EUROLYGA 2023

Pasaulio čempionate latviai siekia atkurti ledo ritulio magiją

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 10, 2014, 3:47 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 2:26 AM

Kai Sočio olimpiados stebuklas virto košmarišku skendimu dopingo skandale, Latvijos ledo ritulio sirgaliai liko susiėmę už galvų. Vieną dieną džiaugęsi nuostabiu žaidimu, kitą jie buvo priversti raudonuoti iš gėdos. Tačiau atgailos metas praėjo ir Latvijos ledo ritulio rinktinė tikisi išpirkti nuodėmes ir nusiplauti gėdą.

Baltarusijoje penktadienį prasidėjo pasaulio ledo ritulio čempionatas, kuriame elitinės komandos kovoja dėl prestižinio trofėjaus. Nors tradiciškai favoritės – JAV ir Kanados rinktinės – latviai vilčių puikiai pasirodyti nelaidoja, nes ne visi varžovų lyderiai vilki nacionalinių ekipų marškinėlius.

Laukė kaip lietuviai D.Zubraus

Kai Minske ledo ritulininkai lipo ant ledo, kitoje gaublio pusėje tą patį darė krūva pasaulinio garso žvaigždžių. Pasaulio ledo ritulio čempionatą ir vėl į šešėlį stumia elitinė ledo ritulio lyga NHL. JAV ir Kanadoje tęsiasi NHL atkrintamasis etapas, tad į Minską atvyko tik tie geriausi ledo ritulininkai, kurių klubai nepateko į svarbiausią etapą arba spėjo iš jo iškristi. Tai labiausiai jaučiama amerikiečių ir kanadiečių tarpe, kur žaidžia ledo ritulininkai iš studentų lygų ir Europos klubų.

Kaip prieš pasaulio čempionato 1B grupės dvikovas lietuviai meldėsi, kad Dainiaus Zubraus atstovaujamai „New Jersey Devils“ komandai nepavyktų gauti bilieto į NHL atkrintamąsias, taip meldėsi ir latviai. Tik jie turėjo daugiau priežasčių.

Latvijos ledo ritulio rinktinę treniruoja „Buffalo Sabres“ strategas Tedas Nolanas. Jo sąraše atsidūrė ir du elitinėje lygoje žaidžiantys latvių ledo ritulininkai – vartininkas Kristeris Gudlevskis ir puolėjas Zemgus Girgensonas.

Pastarasis žaidžia „Sabres“ komandoje, tad su treneriu dalinosi tuo pačiu likimu – liko už atkrintamųjų borto. K.Gudlevskis su „Tampa Bay Lightning“ komanda gavo kelialapį į kitą etapą, tačiau tik sutikę „Montreal Canadiens“ ekipą kapituliavo.

Dabar jie – su rinktine.

Istorinė pergalė

NHL trijulė – latvių sėkmės branduolys, tačiau liaupsių verti ir kiti ledo ritulininkai. Būtent visa komanda per 2014 metų Sočio olimpines žaidynes pritraukė daugybę dėmesio ir svilino padus varžovams. Viršūnę latviai pasiekė, kai pralaimėję visus tris grupės mačus pateko į olimpiados aštuntfinalį.

Tuomet Latvija iškovojo pirmąją pergalę po dvylikos metų pertraukos ir tai padarė skambiai. T.Nolano auklėtiniai 3:1 palaužė pasaulio vicečempionę Šveicarijos rinktinę. „Tai nuostabu, - tuomet džiaugėsi latvių puolėjas Kasparas Daugavinis. - Tiesiog neįtikėtina. Nedaug žmonių tikėjome, kad mes galime tai padaryti. Įrodėme, kad daugelis klydo.“

Per šią dvikovą sporto komentatoriai išmoko tarti Edgaro Masalskio pavardę. Latvijos rinktinės vartininkas tapo mačo didvyriu, kai atrėmė 32-u iš 33-ių varžovų smūgių.

Kovojo lyg su lygiais

Ketvirtfinalyje latviai stebino ir privertė įtemptai stebėti mačą, kai jie atsimušinėjo nuo kanadiečių smūgių. T.Nolano kariaunai iškovoti tokio rango pergalę lemta nebuvo, tačiau Latvija buvo suteikusi vilčių, kad gali įveikti varžovus. Kai po dviejų kėlinių rezultatas buvo 1:1, atmosfera tiesiog kaustė areną, prie televizorių ekranų susirinkę sirgaliai sulaikė kvėpavimą.

Per lemiamą kėlinį latviai kovojo drąsiai, tačiau nuostabus Shea Weberio metimas buvo mirtinas. Kanada iškovojo pergalę 2:1, o vėliau ir laimėjo olimpinį auksą.

„Nesvarbu, kiek kartų yra smūgiuojama į vartus. Svarbu, kiek kartų ritulys įkrenta į tinklą. Mes privertėme varžovus žaisti sunkiai ir tuo labai didžiuojuosi“, - sakė T.Nolanas. Jo auklėtiniai į varžovų vartus smūgiavo šešiolika kartų, o kanadiečiai – 57-is.

