EUROLYGA 2023

Prisiminkime: M.Drobiazko ir P.Vanagą nubloškė politika

Slidininkė Vida Vencienė ir biatlonininkas Algimantas Šalna – vieninteliai Lietuvos sportininkai, iškovoję auksą žiemos olimpinėse žaidynėse.

P.Vanagas ir M.Drobiazko tiki, kad jiems Solt Leik Sityje sutrukdė teisėjai.<br>V.Ščiavinsko nuotr. iš archyvo
P.Vanagas ir M.Drobiazko tiki, kad jiems Solt Leik Sityje sutrukdė teisėjai.<br>V.Ščiavinsko nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-02-04 13:23, atnaujinta 2018-02-16 17:40

Nepriklausomos Lietuvos istorijoje mūsų šalies atstovai žiemos žaidynėse nė karto nelaimėjo ne tik aukso, bet ir apskritai medalio.

Tačiau ar žinojote, kad ketveriose žaidynėse Lietuvai atstovavę ledo šokėjai Povilas Vanagas ir Margarita Drobiazko buvo taip arti olimpinės pakylos, kaip joks kitas žiemos sporto šakų atstovas iš Lietuvos? Tik Lietuvos čiuožėjų pralaimėjimą ant ledo lėmė ne geresnė programa, pasirengimas ar technika, o užkulisių žaidimai, bloškę P.Vanagą ir M.Drobiazko į penktąją vietą.

Čiuožimo arbitrams mažiausiai tinka nuomonė, kad teisėjas visada teisus. Ledo čiuožėjai M.Drobiazko ir P.Vanagas įsitikinę, kad Solt Leik Sičio žaidynėse jie tapo teisėjų aukomis.

2002 metais Solt Leik Sityje Lietuvos pora užėmė 5-ąją vietą, nors atliekant paskutinę, laisvąją programą, pagrindiniai jos konkurentai Barbara Fusar-Poli ir Maurizio Margaglio bei Shae Lynn Bourne ir Viktoras Kraatzas griuvo. Italijos ir Kanados duetams teisėjai vis tiek skyrė aukštesnius balus. Nors Lietuvos čiuožimo federacija įteikė protestą, jis buvo atmestas.

Lietuvių protestas Solt Leik Sityje buvo antras, atsidūręs ant Tarptautinės čiuožimo sąjungos valdininkų stalo. Pirmoji didelį skandalą sukėlė Kanados sportininkų pora Jamie Sale ir Davidas Pelletier. Kanados atstovai dėl neteisybės atakavo aukščiausias sporto instancijas ir tikslą pasiekė. Tarptautinis olimpinis komitetas buvo priverstas pripažinti, kad teisėjai balsavo subjektyviai.

Praėjus šešioms dienoms po čiuožėjų porų varžybų pabaigos, greta olimpiniais čempionais iškart tapusių rusų Jelenos Berežnajos ir Antono Sicharulidzės ant aukščiausio laiptelio užlipo ir Kanados pora, prieš tai grąžinusi sidabro medalius.

Solt Leik Sičio žaidynėse 2002-aisiais P.Vanago ir M.Drobiazko užimta penktoji vieta – aukščiausias nepriklausomos Lietuvos sportininkų laimėjimas žiemos žaidynėse. Po skandalų Solt Leik Sityje teisėjavimo sistema čiuožimo varžybose buvo pakeista ir tapo kiek aiškesnė.

Tačiau rezultatą šioje šakoje vis tiek lemia ne metrai ar sekundės, o teisėjų nuomonė.

„Lietuvos ryto“ televizija – 2014 metų žiemos olimpinių žaidynių Sočyje oficiali transliuotoja. Jau nuo vasario 8 dienos stebėkite įdomiausias varžybų transliacijas gyvai ir internete: https://tv.lrytas.lt. Karščiausias naujienas apie Sočio olimpiadą sekite jau dabar „Lietuvos ryto“ televizijos laidose „Olimpinių žaidynių pirmadieniai“ kiekvieną pirmadienį 21 val. 45 min. ir „Ar žinai, kad?“ darbo dienomis 17 val. 20 min. ir 18 val. 30 min.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.