EUROLYGA 2023

Amerika laukia didžiojo reginio - „Super Bowl“ rungtynių

Milijonai amerikiečių ir ne tik jų šiąnakt prilips prie televizijos ekranų, kad pamatytų svarbiausią Nacionalinės futbolo lygos (NFL) sezono mačą.

"Denver Broncos" žaidėjas Ch.Bailey rengiasi sezono finalui - "Super Bowl" rungtynėms.<br>Reuters
"Denver Broncos" žaidėjas Ch.Bailey rengiasi sezono finalui - "Super Bowl" rungtynėms.<br>Reuters
Daugiau nuotraukų (1)

„Reuters“ ir lrytas.lt inf.

Feb 2, 2014, 3:25 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 7:39 PM

Šis „Super Bowl“ turi viską, ko reikia amerikiečių futbolui – žiūrovą, žaidėją, trenerį.

Rezultatyviausia komanda „Denver Broncos“ susidurs su geriausiai besiginančia „Seattle Seahawks“.

Abiems klubams vadovauja treneriai, kurie nuolat šypsosi ir galvoja apie tai, kad žaidimas turi būti smagus.

„Išskirtinis jausmas būti čia, - sakė Sietlo komandos treneris Pete'as Carrollas prieš didįjį mačą, kuris Lietuvos laiku vyks iš sekmadienio į pirmadienį. - Žaidėjams garbė žaisti tokiose rungtynėse, tai yra sezono kulminacija“.

Kilo daug diskusijų ar NFL padarė teisingą sprendimą, svarbiausią renginį sumaniusi rengti atvirame Naujojo Džersio stadione, kuriame šiandien yra vos keli laipsniai šilumos.

Laukia didi žaidėjų kova. Denverio komandos lyderis Paytonas Manningas – taip vertinamas dėl talento perduoti kamuolį, šį sezoną žaidė nuostabiai. Šerifu vadinamas 37 metų žaidėjas "Super Bowl" rungtynių išvakarėse penktą kartą buvo pripažintas naudingiausiu NFL žaidėju.

Prieš jį išsirikiuos tvirta Sietlo komandos gynėjų grandis su greitakoju Russellu Wilsonu priešakyje.

Lrytas.lt pristato svarbiausius faktus apie "Super Bowl".

Data. Naktis iš sekmadienio į pirmadienį.

Pradžia. 1 val. 25 min. Lietuvos laiku.

Komandos. „Denver Broncos“ ir „Seattle Seahawks“.

Vieta. 83 tūkst. vietų „MetLife“ stadionas Naujajame Džersyje. „Super Bowl“ pirmą kartą vyks atvirame stadione, tokiu šaltu oru.

Trofėjus. Laimėjusi komanda gaus NFL Vince'o Lombardi trofėjų, pavadintą dviejų pirmųjų „Super Bawl“ nugalėtojų trenerio garbei. Juvelyrų pagamintos taurės aukštis yra 53 cm, svoris – 3 kg. Vertė – daugiau nei 25 tūkst. dolerių (64 tūkst. litų).

Laimikis. Laimėjusios komandos žaidėjai gaus po 92 tūkst. dolerių (234 tūkst. litų) premijas, pralaimėjusios – po 46 tūkst. dolerių (117 tūkst. litų).

Istorija. Nuo 1967 iki 1970 metų „Super Bowl“ rungtynėse kovodavo Nacionalinės futbolo lygos (NFL) čempionai su Amerikos futbolo lygos čempionais. Nuo 1971 metų lygoms susijungus, žaidžia Nacionalinės Futbolo Konferencijos čempionas su Amerikos Futbolo Konferencijos čempionu.

Pirmasis „Super Bowl“ sužaistas 1967 metais, sausio 15 dieną Los Andžele, kur „Green Bay Packers“ 35:10 įveikė „Kansas City Chiefs“.

Daugiausia trofėjų – 6 - yra iškovojęs „Pittsburgh Steelers“ klubas. „San Francisco 49ers“ ir „Dallas Cowboys“ yra laimėję po 5 titulus.

Populiarumas. Profesionalus futbolas (35 proc.) lieka mėgstamiausiu sportu tarp amerikiečių, kurie domisi bent viena sporto šaka. Beisbolas yra antras (14 proc.).

Pinigai. Jungtinėse Valstijose su „Super Bowl“ susiejusia prekyba, rūbais, užkandžiais amerikiečiai yra išleidę beveik 12,3 milijardo dolerių (31 mlrd. litų). Vienas vartotojas vidutiniškai išleidžia po 68,3 dolerio (173 litus).

Šiemet prognozuojama, jog „Super Bowl“ generuos nuo 550 mln. iki 600 mln. dolerių pajamų, o Niujorkas ir Naujasis Džersis sulaukė 400 tūkst. dėl šio renginiu atvykusių svečių.

Televizija. Rungtynės dėl čempionų titulo bus rodomos tiesiogiai 180 šalių, daugiau nei 25 skirtingomis kalbomis. Oficialus transliuotojas - „Fox“.

Pernai „Super Bowl“ rungtynės, kuriose „Baltimore Ravens“ futbolininkai įveikė „San Francisco 49ers“, buvo trečia pagal žiūrėjimą programa per visą JAV istoriją, pritraukusi 108,4 mln. žiūrovų auditoriją.

Maistas/Gėrimai. Amerikiečiams „Super Bowl“ yra antroji pagal maisto suvartojimą diena po Padėkos dienos. Užkandžiai su įvairiomis užtepėlėmis yra populiariausias pasirinkimas, o po jų seka vištienos sparneliai ir picos. Skaičiuojama, kad per tą dieną amerikiečiai nuperka 50 mln. pakuočių alaus.

Pramogos. Pasaulinės žvaigždės yra koncertavusios per „Super Bowl“, tarp jų Michaelas Jacksonas, Madonna, U2 ir Paulas McCartney. Šiemet prieš rungtynes himną atliks amerikietė sopranas Renee Fleming, o per pertrauką šou rengs dusyk „Grammy“ laimėjęs dainininkas Bruno Marsas.

Bilietai. Į pirmąsias „Super Bowl“ rungtynes bilietai buvo pardavinėjami po 6 dolerius (15 litų), bet, dėl infliacijos ir žmonių susidomėjimo renginiu, kaina labai išaugo. Šiemet bilietai kainavo nuo 500 dolerių (1275 litų) iki 2600 dolerių (6630 litų). Juodojoje rinkoje, bilietams keliaujant iš rankų į rankas, jų kaina įprastai būna dar 3 ar 4 kartus didesnė už pradinę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.