EUROLYGA 2023

Latviai taikėsi į skeletono auksą

Latvijos rogučių sporto meistrų laimėti du bronzos medaliai tikriausiai nebus paskutiniai mūsų kaimynų apdovanojimai žiemos olimpinėse žaidynėse Sočyje. Šiandien ant pakylos gali užlipti skeletono varžybų favoritas Martinas Dukuras.

Pasaulio taurės varžybose šį sezoną lygių neturintis M.Dukuras laikomas ryškiu skeletono varžybų favoritu.<br>AP nuotr.
Pasaulio taurės varžybose šį sezoną lygių neturintis M.Dukuras laikomas ryškiu skeletono varžybų favoritu.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 15, 2014, 6:17 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 6:43 AM

Pusiaukelėje lėkdamas žemyn M.Dukuras pajuto, kad olimpinis aukso medalis, kurį jis taip troško laimėti Latvijai, išslydo.

Jis jau nieko nebegalėjo padaryti, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“. 

Prieš ketverius metus Vankuveryje pirmaudamas po trijų važiavimų vyrų skeletono varžybose M.Dukuras padarė nedidelę klaidą nerdamas ledo trasa galva į priekį.

Kirtęs finišo liniją jis pakėlė galvą ir žvelgdamas pro šalmo stiklą pažiūrėjo į švieslentę: auksas buvo nuplaukęs.

„Pamenu, kad pagalvojau: na, gerai, antroji vieta“, – prisimena M.Dukuras.

Sočyje 29 metų latvis nori daugiau. Dukart pasaulio čempionas, kurio karjerą paskatino dėdė, buvęs bobslėjaus čempionas, turi antrą šansą laimėti olimpinį auksą.

Du pirmieji nusileidimai vyko penktadienį, kiti du bus surengti šiandien.

Kanadietis aplenkė akimirka

2010 metais M.Dukuras atvyko į Vankuverį su Latvijos gerbėjų linkėjimais tapti pirmuoju Latvijos olimpiniu čempionu žiemos žaidynėse.

Prieš paskutinį nusileidimą jis pirmavo prieš kanadietį Joną Montgomery, kurį namų trasoje karštai palaikė Kanados publika. J.Montgomery startavo priešpaskutinis ir pasiekė rezultatą, kuris suteikė galimybę laimėti.

Įtampa užgulė M.Dukurą ir jis suklupo. Latvis vos 0,07 sek. pralaimėjo kanadiečiui, kuris netrukus šventė savo pergalę siurbdamas iš ąsočio alų.

M.Dukuras nepuolė liūdėti, bet ėmė dirbti dar daugiau, kad tokia klaida nepasikartotų. Dabar jis vėl prisiminė išsprūdusį auksą, bet neieškojo kaltų.

„Toks yra sportas. Jis (J.Montgomery. – Red.) tada buvo geresnis, – po dar vienos treniruotės Kaukazo kalnuose sakė M.Dukuras. – Dabar viską turiu padaryti geriau.

Tada Vankuveryje mane būtų patenkinusi ir bronza. Aišku, kai buvau šitaip arti aukso, iškovotas sidabras nuvylė.

Bet vis tiek buvau laimingas.“

Premija – visai komandai

Šios olimpinės žaidynės turi būti jo. Latvijos atletas dominavo pasaulio taurės varžybose, laimėjęs iš eilės penkerias pastarąsias lenktynes.

Šį sezoną M.Dukuras penktą kartą iš eilės tapo pasaulio taurės savininku, iškart už savęs palikęs savo brolį Tomą.

M.Dukuras dar laimėjo papildomą prizą už greičiausią laiką kiekviename nusileidime per trejas pastarąsias lenktynes.

Už tai latvis buvo apdovanotas 100 tūkst. eurų (345 tūkst. litų) premija, kurią planuoja išleisti pakviesdamas savo komandą atostogų – kaip pats sako, „bet kuriame pasaulio krašte“.

Su broliu nėra tikri varžovai

Toks yra M.Dukuras. Būdamas neabejotinas lyderis, komandos tikslus jis vertina aukščiau už savuosius.

M.Dukuras ir jo vyresnysis 32 metų brolis Tomas augo Siguldoje, šalia bobslėjaus trasos, kuriai vadovavo jų tėvas Dainis.

Nuo pat vaikystės broliai buvo varžovai, bandydavo aplenkti vienas kitą.

„Bandžiau jį pasivyti, – pasakojo Martinas. – O kai pasivijau, jo reakcija buvo tokia: „Aš jam padėjau, o dabar jis laimi prieš mane.“

Mums tapus vyresniems, situacija pasikeitė. Nesame tikri varžovai. Aš naudojuosi jo rogėmis kai kuriose lenktynėse, o jis kartais ima manąsias. Padedame vienas kitam. Stumiame vienas kitą į priekį ir neturime vienas nuo kito jokių paslapčių.“

Amerikiečiai sužavėti

Nors M.Dukuras vėl yra favoritas laimėti auksą, jis žino, kad garantijų neturi. Kiekvienam gali pasitaikyti juoda diena.

Tokia, kokia Latvijos skeletono meistrui pasitaikė pasaulio taurės varžybose Leik Plaside, kur praėjusį gruodį jis finišavo aštuntas.

Tačiau latvis dabar yra viršūnėje.

Neatsitiktinai JAV skeletono komanda filmuoja, analizuoja jo nusileidimus ir mokosi iš jų.

„Jis toks neįtikėtinas atletas, – sakė JAV komandos treneris Tuffy Latouras. – Jis pasisėmė patirties iš 2010 metų žaidynių ir sustatė viską į vietas.

Jis gali būti įrašytas į knygą kaip geriausias visų laikų skeletono sportininkas.“

Olimpinis auksas pridėtų dar vieną puslapį į knygą.

„Aš visai negalvoju apie medalius, – tvirtino M.Dukuras. – Dėl kiekvieno medalio reikia kovoti kiekvienose lenktynėse iki pat jų pabaigos.“ (AP, LR)

Broliškas sutapimas

Dukurai yra ne tik broliai, artimi draugai, bet ir vienas kito verti varžovai. Per treniruotes Sočyje Martinas ir Tomas skeletono trasa abu dusyk nusileido tuo pačiu laiku: per 57,6 sek. pirmadienį ir per 57,01 sek. trečiadienį.

„Ta pati ekipuotė“, – nusijuokė M.Dukuras, 2010 metais Vankuveryje iškovojęs sidabrą. – Iki šiol taip buvo atsitikę tik mūsų namuose Siguldoje, bet kitur – ne.“

„Galbūt mes padarėme tas pačias klaidas. Tai tikrai keista“, – pridūrė Tomas, Vankuveryje užėmęs ketvirtąją vietą.

Lenktynės su rusu

M.Dukuras turės gerokai pasistengti šiandien, nes po pirmųjų dviejų nusileidimų penktadienį vyrų skeletono varžybose pirmauja Aleksandras Tretjakovas.

Rusiška raketa pramintas 28 metų rusas įgijo 0,56 sek. pranašumą prieš antrojoje vietoje esantį Latvijos sportininką.

Prieš šeštadienį laukiančius du nusileidimus po latvio rikiuojasi amerikiečiai Johnas Daly ir Mattas Antoine'as. M.Dukuro brolis Tomas yra šeštas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.