EUROLYGA 2023

Boksininkas E.Petrauskas Ukrainoje laikėsi atokiau Maidano

Evaldas Petrauskas laukia skambučio iš Ukrainos – jo pagalbos gali prireikti Kijevo „Ukraine Otamans“ klubui pasaulio bokso klubų atkrintamosiose varžybose.

Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus

Mar 24, 2014, 12:58 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 4:16 AM

„Ukraine Otamans“ bokso klubo, kuriam atstovauja Londono olimpinės bronzos laimėtojas E.Petrauskas, laukia neįprastas mačas, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“. 

Pasaulio bokso klubų čempionate (WSB) baigėsi reguliarusis sezonas, o ketvirtfinalyje kovo 31 ir balandžio 4 dienomis lyg tyčia du kartus turėtų susidurti Ukrainos ir Rusijos bokso klubai.

Po Rusijos agresijos Ukrainoje varžybos įgavo ryškų politinį atspalvį. „Rusai nenori vykti į Kijevą, o ukrainiečiai nenori kautis Maskvoje ir siūlo neutralią šalį“, – sakė Lietuvos bokso rinktinės treneris Stanislavas Mižigurskis.

Ilgai buvo neaišku, ar šioje kovoje boksuosis E.Petrauskas, kuris nuo 2013 metų atstovauja „Ukrainos atamanams“. Tačiau šią savaitę lietuvis sulaukė žinios, kad klubas dvikovoje su rusais remsis ukrainiečiais boksininkais.

„Esame trys tos pačios svorio kategorijos boksininkai, – sakė 22 metų E.Petrauskas. – Mano kontraktas galioja iki gegužės pabaigos, todėl dabar lauksiu. Tikiuosi, manęs jiems dar reikės kitose varžybose, jei nugalės rusus.“

Maidano sūkurio vengė

2013-ųjų pabaigoje E.Petrauskas priėmė „Otamans“ kvietimą prisidėti prie Ukrainos boksininkų komandos WSB pirmenybėse. Taip boksininkas iš Šilutės ėmė keliauti į Kijevą – Ukrainos sostinėje jis dusyk praleido po 20 dienų, sykį – 10.

Lietuvio vizitai sutapo su protestais Maidane. Treneris S.Mižigurskis sakė E.Petrauskui, kad matė jį per televizorių tarp Maidano kovotojų, bet tai buvo pokštas.

„Kai pamačiau, kas ten vyksta, nusistačiau maršrutą: kambarys–salė–kambarys–salė. Daugiau man nieko ir nereikia“, – tvirtino E.Petrauskas.

Biudžetas – 2 mln. dolerių

Lietuvis apsigyveno per keliasdešimt kilometrų nuo Kijevo nutolusioje olimpinėje sporto bazėje, kur vyksta boksininkų, imtynininkų, gimnastų stovyklos.

„Klubas suteikia visą aprangą – striukę, varžybų aprangą, pirštines. Mano partneriai – labai pajėgūs. Klubas sportininkus maitina, moka algą. Geros sąlygos“, – buvo patenkintas E.Petrauskas.

Pernai į WSB čempionatą įsitraukęs ir iki finalo iškart nukeliavęs „Otamans“ klubas surinko solidų biudžetą – kalbama, kad didesnį nei 2 mln. dolerių.

Praėjusį sezoną WSB čempionate Kijevo komandai padėjo Londono olimpiniai čempionai Vasylis Lomačenka ir Oleksandras Usykas, vėliau tapę profesionalais.

Klubui priklauso apie 30 boksininkų. Kiekvienoje svorio kategorijoje yra po tris kovotojus. Dauguma jų – ukrainiečiai, bet yra ir lietuvis, kirgizas, armėnas, uzbekas, baltarusis.

Kartu su E.Petrausku Ukrainos klubas turi dar du pajėgius svorio kategorijos iki 64 kg boksininkus ukrainiečius. Prieš kiekvieną mačą treneriai išsirenka vieną jų.

„Per treniruotes nesidaužome, kad vienas kitą žūtbūt įveiktume. Dirbame protingai, kad keltume savo ir partnerio meistriškumą“, – sakė E.Petrauskas.

Už pergales mokamos premijos

Boksininkams mokama po 1,5–3 tūkst. dolerių per mėnesį, o dar yra papildomos premijos už pergales. Laimėjęs WSB kovą atletas gauna 2 tūkst. dolerių, pralaimėjęs – 500 dolerių.

E.Petrauskas dalyvavo dviejose WSB kovose.

Gruodį jis įveikė savo varžovą mače su Italijos komanda „Dolce & Gabbana Italia Thunder“. Buenos Airėse ukrainiečiai nusileido „Argentina Condors“ klubui 2:3, o vieną kovų po ilgo mūšio ten pralaimėjo ir E.Petrauskas.

„Didžiausias skirtumas, kad WSB reikia kautis penkis raundus, o ne tris, kaip buvau įpratęs. Todėl Argentinoje ir pralaimėjau kovą – nuo pat pradžios pernelyg aktyviai puoliau ir paskui pritrūkau energijos.

Tai buvo gera pamoka“, – pasakojo Lietuvos boksininkas.

WSB pirmenybių A grupėje „Otamans“ tarp šešių bokso klubų užėmė antrąją vietą. B grupėje trečias buvo Rusijos bokso klubas, su kuriuo ketvirtfinalyje ir turėtų suremti bokso pirštines ukrainiečiai.

Mačas iškart atsidūrė dėmesio centre, nors E.Petrauskas tvirtino, kad politika boksininkams nelabai rūpi: „Girdime, kad tarp trenerių užverda diskusijos.

Bet mes, boksininkai, rūpinamės savais reikalais.“

Boksuosis naujoje lygoje

Dėl nestabilios situacijos Ukrainoje nėra aiški ir „Otamans“ ateitis, ji priklauso nuo klubo prezidento pinigų.

Todėl E.Petrauskas jau žvalgosi į kitus turnyrus.

Šiais metais Tarptautinė bokso mėgėjų asociacija (AIBA) pradeda rengti naują APB (AIBA Pro Boxing) lygos čempionatą. Į šias varžybas pagal reitingą bus atrinkta 80 boksininkų – po aštuonis į kiekvieną iš dešimties svorio kategorijų.

Kaip ir WSB turnyre, APB taip pat sudaromos galimybės startuoti profesionalų ringe, neprarandant teisės dalyvauti Europos ir pasaulio pirmenybėse bei olimpinėse žaidynėse.

„Bus dar rimčiau, – sakė E.Petrauskas, kurio vienintelio iš Lietuvos boksininkų reitingas atitinka APB lygį. – Atstovausiu Lietuvai ir turėsiu galimybę iškovoti olimpinį kelialapį.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.