EUROLYGA

Sočio pulsas: maudynės jūroje, suvenyrai iš Kinijos ir kainos

Lrytas.lt spec. korespondentas, Sočis

Olimpiniame parke nuolat sukasi šokiai.<br>J.Seredaitės nuotr.
Olimpiniame parke nuolat sukasi šokiai.<br>J.Seredaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tautvydas Mikalajūnas

Feb 12, 2014, 7:37 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 9:51 AM

Sočio olimpiada įgauna pagreitį - sportininkai dalijasi vieną medalių komplektą po kito, o kasdien keliaujantys žiūrovai ir olimpiados svečiai sujungia Olimpinio parką ir kalnus gyva keliaujančiųjų grandine.  Kaip sukasi olimpinė karusėlė? Koks gyvenimas verda šalia olimpinių trasų? Sočio olimpiados ritmu gyvenantis lrytas.lt pateikia įdomiausias detales, iš kurių susidaro žiemos sporto šventės mozaika.

Apsauga. Akyla, mandagi ir ne visada rimta. „Kas pas jus ten? Pinigai, narkotikai“, – tikrindamas viena iš fotografų juokais paklausė vienas patikrinimo punkte dirbęs savanoris. Nors į Olimpinį parką, spaudos centrus, ar slidinėjimo trasas neįmanoma patekti nepraėjus patikros punkto, saugumui didžiulį dėmesį skyrę žaidynių organizatoriai neperlenkė lazdos - atliekamas tik būtini patikrinimai, kurie įprasti visuose pasaulio oro uostuose ar buvusiose olimpinėse žaidynėse.

Kontrastai. Sočio olimpiadoje – du metų laikai. Kalnuose – akinamai baltas sniegas ir minusinė temperatūra, už 50 km, prie Juodosios jūros stūksančiame Olimpiniame parke – žaliuojančios palmės ir 15 laipsnių šiluma. Dieną kalnuose saulės spinduliai lengvai tirpdo sniegą, o prie jūros esantys turistai nepabūgsta nerti į vėsų jūros vandenį.

Olimpiniai kaimeliai. Jų – trys. Pirmasis ir didžiausias – šalia Olimpinio parko Adleryje, kur gyvena dailiojo čiuožimo pora Deividas Stagniūnas ir Isabella Tobias, pastarąsias keletą dienų išvykę į Maskvą treniruotis. Su jais viename kambaryje gyvena greitojo čiuožimo atstovė Agnė Sereikaitė.

Šalia slidinėjimo trasų sporto bazėje „Laura“ Karsnaja Poliana kalnuose įsikūrusiame olimpiniame kaimelyje gyvena slidininkai Ingrida Ardišauskaitė ir Vytautas Strolia, taip pat biatlonininkai Diana Rasimovičiūtė ir Tomas Kaukėnas. Trečiajame, mažiausiame olimpiniame kaimelyje kalnuose gyvena kalnų slidininkai Ieva Januškevičiūtė ir Rokas Zaveckas.

Arenos. Olimpiniame parke jų – šešios. „Adler“ arena (greitasis čiuožimas), „Ice Cube Curling“ arena (kerlingas), „Bolshoy Ice Dome“ (ledo ritulys), „Shayba“ arena (ledo ritulys), „Iceberg Skating Palace“ (dailusis čiuožimas), „Fisht“ olimpinis stadionas (atidarymo ir uždarymo ceremonijos). Kalnuose įrengtos ketruios bazės – „Laura“ (slidinėjimas), „Russki Gorki“ (šuoliai su slidėmis, šiaurės dvikova), „Sanki“ (bobsėljus, skeletonas, rogučių sportas, skeletonas), „Rosa Khutor“ ( kalnų slidinėjimas), „Rosa Kuhtor extreme“ (akrobatinis slidinėjimas, snieglentės).

Kalbos. Nors savanoriai teigia, kad darbinė kalba olimpiadoje – rusų, tačiau atvykusius svečius jie pirmiausia pasveikina angliškai, ir tik po to - rusiškai. Ne visada taisyklingai, tačiau savanoriai, kurių 80 procentų yra rusai, kaip įmanydami stengiasi viską paaiškinti anglų kalba. Ir kartais nustemba, kai iš kitų šalių atvykę svečiai  supranta jų kalbą „Kaip keista, kad visi lietuviai taip gerai kalba rusiškai“, – šyptelėjo Sočio olimpiadoje dirbanti savanorė Natalija.

Žiūrovai. Olimpinis parkas – apytuštis. Tribūnos – priklauso nuo sporto šakos. Ledo ritulys, dailusis čiuožimas sutraukia pilnas tribūnas. O, štai, biatlone, šuoliuose su slidėmis, tribūnos apytuštės. Pigiausius bilietus galima įsigyti už 40 litų. Brangiausi bilietai į dailųjį čiuožimą siekia tūkstantį litų, į ledo ritulio finalo rungtynes – iki 2 tūkst. litų. Olimpiados organizatoriai skelbia, kad pardavė 80 procentų bilietų.

Internetas. Greitas, bet nepigus. Žurnalistams, norintiems spaudos centruose be apribojimų naudotis internetu, teko sumokėti 4 tūkst. rublių (291 litas). Norintys bet kurioje vietoje matyti visų olimpiadoje vykstančių sporto šakų rungtis transliacijas internete, turėjo sumokėti 25 tūkst. rublių (1,8 tūkst. litų).

Suvenyrai. Prie jų parduotuvės Olimpiniame parke - milžiniškos eilės. „Matrioškos", olimpiados talismanai Baltoji meška, Leopardas ir Kiškis, kepurės, pirštinės, šalikai ar kuprinės, pašto ženklai su olimpiados spalvomis ir simbolika - itin populiarūs. Pavyzdžiui, pašto ženklai kainuoja 25 rublius (1,8 lito), kepuraitė - 790 rublių (57 litai), olimpiados talismanai - 1379 rublius (100 litų). O jei norite įsigyti originalią Rusijos olimpinės rinktinės aprangą, teks sumokėti 59 tūkstančius rublių (4 tūkst. litų). Visi olimpiados suvenyrai pagaminti Kinijoje.

Maistas. Norite užkąsti? Paprastas sumuštinis - 150 rublių (10 litų), karštas patiekalas ar blynai - nuo 160 iki 400 rublių (nuo 14,5 iki 29 litų). Blynų, kurie yra populiariausias svečių maistas olimpiadoje, porcija kainuoja nuo 190 iki 580 rublių (nuo 14 iki 42 litų).  Norite išgerti? Gaivieji gėrimai kainuoja 80 rublių (5,8 lito), alus - 190 rublių (14 litų).

Transportas. Prieš olimpiadą žaidynių organizatoriai įspėjo vietos gyventojus savo automobiliais nevažinėti - ir dėl saugumo, ir siekiant sumažinti eismo spūstis. Todėl gatvėmis šiuo metu daugiausia rieda visiškai nauji, olimpiados simbolika pažymėti automobiliai ir visureigiai. Olimpiados rėmėjai - „Volkswagen", „Audi" ir „Škoda".

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.