EUROLYGA 2023

L. Vanagienė: „Isabella Tobias Lietuvos neišdavė“

Lietuvos čiuožimo federacijos (LČF) prezidentė Lilija Vanagienė atidavė daugiausia jėgų, kad geriausias savo kartos čiuožėjas Deividas Stagniūnas su partnere iš JAV išpildytų svajonę – dalyvautų Sočio žiemos olimpinėse žaidynėse. Daugybė komentarų, agitacijų, prašymų ir maldų davė rezultatų – pernai prezidentė Dalia Grybauskaitė išimties tvarka suteikė pilietybę I.Tobias.

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Suslavičius

Jul 7, 2014, 3:36 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 4:22 AM

Karštosios emocijos atvėso, Sočis liko praeityje, o Lietuvos čiuožimą supurtė pokyčiai. Deividas Stagniūnas dėl traumų karjerą nutraukė, o I.Tobias teko ieškoti naujo kelio. Apie jį 22 metų čiuožėja ant ledo paskelbė pirmadienį, kai socialiniame tinkle „Facebook“ pakvietė gerbėjus pamėgti naująją porą – ją ir 27-erių rusą Ilją Tkačenką.

Tačiau ne šis faktas sukėlė daugiausia diskusijų. Išmaldautą pilietybę gavusi I.Tobias su I.Tkačenka planuoja atstovauti Izraeliui.

„Ji neišdavė Lietuvos. Negalime jos kaltinti, nes Isabella Lietuvai atidavė labai daug. Juk ji nenusprendė čiuožti už Rusiją, nors partneris yra iš šios šalies“, – lrytas.lt sakė L.Vanagienė. Ji neišgyvena dėl I.Tobias pasirinkimo. LČF prezidentei vis dar skaudu, kad traumos sutrukdė D.Stagniūnui tęsti karjerą.

I.Tobias su I.Tkačenka treniruojasi nuo gegužės, kai D.Stagniūnas paskelbė, jog baigia karjerą. D.Stagniūnas ir I.Tobias Sočio žaidynėse užėmė septynioliktąją vietą, nors buvo kalbama patekti į dešimtuką.

„Jeigu ne traumos, ateityje I.Tobias ir D.Stagniūną būtume išvydę aukščiau. Jie sulaukė daug komplimentų“, – sakė L.Vanagienė.

I.Tkačenka partnerės ieškoti pradėjo, kai išsiskyrė jo ir Jekaterinos Riazanovos pora. Jiems nepavyko patekti į Rusijos olimpinę rinktinę.

– Jūs daugiausia prisidėjote prie agitacijų, kad I.Tobias būtų suteikta Lietuvos pilietybė. Kokios mintys užplūdo, kai išgirdote apie sportininkės sprendimą?lrytas.lt paklausė L.Vanagienės.

– Labai skaudu. Visa situacija – didžiulis smūgis. Drąsiai galiu pasakyti, kad man viskas kainavo labai daug jėgų. Jeigu nebūčiau tikėjusi, kad I.Tobias ir D.Stagniūnas – nuostabi pora, niekada nebūčiau to dariusi. Visi tikėjome ir džiaugėmės, kai Isabella gavo pilietybę. Bet dabar neturime ką kaltinti.

Turėjome didžiausius planus, galvojome apie pasirengimą Pjongčango olimpinėms žaidynėms. Anksčiau rengėmės dalyvavimui Sočyje, išliejome daug prakaito. Isabellos tėvai stipriai prisidėjo – ketverius metus mokėjo už jos ir Deivido treniruotes.

Kai Isabellai buvo suteikiama pilietybė, jos tėvai atvyko iš JAV. Mes visi turėjome grandiozinių planų, bet sportas žiaurus. Sušlubavo Deivido sveikata, ir jis nebegalėjo sportuoti.

Deividas buvo gydomas, mes tikėjomės, kad viskas bus gerai, bet senos traumos jį sustabdė. Labai gaila, kad taip nutiko. Dabar jis treniruoja sportininkus. Manau, kad ne vienas lietuvis pas jį treniruosis. D.Stagniūnas tikrai daug išmoko iš Igorio Špilbando. Jis gavo daug naudingų žinių ir bus geru treneriu.

Tiesiog jiems teko sukti skirtingu keliu. Negalime kaltinti šios merginos, kuri Lietuvai atidavė labai daug. Patikėkite. Labai skaudu, bet niekas nemirė. Išgyventi galima, bet svarbiausia ruošti sportininkus.

Tikiu, kad ateityje turėsime lietuvių porą.

– Žinia, kad I.Tobias atstovaus kitai šaliai sulaukė daugybės kritikos. Kaip reaguojate į ją?

– Jeigu mes turėtume stiprų partnerį ir galėtume pakeisti Deividą, ji su malonumu čiuožtų už Lietuvą. Bet mes tokio žmogaus neturime. Reikia suprasti, kad tai – talentai ir iškart jų daug neatsiranda. LČF deda daug pastangų. Ruošiame tris galimus partnerius, bet reikia laiko.

Ar jie taps tokie, koks Deividas? Pamatysime po poros metų. Tada ir žinosime. O kas gali žinoti – galbūt ateityje turėsime tokį partnerį, su kuriuo čiuožti norėtų Isabella?

– Ar jums teko kalbėti su I.Tobias apie sprendimą atstovauti Izraeliui?

– Isabella yra žydaitė, todėl jai ši šalis priimtiniausia. Apie tai kalbėjo ir ji, ir jos tėvai. Mes labai išrgyvename, nes nesitikėjome, kad susiklostys toks scenarijus. Planai buvo dideli, juolab kad daug varžovų porų iširo, čiuožėjai baigė karjerą.

Būtume I.Tobias ir D.Stagniūną išvydę gerokai aukštesnėse pozicijose. Deivido gaili ir I.Špilbandas. Jis pabrėžė, kad Deividas patikimiausiai gali iškelti partnerę. Jam nė vienas vyrukas iš grupės neprilygo. Ilgai tarėmės, laukėme, bet negalėjo tęsti karjeros. Teko padėti tašką.

– Buvo kalbų, kad D.Stagniūną I.Tobias tiesiog paliko...

– Pamenu tuos gandus. Tai visiška netiesa. Jeigu Isabella būtų ketinusi keisti šalį ar partnerį, ji nebūtų dalyvavusi pasaulio čempionate. Įvyko taip, kaip įvyko. Visiems sunku.

I.Tobias viltys buvo didžiulės, tad jai nėra lengviau.

– Greitu metu turėtume sulaukti, kad I.Tobias išimties tvarka atsisakys gautos pilietybės. Jau turėtume jai tarti „sudie“?

– Dar negalima taip sakyti. Matysime ateityje. Juk I.Tkačenkai reikės gauti Izraelio pilietybę, o tai lengva nebus. Noras – vienas dalykas. Kaip realybėje bus – parodys laikas.

Be to, nemanau, kad būtų priimtinas variantas, jeigu ji ketintų Lietuvai atstovauti kartu su rusu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.