EUROLYGA 2023

Žaizdas išsilaižę treko dviratininkai tikisi sėkmingo sezono

Garsiausiai Lietuvos treko dviratininkei Simonai Krupeckaitei išėjus motinystės atostogų, o kitoms sportininkėms patyrus traumas, lietuviai nesugebėjo surinkti komandos dalyvauti pasaulio čempionate. Tačiau daug priekaištų sulaukę dviračių treko rinktinės treneriai žada, kad šiemet pergalių tikrai bus.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-03-07 13:10, atnaujinta 2018-02-15 15:22

Lietuvos dviračių sporto treko rinktinė aktyviai ruošiasi naujam sezonui. Rinktinės treneris Antanas Jakimavičius pažymi, kad metai bus įdomūs: rudenį prasidės atranka į 2016 m. Rio de Žaneiro olimpines žaidynes, spalį laukia Europos čempionatas, kuriame, tikimasi, sėkmingai pasirodys jaunimas. Gerų rezultatų ypač laukiama iš Editos Mazurevičiūtės, kuri 2013 m. tapo Europos jaunių vicečempione omniumo rungtyje, ir Svajūno Jonausko, kuris tapo jaunių pasaulio čempionu ir Europos vicečempionu sprinto rungtyje.

„Turime 8 sportininkes, kurios kryptingai ruošiasi olimpinėms žaidynėms. Greta patyrusių dviratininkių auga ir jaunoji karta, kuri gali šiemet pademonstruoti sėkmingus rezultatus. Jaunosios dviratininkės yra motyvuotos, sunkiai dirba, stiprios fiziškai, jas sunku išvaryti iš salės. Laipsniškai didiname treniruočių krūvį ir ruošiamės varžyboms“, - pasakojo A.Jakimavičius.

Šiuo metu sportininkės neintensyviai treniruojasi plente, treniruoklių salėse ir baseinuose. Tačiau netrukus, atšilus orams, prasidės aktyvios treniruotės. A.Jakimavičiaus teigimu, treniruočių ir pasiruošimo procesas sudėliotas taip, kad geriausią formą sportininkės pasiektų rudenį, kai prasidės svarbios varžybos.

A.Jakimavičius pažymi, kad po Londono olimpinių žaidynių, siekiant dar labiau pagerinti rezultatus, po ilgų kelionių iš vieno žemyno į kitą, iš vienų varžybų į kitas, dviratininkės pervargo ir prasidėjo traumos.

Siekiant sportininkių nepervarginti ir leisti gydytis turimas traumas, suderinus su Kūno kultūros ir sporto departamentu, Lietuvos tautiniu olimpiniu komitetu ir dviračių sporto federacija, nuspręsta įskaityti jų turimus sportinius rezultatus dvejiems metams, todėl dalyvavimo kai kuriuose turnyruose 2013 – 2014 m. atsisakyta.

Prieš dvejus metus treko komandinių persekiojimo lenktynių rinktinė, kurią sudarė Vilija Sereikaitė, Aušrinė Trebaitė ir Vaida Pikauskaitė, tapo Europos čempionėmis. Po to pakartoti tokius sėkmingus rezultatus, pasak A. Jakimavičiaus, sukliudė tiek labai sunki V.Pikauskaitės trauma – lūžęs dubuo – tiek pasikeitusios taisyklės.

„Dabar komandinio persekiojimo ekipažą turi sudaryti bent 4 merginos, o ne 3, kaip anksčiau. V.Pikauskaitei patyrus sunkią traumą, teliko dvi aukšto lygio sportininkės. 2013 m. sezone teko į komandą įtraukti silpniau pasiruošusias merginas, todėl rezultatai buvo ne tokie geri, kokių norėjome. Tačiau jau dabar galiu teigti, kad šiemet viskas turėtų klostytis daug sėkmingiau.

Jaunosios trekininkės konkuruoja dėl vietos rinktinėje ir matau, kaip jų lygis nuolat auga. Džiaugiamės, kad į komandą po traumos sugrįžo ir rimtai treniruojasi V.Pikauskaitė. Turime šansų grįžti į elitą“, – sako A.Jakimavičius.