Po šio mūšio taip pat aidėjo latvių vartininko pavardė. Tik šįkart tai buvo Kirstersas Gudlevskis. 21 metų ledo ritulininkas atrėmė 55-is smūgius.

„Tai buvo vienas įspūdingiausių vartininko pasirodymų, kokius man yra tekę matyti“, - jaunąjį latvį gyrė Kanados rinktinės vartų sargas Carey Price'as.

Prisiminė vartininką

Du nuostabūs mačai - du išgarsėję vartininkai. Nenuostabu, kad prieš pasaulio čempionatą, kuriame latviai pernai liko vienuolikti, iš žaidėjų yra išskiriamas būtent vartų sargas. Tiesa, amerikiečiai daugiau kalba ne apie 34-erių E.Masalskį, žaidžiantį Rusijoje, o būtent K.Gudlevskį.

Jis jiems daugiau žinomas, daugiau matytas.

„Olimpiados vartininkas, kuris vos nenužudė Kanados, grįžo, - skelbia ctvnews.ca. - Jis atrėmė 55-is smūgius Sočyje ir vos neperrašė istorijos, kai latviai galėjo įveikti Kanados rinktinę, kuri laikoma viena geriausių. Latvija dabar kitoje grupėje nei kanadiečiai, o tai reiškia, kad komandos galėtų susitikti ketvirtfinalyje.“

K.Gudlevskis NHL turnyre debiutavo šių metų balandžio 11 dieną. Anksčiau jis vilkėjo žemesnės Amerikos ledo ritulio lygos ( AHL)  klubo „Syracuse Crunch" aprangą. Per debiutą latvis atrėmė 36 „Columbus Blue Jackets” smūgius, o „Lightning“ komanda laimėjo 3:2.

Po septynių dienų K.Gudlevskis debiutavo NHL atkrintamosiose, kai pakeitė Andersą Lindbacką.

Vartojo dopingą

Latvijos rinktinė tikisi žengti į ketvirtfinalį, tačiau ekipai prieš tai reikės gerokai pakrutinti raumenis. Sočio žiburių nepamiršusiai komandai dar reikia nusiplauti dėmę, kai ekipą įsuko purvinas skandalas. Dopingo kontrolieriams įkliuvo du sukčiai – gynėjas Ralfas Freibergas ir puolėjas Vitalijus Pavlovas.

Abu ledo ritulininkai buvo diskvalifikuoti dvejiems metams ir rimtai iškeikti latvių ledo ritulio aistruolių.

R.Freibergo organizme draudžiamas preparatas buvo aptiktas po dvikovos su Kanados rinktine. 23 metų latvis, kuris žaidžia JAV studentų rinktinėje, greitai buvo diskvalifikuotas.

S.Pavlovas įkliuvo šiek tiek anksčiau.

Nuopelnai - treneriui

Tačiau T.Nolanas tiki, kad prasti debesys – jau praeityje ir jo komandos nedirgins dopingo skandalo aidai. Apie būtiną gynybos patobulinimą kalbantis 56 metų specialistas moka įkvėpti komandą. Ledo ritulio pasaulyje juokaujama, kad blogas nuotaikas išsklaidyti jis moka dėl savo šaknų – jis turi indėnų kraujo. T.Nolanas yra Kanados pirmosios tautos indėnų odžibve.

„Prieš trejus metus sulaukiau kvietimo. Tada nežinojau, kur ta Latvija yra. Tačiau čia pamilau žmones“, - sakė ir NHL metų trenerio titulą lentynoje turintis specialistas.

T.Nolaną žaidėjai gerbia ir ne tik dėl trenerio įgūdžių. Jis anksčiau žaidė „Detroit Red Wings“, „Pittsburgh Penguins“ komandose.

„Treneris yra labai didelė mūsų komandos dalis, - yra sakęs puolėjas Kasparas Daugavinis. - Niekada neturėjo trenerio, kuris iš tiesų tikėtų žaidėjais. Visada būdavo daugiau kariuomenės stiliaus strategai, kurie versdavo sunkiai dirbti, bet niekada nepatapšnodavo per petį. Jis suteikė komandai kitokią dvasią. Treneris leidžia mums iš tiesų tikėti, kad esame gera komanda. Esu buvęs nemažai pasaulio čempionatų ir olimpiadų, bet niekada nejautėme, kad galime ką nors iškovoti. Tiesiog eidavome ir žaisdavome.“

78-asis pasaulio ledo ritulio čempionatas (gegužės 9 – gegužės 25 d., Minskas)

A grupė: Švedija, Čekija, Kanada, Slovakija, Norvegija, Danija, Prancūzija, Italija (pateko iš I grupės)

B grupė: Suomija, Rusija, JAV, Šveicarija, Vokietija, Latvija, Baltarusija, Kazachstanas (pateko iš I grupės)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.