EUROLYGA 2023

Latviai laukia stebuklo ledo ritulio aikštėje

Po dvylikos metų pertraukos pirmąją pergalę olimpiadoje iškovojusi Latvijos ledo ritulio rinktinė tai padarė skoningai ir skambiai. Aštuntfinalyje latviai 3:1 palaužė pasaulio vicečempionę Šveicarijos komandą ir pateko į ketvirtfinalį – etapą, apie kurį tik galėjo svajoti.

Latvių vartininkas E.Masalskis tapo tikra žvaigžde, kai atrėmė 32 iš 33-ų šveicarų metimų.<br>AP nuotr.
Latvių vartininkas E.Masalskis tapo tikra žvaigžde, kai atrėmė 32 iš 33-ų šveicarų metimų.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-02-19 11:49, atnaujinta 2018-02-16 03:29

O dabartinė Latvijos situacija Sočio žaidynėse reikalauja lakios fantazijos ir beribio optimizmo. Pirmąją pergalę po 2002 metų Solt Leik Sičio olimpiados iškovoję latviai trečiadienį susitinka su Kanados rinktine, kuri laikoma viena iš realių favoričių laimėti auksą.

Čia savų sumetimų turės ir latvių treneris.

Įrodė, kad daugelis klydo

Antradienį Latvijos ledo ritulio rinktinės sirgaliai šokinėjo iš laimės, kai Oskaras Bartulis ir Lauris Darzinis įmušė pirmuosius įvarčius. Šveicarijos rinktinė iki šio momento Sočyje nebuvo praleidusi daugiau nei vieno įvarčio.

Tačiau antrajame kėlinyje Martinas Plussas skirtumą sumažino, sukurdamas įtampą, kurią arenoje gerbėjai galėjo ranka apčiuopti. Šveicarai ėmė šturmuoti latvių vartus, tačiau šie laikėsi tvirtai. Laikėsi ir tada, kai neturėdami kito pasirinkimo jų varžovai vartininką pakeitė į aikštės žaidėją.

Šis manevras nepasiteisino – nors latviai buvo dar labiau prispausti, per vieną iš atsakomųjų atakų L.Darzinis įmušė įvartį, užtikrinusį pergalę.

„Tai nuostabu, - džiaugėsi latvių puolėjas Kasparas Daugavinis. - Tiesiog neįtikėtina. Nedaug žmonių tikėjome, kad mes galime tai padaryti. Įrodėme, kad daugelis klydo.“

Plojo vartininkui

Daugybę plojimų ir sveikinimų šūkių savo numylėtiniams dovanoję latviai garsiai šaukė Edgaro Masalskio vardą. Latvijos rinktinės vartininkas tapo tikru mačo didvyriu, atrėmęs 32 iš 33 varžovų metimų. E.Masalskis taip pat atrėmė Reto Suri metimą, po kurio trečiąjį komandos įvartį įmušė L.Darzinis.

„Mūsų vartininkas vertėsi per galvą, kad padėtų laimėti“, - šypsojosi jaunasis latvių puolėjas Zemgus Girgensonas.

Latvijos rinktinė su devynis pajėgiausios pasaulio ledo ritulio lygos NHL žaidėjus turinčiais šveicarais vykdė sau įprastus planus. Žaidimas buvo tipiškas latviams, kurie daugiausia prakaito liejo gynyboje ir stengėsi išlaukti progų atakuoti.

„Žaidėme kaip komanda. Išlikome vieningi, net ir tada, kai būdavo labai sunku. Dabar labai didžiuojuosi šiais vyrukais. Kiekvienas jų prie pergalės prisidėjo vienodai“, - sakė 41-erių Latvijos rinktinės kapitonas Sandis Ozolinis, su ekipa žaidžiantis nuo 1998 metų.

Tiki stebuklais

„Stebuklai gali nutikti“, - apie laukiamą dvikovą su Kanada kalbėjo Latvijos ledo ritulininkų treneris Tedas Nolanas. Jo komanda ketvirtfinalyje palyginus su varžovais bus žemo lygio, tačiau kartą pamatęs auklėtinių stiprybę strategas patikėjo savo jėgomis.

„Mes čia esame tam, kad žengtume dar šiek tiek toliau. Juk dėl to ir vyksta olimpiados“, - sakė T.Nolanas.

Dabar vieną NHL ledo ritulininką turinti Latvijos rinktinė susitiks su sunkiasvore. Aštuonis olimpinius aukso medalius iškovojusi Kanados rinktinė ant aukščiausios pakylos laiptelio lipo ir Vankuveryje. Visi šios komandos žaidėjai vilki NHL klubų marškinėlius.