A.Jakimavičius taip pat pažymi, kad pasiruošima apsunkina per menkas finansavimas: nors padidėjo komandinių lenkynių žmonių skaičius, varžybos vyks kituose žemynuose, artėjant Rio de Žaneiro olimpiadai vis augs treniruočių intensyvumas, tai finansavime neatsispindi.

„Visą finansavimą gauname iš sporto departamento ir Tautinio olimpinio komiteto per olimpinį sporto centrą. Panevėžio savivaldybė, Lietuvos dviračių sporto federacija sportininkių pasiruošimui ir sportinio inventoriaus įsigijimui lėšų išvis neskiria. O inventoriaus trūksta, pavyzdžiui, dabar reikia lėšų karboninių diskinių ratų įsigijimui ir bent 4 treko ir 4 plento dviračiams“ , – sakė A.Jakimavičius.

Treneris atkreipė dėmesį į nemalonų paradoksą: nors treke esama ir komandinių rungčių, finansavimą olimpinio sporto centras skiria ne rinktinei, o atskiroms sportininkėms. Šiuo metu reikalavimus gauti finansavimą atitinka tik V.Serekaitė, A.Trebaitė ir V.Pikauskaitė.

„Likusios sportininkės dar tiesiog neturėjo progos įvykdyti reikalaujamų normatyvų. Tačiau ruošti komandą, kurią sudaro 4 arba 5 sportininkės, o finansavimas skiriamas trims, nelengva. Problemą išspręstų sprendimas skirti papildomą finansavimą dar dviem sportininkėms ir treneriams. Tai įvykdžius, ruoštis galėtume ramiai ir visavertiškai“ , - sakė treneris.

Tačiau A. Jakimavičius pabrėžė, kad nepaisant visų sunkumų, tiek treneriai, tiek merginos yra pasiruošę dirbti taip, kad garsintų Lietuvos vardą pasaulyje ir iškovotų medalius.

„Treko komanda nenusiteikusi sudėti rankų po patirtų nesėkmių, kurias lėmė traumos. Merginos pasiruošusios sėkmingai kovoti sportinėse arenose, kaip ir anksčiau kovojo. Labai norėtųsi, kad pasibaigtų neteisingos kalbos apie komandą. Skaudu kad tos kalbos sklinda iš žmonių, kurie sunkiu metu pirmiausia turėtų padėti komandai, o ne ją žlugdyti.

Aš daug metų dirbu su šiomis sportininkėmis ir tikiu, kad jos turi dar daug jėgų ir valios siekti aukštų sportinių rezultatų“, – teigė treneris A.Jakimavičius.

Varžyboms aktyviai ruošiasi ne tik moterų treko rinktinė, bet ir talentingiausias jaunasis Lietuvos treko dviratininkas vyras S.Jonauskas. Jį treniruoja žymios treko dviratininkės, daugkartinės pasaulio ir Europos čempionatų prizininkės Simonos Krupeckaitės Simonos Krupeckaitės treneris ir vyras Dmitrijus Leopoldas.

„Jaunių varžybose pasiekėme viską, ką galėjome, ir esame nusiteikę ryžtingai žengti pirmą žingsnį į suaugusiųjų sportą. Svajūnas ir toliau sparčiai progresuoja ir dar nepasiekė savo galimybių ribų. Be to, jis pasižymi itin stipriu charakteriu“, – pabrėžia D.Leopoldas.

Apie S.Krupeckaitės karjeros ateitį D. Leopoldas kol kas nekalba, tik užsimena, kad naujienų gali būti artimiausiu metu.

„Apie tai geriausiai kalbėti gali pati Simona. Aš žinau, kad ji jau apsisprendusi dėl savo ateities karjeros, tačiau, kol pati dar nenori apie tai kalbėti, nenoriu nieko per daug sakyti“ , – sakė S.Krupeckaitės vyras ir treneris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.