EUROLYGA 2023

Gatvės gimnastai stebina triukais ir ant skersinio

Kauniečiai jau gali plėtoti gatvės gimnastiką. Prie Kauno statybininkų rengimo centro įrengta sporto aikštelė, kurioje bus galima ir treniruotis, ir rengti varžybas.

Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

Apr 12, 2014, 6:00 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 5:20 PM

Dainavos mikrorajone vos prieš kelias dienas veikti pradėjusi atnaujinta sporto aikštelė iš karto sulaukė gausaus būrio judrių žmonių.

Į jos atidarymą susirinko Statybininkų rengimo centro moksleiviai, patyrę gatvės gimnastai ir aktyvaus gyvenimo propaguotojai ne tik iš Kauno, bet ir kitų miestų.

Naujoje aikštelėje galima rasti viską, ko reikia lavinti bei stiprinti kūną. Čia įrengtos lygiagretės, sienelės, gimnastikos žiedai, kopetėlės, atsispaudimams ir atsilenkimams daryti skirti suolai, skersiniai prisitraukimams, kita sporto įranga.

Aikštelė skirta gimnastams

Vienas didžiausių gatvės gimnastikos puoselėtojų Lietuvoje ir šios aikštelės įrengimo iniciatorius – Kauno technologijos universiteto pirmakursis Deividas Smailys tikino, kad pagaliau gatvės gimnastai treniruosis šios sporto šakos reikalavimus atitinkančiame aikštyne. Kol kas jis – vienintelis Lietuvoje.

„Beveik prie kiekvienos mokyklos stadiono yra skersiniai ar kita įranga, tačiau dažnai ji yra dar sovietinė ir neatitinka gatvės gimnastikos reikalavimų – lygiagretės per toli viena nuo kitos, skersiniai per stori. Šioje aikštelėje viskas kitaip“, – aiškino devyniolikmetis D.Smailys.

Jėgos ir ištvermės sportas

Gatvės gimnastika – fizinės jėgos ir ištvermės sportas, kuriame naudojantis tik savo kūno svoriu atliekami įspūdingi jėgos triukai ant skersinio ar lygiagrečių.

Šiek tiek daugiau nei prieš dešimtmetį Amerikoje populiarėti pradėjusi sporto šaka maždaug prieš penkerius metus pasiekė Lietuvą. Iš karto jos entuziastų atsirado ir Kaune.

Nors ši sporto šaka vadinama labai jauna, D.Smailys tikino, kad iš tikrųjų tai – naujai atrastas labai senas sportas.

„Dabartinės gatvės gimnastikos ištakos siekia antikos laikus, kai vyrai treniruodavosi ir rungtyniaudavo darydami atsispaudimus, prisitraukimus bei nešiodami rąstus.

Dabar viskas atgimsta, vyksta varžybos, organizuojami pasaulio čempionatai“, – sakė daugiau nei ketverius metus gatvės gimnastika užsiiminėjantis studentas.

Iš čempionatų – su medaliais

Šia sporto šaka D.Smailys susidomėjo kartu su ketveriais metais vyresniu vilniečiu Deniu Tomkutoniu. Pamatę keletą vaizdo įrašų iš Amerikos ir Ukrainos gatvės gimnastų pasirodymų, vaikinai kibo į darbą. Kad galėtų atlikti pratimus ir triukus, kuriuos matė vaizdo klipuose, jiems teko ilgokai paplušėti. Tai, kas iš pirmo žvilgsnio atrodė paprasta ir lengva, pasirodė labai sunku.

Po kelerių metų treniruočių Deividas svajoja sudėtingus pratimus atlikti įvairiuose Kauno objektuose ir sukurti vaizdo klipą.

Iš pradžių gatvės gimnastiką Deividas mėgino derinti su vandensvydžiu, tačiau po kurio laiko pastarosios sporto šakos atsisakė.

Po maždaug metų kasdienių treniruočių, kuriose išmoko ant skersinių, lygiagrečių, gimnastikos žiedų atlikti žadą atimančius pratimus ir triukus, D.Smailys dalyvavo Rygoje vykusiame gatvės gimnastikos pasaulio čempionate. Jame varžėsi sportininkai iš dešimties valstybių.

Vaikinas tąkart akis į akį susitiko su visais sportininkais, kurie užsiima gatvės gimnastika. Iki šiol juos buvo matęs tik vaizdo įrašuose.

Pirmajame pasaulio čempionate D.Smailys iškovojo trečiąją vietą jėgos rungtyje. Antrajame pasaulio čempionate dalyvavo dvidešimties šalių sportininkai. Jame jėgos rungtyje kaunietis liko antroje – trečioje vietoje, o laisvajame stiliuje užėmė penktąją vietą.

Vaikinas sako, jog gatvės gimnastika jį žavi tuo, kad joje daug laisvės ir galimybės improvizuoti, nėra trenerių, priverstinio treniruočių grafiko.

Kaune gimnastikuoja šimtai entuziastų

Šiuo metu Lietuvos gatvės gimnastikos gerbėjų puslapyje užsiregistravę per tūkstantį žmonių, nors šio sporto entuziastų šalyje yra keli tūkstančiai. Nuo 2012 metų kasmet organizuojami Lietuvos gatvės gimnastikos čempionatai.

Kaune gatvės gimnastika užsiiminėja per pusę tūkstančio aktyvių jaunuolių ir net brandaus amžiaus žmonių.

Kauniečiai kartu su vilniečiais yra subūrę „Project Mayhem“ komandą, kurios nariai vyksta į pasaulinio lygio varžybas.

„Komanda įgaliota atrinkti Lietuvos atstovus į pasaulinio lygio varžybas, keliauja nebūtinai mūsų komandos nariai, keliauja stipriausi iš Lietuvos, o stipriausius dažniausiai parodo Lietuvos čempionatas“, – sakė D.Smailys.

Tikimasi, kad, turėdami tinkamas sąlygas treniruotis, artimiausiu metu kauniečiai smarkiai papildys šios komandos gretas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.