EUROLYGA 2023

Sportinio ėjimo festivalis Alytuje švęs jubiliejų

Nedaug sporto varžybų Lietuvoje turi tokias tradicijas kaip Alytuje rengiamas sportinio ėjimo festivalis, kuris birželio 13-ąją su surengtas 40-ąjį kartą. Visus tuos metus juo rūpinasi tas pats žmogus – ėjimo treneris ir varžybų organizatorius Kastytis Pavilonis.

Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Nenartavičius

May 21, 2014, 3:46 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 4:33 PM

„Festivalis jubiliejinis, bet rengiamės jam įprastai, bet papildomos įtampos. Per 40 metų daug ko išmokome“, - lrytas.lt sakė K.Pavilonis.

„Stebina ne solidus renginio amžius, ne išskirtiniai miesto sugebėjimai puoselėti gražias sporto tradicijas, o tai, kad visus tuos keturis dešimtmečius ėjikų šventę organizuoja ir jos idėjinis vadovas yra vienas ir tas pats žmogus – K.Pavilonis. Tai daug svarbių pareigų turintis sporto organizatorius: jis yra Lietuvos sportinio ėjimo asociacijos prezidentas, olimpiečių ėjikų treneris, šalies Trenerių profesinės sąjungos pirmininkas. Bet, kaip sakoma, jeigu darbai širdžiai mieli, tai jie nėra labai sunkūs. Manau, Kastyčiui sportinis ėjimas yra amžinas gyvenimo variklis“, – sakė Lietuvos tautinio olimpinio komiteto prezidentė Daina Gudzinevičiūtė.

Pastaraisiais metais tapo įprasta, kad Alytaus festivalyje dalyvauja ne tik sportininkai, jis tampa švente visiems miestiečiams – bent jau tiems, kas turi mažų vaikų. Šiemet irgi bus surengtas masinis darželinukų ir pradinukų 1 km ėjimas.

„Įveikę kilometrą jie galės pailsėti prigulti pailsėti ant Alytaus porolono gamyklos „Vita Baltic International“ pagaminto ištisinio 100 m ilgio čiužinio. Tai turėtų būti naujas Guinneso rekordas. Pailsėję vaikučiai sieks dar vieno rekordo - rankomis bandys apkabinti Alytaus senamiestį“, - pasakojo K.Pavilonis.

Ėjimo festivalis bus vienas tradicinės miesto šventės renginių.

Po varžybų atidarymo ceremonijos patrankos šūviu bus duotas startas pagrindiniam 20 km ėjimui. Be visų stipriausių Lietuvos ėjikų, varžybose dalyvaus sportininkui dar iš 20 valstybių.

Tarp jų bus Londono olimpiados sidabro medalio laimėtojas E. Barondo iš Gvatemalos, pasaulio taurės laimėtojas slovakas M.Tothas , Rusijos čempionas P.Trofimovas, stiprūs Meksikos, Lenkijos, Baltarusijos ėjikai.

„Tikiu, kad mūsų ėjikės nebus statistės, sieks dar kartą pagerinti Lietuvos rekordą. Kartu jos varžysis dėl mūsų šalies ėjimo patriarcho, 1950 metų SSSR studentų čempiono Jono Vainausko įsteigto vardinio 1000 eurų prizo. Toks pats Alytaus miesto garbės piliečio Vytauto Zambacevičiaus įsteigtas prizas atiteks geriausiam mūsų šalies ėjikui.

Pasibaigus varžyboms, visus dalyvius miesto meras Jurgis Krasnickas pakvies į Teatro galeriją tradicinei  vakaronei, kad sportininkai išsivežtų dzūkiško nuoširdumo įspūdžius“, – sakė K.Pavilonis.

Varžybos Alytuje turi „EA Permit Meeting“ statusą. Jose pasiekti rezultatai gali būti įskaitomi kaip įvykdyti normatyvai kitų metų pasaulio čempionatui Pekine. Tai užtikrins žinomi pasaulio sportinio ėjimo technikos teisėjai iš Didžiosios Britanijos, Lenkijos, Rusijos. Varžybų komisaras - šveicaras Fredericas Bianchi.

K.Pavilonis gerai prisimena, kaip pirmosiose varžybose 1975 metais dalyvavo 19 ėjikų iš Alytaus, Birštono ir Druskininkų. Bėgant metams daugėjo dalyvių, jos tapo populiarios ne tik Lietuvoje bet ir žinomos užsienyje.  Per visą istoriją jose dalyvavo 36 valstybių sportininkai – net ir tokių šalių kaip Alžyras, Kazachstanas, Tadžikistanas, Azerbaidžanas.

Daugiausia sportininkų varžėsi 1988 metais – 386, o norinčių buvo dar daugiau, tik nebuvo kur jų apgyvendinti.

Alytiškiai vieni pirmųjų Rytų Europoje sportininkams įsteigė vertingus daiktinius ir piniginius prizus. Šiuose festivaliuose savo sportinį kelią pradėjo ne vienas žinomas mūsų šalyje ir užsienyje ėjikas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.