 500 metrų rungtyje. Jam patinka sprintas, reikalaujantis geros technikos, jėgos, ištvermės, drąsos.

Bet jo, kaip sportininko, ambicijos pranyksta už jo politinės misijos, kuri jam tampa vis svarbesnė.

Žmogaus teisių dieną B.Skjellerupas svečio teisėmis buvo pakviestas į Kalgario universitetą. Iš viso pasaulio sugužėjo būrys reporterių ir fotografų, tačiau nė vienas nepasidomėjo jo sporto šaka. Kalbos sukosi tik apie jo protestą.

Parengė Ona KACĖNAITĖ

Olimpiečiai pasirašė peticiją

Daugiau kaip 50 buvusių ir esamų olimpiečių pasirašė peticiją, kuria Rusija raginama prieš Sočio žiemos olimpines žaidynes nutraukti savo kampaniją prieš gėjus. Interneto peticija, kurią jau pasirašė daugiau kaip 405 tūkst. žmonių, skelbiama organizacijos „All Out“ ir su homofobija sporte kovojančios „Athlete Ally“ interneto puslapiuose.

Pareiškime abi organizacijos taip pat paskelbė, kad vasario 5-ąją – dvi dienos prieš Sočio olimpiados pradžią – Maskvoje, Sočyje, Londone, Rio de Žaneire ir kituose miestuose bus surengti protestai. Tarp peticiją pasirašiusių olimpiečių yra į Sočį vykstantys snieglentininkė Belle Brockhoff ir bobslėjininkas Heathas Spence’as (abu iš Australijos), kanadiečių slidininkas Mike’as Janykas.

„Palaikome piliečius visoje Rusijoje, raginančius savo vyriausybę sustabdyti kampaniją prieš lesbietes, gėjus, biseksualius ir transseksualius žmones, kuri kursto smurtą prieš gėjus, – sakoma peticijoje. – Raginame lyderius visame pasaulyje ir Rusijoje atšaukti visus prieš gėjus nukreiptus įstatymus ir ginti visus piliečius nuo smurto ir diskriminacijos Rusijoje.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.