EUROLYGA 2023

„Tour de France“ lenktynių pragare sudegė favoritai

Žinios iš „Tour de France“ lenktynių šįmet kasdien primena karo aukų suvestinę. Neišvengę griūčių prestižiškiausias pasaulio dviračių varžybas vienas po kito jau paliko sužaloti pagrindiniai favoritai.

Griūties „Tour de France“ pragare jau neišvengė ir „Garmin“ lyderis amerikietis A.Talansky, kuriam lenktynėse padeda vienintelis lietuvis R.Navardauskas.<br>AP nuotr.
Griūties „Tour de France“ pragare jau neišvengė ir „Garmin“ lyderis amerikietis A.Talansky, kuriam lenktynėse padeda vienintelis lietuvis R.Navardauskas.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-07-17 12:26, atnaujinta 2018-02-11 22:11

„Tour de France“ pragare po kiekvieno etapo – naujos aukos.

Prabėgus penkioms dienoms po to, kai iš lenktynių buvo priverstas pasitraukti titulą gynęs 2013-ųjų čempionas Christopheris Froome'as, „Tour de France“ prarado dar vieną favoritą.

Dešimtajame etape neišvengęs griūties Alberto Contadoras susilaužė dešinįjį blauzdikaulį. 31 metų ispanas taip pat anksčiau laiko atsisveikino su viltimis trečiąjį kartą per karjerą triumfuoti prestižiškiausiose pasaulyje daugiadienėse lenktynėse.

„TdF – milžiniška netektis. Alberto, atsigauk greitai. Tikiuosi, kad susitiksime „Vuelta“ trasose“, – pagrindinį varžovą socialiniame tinkle guodė Ch.Froome'as, pats namuose jau besigydantis lenktynių pragare šįmet sulaužytą kairįjį riešą.

Skausmas įveikė valią

A.Contadoras atsidūrė ant žemės, leisdamasis nuo kalnų apie 70 km per valandą greičiu.

„Tinkoff-Saxo“ lyderis vertėsi kūliais ir krito ant asfalto, tik paskutinę akimirką pamatęs duobę kelio dangoje.

„Važiavau greitai, bet nusileidimas nebuvo tolygus. Norėjau iš kišenės iš išsiimti energetinio gėrimo. Tą akimirką tik viena ranka laikiau stabdžius, nes nusileidimo trasa buvo tiesi ir nekėlė pavojaus, – pasakojo A.Contadoras. – Bet paskutinę akimirką pamačiau didelę duobę. Visiškai praradau pusiausvyrą, o dviratis tapo nekontroliuojamas. