EUROLYGA 2023

Sočio korupcijos žaidynės: melas ir iš V.Putino lūpų

Svarbu pasakyti. Tokia taisykle naudojasi ne vienas Rusijos valdžios ar verslo atstovas, prisidėjęs prie Sočio žaidynių statybų, plėtros. Tačiau pasaulio žiniasklaidai oficialūs pareiškimai dar nėra rodiklis, ypač kai kalbamas visiškas melas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 8, 2014, 11:34 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 1:24 PM

Ir nors netiesa – viešinama, melagingi pasisakymai yra vienas dažniausių  Sočio organizatorių triukų. Šįkart ant Sočio korupcijų žaidynių pakylos – ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.

Pristatome laisvojo melavimo varžybų nugalėtojus.

Čia galite rasti klasikinio švaistymo varžybų nugalėtojus.

Bronza. Dimitrijus Kozakas

„Jau dabar matyti, kad Sočio gamta ir aplinka po olimpiados atrodys daug geriau. Kompensacinės priemonės gerokai pranoko gamtai padarytą žalą“, – spalio 31 dieną per dešimtąją Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) konferenciją, skirtą sportui ir aplinkai Sočyje aptarti, teigė vicepremjeras ir olimpinių statybų projektų prižiūrėtojas.

Kodėl tai melas?

Įvairios aplinkosaugos organizacijos ir institucijos mato žalą gamtai darančias problemas. Statybų atliekos, išgriautos ir iškastos uolos, šiukšlės. Pasak regione gamtą saugančios „Rosprirodnadzor“ organizacijos, Sočyje yra apie 50 nelegalių šiukšlių išmetimo vietų. Kai kurios – slėnyje, iš kurio į Sočį patenka vanduo.

Aplinkosaugininkai mano, kad olimpinės statybos jau dabar sunaikino šimtus hektarų miškų ir yra atsakingos už retų gyvūnų rūšių išnykimą. Į Mzymtos upę paleidus gausybę upėtakių užfiksuoti siaubingi skaičiai – milijonai jų neišgyveno.

Aplinkosaugininkus gąsdina ir tai, kad netoliese šaknų neįleidžia į Raudonąją knygą patekę augalai.

Sidabras. Aleksandras Žukovas

„60 proc. Sočio statybų, transporto ir inžinerijos projektų finansuoja privačios lėšos“, – 2013 metų birželį per tarptautinį Jungtinių Tautų forumo, skirto sporto taikai ir plėtrai, posėdį pareiškė Rusijos olimpinio komiteto (NOC) vadovas.

Kodėl tai melas?

Antikorupcijos fondo duomenimis, privačios investicijos sudaro tik 4 procentus olimpinių statybų išlaidų. Visi kiti pinigai – Rusijos valdžios. Apie 25 milijardai JAV dolerių atkeliavo tiesiogiai iš valdžios, o kiti 9,2 mlrd. JAV dolerių – per valstybės valdomas kompanijas. Tai – Rusijos geležinkeliai, „Gazprom“, „Rosneft“ ir „Rostelecom“. Rusijos valdomi bankai „Sberbank“ ir „Vnešekonombank“ (VEB) 7,6 mlrd. JAV dolerių išdalijo paskoloms.

VEB jau yra paskaičiavęs, kad 79 proc. paskolų, išduotų su olimpiada susijusiems projektams, neatsipirks.

Auksas. Vladimiras Putinas

„Jau paskelbta, kiek maždaug kainavo olimpiada. Tai – 6,5 milijardo JAV dolerių“, – šią frazę Rusijos vadovas ištarė „Channel 1” tiesioginiame eteryje 2013 metų balandžio 25 dieną.

Kodėl tai melas?

V.Putino paminėta suma yra mažesnė nei pradinis įvertinimas, siekęs 9,6 mlrd. Minimalios išlaidos visoms sporto arenoms ir aikštėms, dviem žiniasklaidos kaimeliams, žiniasklaidos centrui, dviem olimpiniams kaimams ir Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) atstovų viešbučiui siekia 10,9 mlrd. Tai – beveik 1,5 karto daugiau, nei sakė V.Putinas.

Tad neaišku, apie kurias infrastruktūros dalis kalbėjo Rusijos prezidentas. Visų su olimpiada susijusių statybų projektų skaičius – 200. O ne 22. Tad viską sudėjus Rusija pasiekė 50 milijardų JAV dolerių sumą. O tai Sočio žaidynes pavertė penkiskart brangesnėmis nei Vankuverio ar dešimt kartų – nei Turino žaidynės.

*Korupcijos lenktynės – viena iš sochi.fbk.info portalo skilčių. Čia penkiose korupcijos sporto šakose varžėsi daug Rusijos valdininkų ir verslininkų, tačiau, kaip ir įprasta sporte, medaliai buvo dalijami trims geriausiems. Sochi.fbk.info portalas – Rusijos opozicijos projektas, kuriame viešinama informacija apie korupciją, žiemos žaidynių biudžetą nuo 12 milijardų iki 51 milijardo JAV dolerių.

„Lietuvos ryto“ televizija – 2014 metų žiemos olimpinių žaidynių Sočyje oficiali transliuotoja. Jau nuo vasario 8 dienos stebėkite įdomiausias varžybų transliacijas gyvai ir internete: https://tv.lrytas.lt. Karščiausias naujienas apie Sočio olimpiadą sekite jau dabar „Lietuvos ryto“ televizijos laidose „Olimpinių žaidynių pirmadieniai“ kiekvieną pirmadienį 21 val. 45 min. ir „Ar žinai, kad?“ darbo dienomis 17 val. 20 min. ir 18 val. 30 min.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: G. Nausėda ir I. Šimonytė apie antrąjį prezidento rinkimų turą