EUROLYGA 2023

Taikliausi rusiškojo biliardo smūgiai – Vilniuje

Rusiškąjį biliardą geriausiai žaidžia vilniečiai. Tai sostinės gyventojai įrodė kovo 1-2 dienomis vykusiame biliardo turnyre Vilniuje. Vilniečiai susižėrė visų spalvų medalius, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

Donatas Urbonas

2014-03-10 09:13, atnaujinta 2018-02-15 13:49

„Pirmas – Vilnius, antra – Klaipėda, po to jau visi kiti miestai“, – apie geriausių žaidėjų reitingą šalyje pasakojo Lietuvos biliardo federacijos (LBF) piramidės sekcijos vadovas Audrius Rusteika.

Savaitgalį vykusio „Country“ biliardo klubo turnyro finale ir pusfinalyje rungėsi vien vilniečiai.

Nugalėtoju tapo Aleksandras Isajenka, finale 5:2 nugalėjęs Konstantiną Pčeliną. Bronzos medaliai ant kaklo užkabinti Valerijui Ivanovui ir Dmitrijui Oleinikui.

Sparčiai populiarėja

Vilniuje veikia keturi biliardo klubai, kurie priklauso Biliardo federacijai. Trijuose klubuose stovi daugiausia rusiškojo biliardo stalų.

Iš viso Vilniuje yra per dešimt mėgėjiškų biliardo klubų. Juose dominuoja populiaresnės biliardo sekcijos amerikietiškojo biliardo stalai.

„Daugiausia žmonių Lietuvoje sutraukia amerikietiškasis biliardas, tačiau rusiškasis taip pat labai populiarus“, – tikino rusiškojo biliardo sekcijos vadovas A.Rusteika.

Piramide dar vadinamas rusiškasis biliardas populiarumu lenkia kitą gerai žinomą biliardo atšaką – angliškąjį biliardą. Šios biliardo sekcijos stalus Lietuvoje galima suskaičiuoti rankos pirštais.

Reitinginiame rusiškojo biliardo turnyre Lietuvoje dalyvavo 56 žaidėjai.

Amerikietiškojo biliardo čempionatuose dalyviai skirstomi į tris kategorijas – vyrų, moterų ir veteranų (nuo 45 metų). Iš viso jų susidaro iki šimto. Bet, A.Rusteikos teigimu, piramidė pastaraisiais metais sparčiai populiarėja ir vejasi amerikietiškąjį biliardą.

Nevalia atsipalaiduoti

Išmokti gerai žaisti piramidę nėra taip paprasta, kaip stojant prie amerikietiškojo biliardo stalo. Tačiau, A.Rusteikos teigimu, piramidės žaidėjo kelias iki čempionų titulo lengvesnis nei žaidžiančio amerikietiškąjį biliardą.

Nuo amerikietiškojo rusiškasis biliardas skiriasi tuo, kad gali mušti savo rutulį.

„Tai ir yra visas piramidės menas ir mokslas. Gražiai įmušti savo rutulį yra smagiau nei svetimą“, – apie rusiškojo biliardo subtilybes pasakojo A.Rusteika.

Tiesa, įmušti rutulį sudėtingiau nei žaidžiant amerikietiškąjį. Piramidės kišenė yra tik keliais milimetrais didesnė už patį rutulį.

Žaidžiant piramidę privaloma maksimaliai susikaupti. Nesutelkęs dėmesio į kišenę rutulio neįmuši.

„Kiekvienas atsipalaidavimas reiškia klaidą. Į amerikietiškojo biliardo kišenę telpa kone du rutuliai, todėl galima atsipalaiduoti. O čia svarbiausia – koncentracija. Be to, kaip ir visame sporte, čia irgi reikia atkaklumo, darbštumo, azarto ir užsispyrimo“, – savybes, kurių reikia turėti norint žaisti rusiškąjį biliardą, įvardijo A.Rusteika.

Žaidžia aštuoniasdešimtmetis

„Panevėžyje yra maždaug 80 metų senjoras. Jis vos paeina, bet prisiartinęs prie stalo taikliai muša rutulius į kišenę.

Krepšinio karjeros pabaigoje nebepakeli krūvio, sulėtėji, o žaidžiant biliardą nėra amžiaus cenzo. Pasaulio čempionatuose dalyvauja penkiasdešimtmečiai. Rusiškąjį biliardą gali žaisti, kol esi gyvas“, – juokėsi A.Rusteika.

Lietuvoje piramidę daugiausia žaidžia 18–40 metų entuziastai. Rengdami biliardo treniruotes, vilniečiai į biliardo klubus ketina pritraukti daugiau vaikų. Pastaraisiais metais tai vienas didžiausių jų prioritetų.

Kaip ir moterų viliojimas prie piramidės stalo. Reitinginiuose turnyruose Lietuvoje iš viso dalyvauja tik keturios dailiosios lyties atstovės.

Rusiškasis biliardas geriau žinomas vyresnio amžiaus žmonėms. Sovietų Sąjungoje tai buvo vienintelė propaguojama biliardo rūšis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.