„Bus labai sunku, tačiau padarysime viską, kad jiems taip pat nebūtų lengva, - sakė K.Daugavinis. - Niekada negali žinoti. Juk anksčiau yra įvykę stebuklų. Tiesiog turime tvirtai žengti į kovą, sunkiai dirbti bei nepamiršti to, kad žaisti smagu. Tai padarėme kovoje su šveicarais. Mūsų vartininkas gali sulaikyti kiekvieną metimą. Tad niekada negali žinoti.“

Treneris parodė šviesą

Ne paslaptis, kad prie didžiojo Latvijos ledo ritulio rinktinės džiaugsmo svariai prisidėjo ir kanadietis T.Nolanas. 55 metų specialistas, su rinktine dirbti pradėjęs 2011 metų rugpjūtį, ne kartą kalbėjo apie atsidavimą latviams ir savo žodžius yra įrodęs darbais.

Kai šį sezoną T.Nolanas sulaukė skambučio iš NHL, jis pareiškė, kad sutiks treniruoti „Buffalo Sabres“ komandą, jeigu galės toliau dirbti su latviais per Sočio olimpiadą.

„Treneris yra labai didelė mūsų komandos dalis, - teigė K.Daugavinis. - Niekada neturėjo trenerio, kuris iš tiesų tikėtų žaidėjais. Visada būdavo daugiau kariuomenės stiliaus strategai, kurie versdavo sunkiai dirbti, bet niekada nepatapšnodavo per petį. Jis suteikė komandai kitokią dvasią. Treneris leidžia mums iš tiesų tikėti, kad esame gera komanda. Esu buvęs nemažai pasaulio čempionatų ir olimpiadų, bet niekada nejautėme, kad galime ką nors iškovoti. Tiesiog eidavome ir žaisdavome.“

Žaidėjų atsidavimą ir sirgalių palankumą pelnęs T.Nolanas anksčiau yra žaidęs „Detroit Red Wings“, „Pittsburgh Penguins“ komandose. Jis taip pat yra dirbęs „Sabres“, „New York Islanders“ komandose, o kartą buvo išrinktas NHL metų treneriu.

Tačiau T.Nolanas niekada nesulaukė kvietimo dirbti Kanados rinktinėje, tad trečiadienio susitikimas su tėvynainiais bus ir su asmeniškumų prieskoniu.

Pagrindiniai žaidėjai

Oskaras Bartulis

O.Bartulis Latvijos rinktinė įprastai praleidžia daugiausia laiko ant ledo ir yra vienas iš keleto, turinčių NHL patirties. 2009-2011 metais jis „Philadelphia Flyers“ komandoje sužaidė 66 mačus. 27 metų 188 cm ūgio gynėjui kol kas itin sužibėti nepavyksta. Jam žaidžiant komanda praleido tris įvarčius.

Tačiau tai suprantama, nes O.Bartuliui tenka būti paskutiniu gynėju. Būtent šios pozicijos žaidėjo ir vartininko laukia rimtas išbandymas mače su kanada.

Lauris Darzinis

Latvijos puolimas labai priklauso nuo 29 metų kairiojo krašto žaidėjo L.Darzinio. Jis komandoje pirmauja pagal metimus (11), įvarčius (3) ir rezultatyvius taškus (4). 191 cm ūgio 90 kg svorio sportininkas priekyje gelbsti ir savo sudėjimu.

L.Darzinis pasitiki savimi ir ne kartą parodė, kad puolime jis griežia pirmaisiais smuikais.

Zemgus Girgensonas.

20 metų sportininkas 2012 metų NHL naujokų biržoje tapo keturioliktuoju „Buffalo Sabres“ šaukimu. Per pirmuosius sezonus jis į savo sąskaitą įsirašė septyniolika rezultatyvių taškų. Per šį žaidėją organizuojama nemažai latvių atakų.

Edgaras Masalskis

Jeigu jo sąraše anksčiau nebuvo, tai dabar be E.Masalskio jis neįsivaizduojamas. 33 metų vartininkas per dvikovą su šveicarais atrėmė 32 iš 33 varžovų metimų ir tapo pergalės kalviu. Jeigu jam pavyks žaisti taip pat, kaip su šveicarais, Kanados rinktinės laukia rimti nemalonumai.

Straipsnis parašytas remiantis thestar.com, bleacherreport.com bei nhl.com informacija.

Ketvirtfinalio etapas.

Švedija – Slovėnija 5:0. A.Steenas (18:50), D.Sedinas (41:42), L.Erikssonas (48:04), C.Hagelinas (51:27, 56:10).

Suomija – Rusija

Kanada – Latvija

19 val. JAV - Čekija

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.