EUROLYGA 2023

Neringa Aidietytė - greita ir Kinijoje, ir Alytuje

Neringa Aidietytė, šiemet dukart gerinusi Lietuvos rekordą, nežada sustoti. Grįžusi iš emigracijos ir pradėjusi profesionaliai treniruotis 31 metų lengvaatletė tikisi, kad jos rezultatai dar gerės.

Daugiau nuotraukų (1)

Žiedūnė Juškytė

2014-07-05 06:00, atnaujinta 2018-02-12 05:32

N.Aidietytė – didžiausias šių metų lengvosios atletikos sezono Lietuvoje atradimas.

Pernai daug kas būtų suabejojęs, ar sportininkė dar tęs karjerą, o šiemet viskas klostosi taip, kad iš naujo atsiskleidusi patyrusi ėjikė gali tapti geriausią rezultatą Europos čempionate pasiekusia Lietuvos lengvaatlete.

„Noriu būti tarp aštuonių geriausiųjų“, – sakė naujoji šalies ėjimo lyderė.

Tik šįmet grįžusi prie profesionalaus ėjimo treniruočių, N.Aidietytė spėjo du kartus pagerinti Lietuvos rekordą.

Greita ir Kinijoje, ir Alytuje

Prieš ketverius metus N.Aidietytė buvo pajutusi, kad netobulėja, ir išvyko į Londoną.

Ten ji sportavo tik mėgėjiškai, tačiau įvykdė 2012 m. Londono olimpiados normatyvą ir startavo žaidynėse, nors rezultatas nuvylė – užimta tik 39-oji vieta: 20 km ji įveikė per 1 val. 31 min. 1 sek.

Ne ką geriau sekėsi ir praėjusiais metais pasaulio pirmenybėse Maskvoje – ten ji buvo 41-oji (1 val. 34 min. 32 sek.).

Bet šiemet sportininkė pakeitė treniruočių metodiką ir padedama trenerių Juzefo Romankovo bei Kastyčio Pavilonio tiesiog sužydėjo.

Po kelių mėnesių intensyvių profesionalių treniruočių ji jau dukart gerino Lietuvos rekordą.

Gegužės 3 dieną Kinijoje vykusiose varžybose N.Aidietytė 20 km nužingsniavo per 1 val. 29 min. 37 sek. ir net 49 sekundėmis pagerino Lietuvos rekordą, kuris nuo 2008 metų priklausė Sonatai Milušauskaitei (1 val. 30 min. 26 sek.).

Birželio 13-ąją Alytuje vykęs 40-asis jubiliejinis ėjimo festivalis buvo paženklintas dar vienu įspūdingu rezultatu. „European Atletics Permit Meetings“ statusą turinčiose varžybose N.Aidietytė 20 km įveikė per 1 val. 29 min. 1 sek.

Ankstesnis rekordas buvo pagerintas net 36 sekundėmis!

Ėjikę pradžiugino ne tik rekordas ir medalis, bet ir vieno Lietuvos sportinio ėjimo pradininkų Jono Vainausko įsteigtas tradicinis 1000 eurų prizas, kurį ji pasidėjo į taupyklę.

„Jau nuo kokio trečio kilometro ėjau viena. Tik didėjantis atstumas nuo varžovių mane įkvėpė eiti toliau, – nurimus euforijai po įspūdingo starto pasakojo ėjikė. – Jeigu netoliese būtų ėjęs vyrukas ar stipresnė moteris, mano rezultatas gal būtų buvęs dar geresnis.“

Šiemet 20 km distanciją greičiau nei N.Aidietytė yra įveikusios 20 ėjikių, iš jų 16 europiečių, o tarp jų net šešios yra rusės.

Pirmoji meilė – bėgimas

Prieš atrasdama ėjimą N.Aidietytė dalyvaudavo vidutinio nuotolio bėgimo varžybose. Ėjike ji tapo būdama beveik dvidešimties.

„Startuodavau 1500 m bėgimo rungtyse, kroso varžybose, – sakė ėjikė. – Į ėjimą pasukau 2003-iaisiais.

Jau po metų mane paėmė į pasaulio taurės varžybas (2004 m. ji IAAF taurės varžybose Vokietijoje 20 km įveikė per 1 val. 42 min. 42 sek. ir liko 69-oji).

Dažnai sakau, kad bėgimas buvo pirmoji mano meilė, o ėjimas – didžioji.“

Tačiau profesionali karjera buvo sustojusi.

„Ketverius metus praleidau Londone. Ten treniravausi viena, buvau pati sau trenerė, – šio laikotarpio su rimtu sportavimu N.Aidietytė nesieja. – Bet šiemet po Naujųjų metų ėmiau rimtai treniruotis. Mano tikslas buvo gerinti asmeninį rezultatą.“

Pirmasis tikslas buvo pasiektas jau ankstyvą pavasarį. N.Aidietytė pati nesitikėjo tokios geros sezono pradžios, nors jautė turinti daug jėgų.

„Dabar griežtai laikausi režimo, treniruojuosi prižiūrima trenerių.

Galbūt mano sudėjimas, fiziniai duomenys šiai rungčiai labai tinka“, – sakė ėjikė.

Laukia Europos pirmenybių

Kai po 4 mėnesių treniruočių buvo įveiktas ir Lietuvos rekordas, atsirado pasitikėjimas. „Buvau įpratusi save nuvertinti, o varžoves laikyti stipresnėmis.

Aš tikiuosi, kad kitąmet, kai būsiu įdėjusi dar daugiau darbo, rekordai toliau bus gerinami“, – savo rezultatais džiaugėsi N.Aidietytė.

Tačiau pažadais sportininkė nesišvaisto.

„Nenoriu prisikalbėti, kad iš manęs nesitikėtų dar vieno rekordo. Man dabar svarbiausias Europos čempionatas“, – sakė N.Aidietytė apie rugpjūčio 12–17 dienomis Ciuriche laukiančias varžybas.

Šveicarijoje ėjikė norėtų patekti tarp aštuonių geriausių savo rungtyje: „Nenusivilčiau, jeigu rezultatas būtų ir truputį prastesnis.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.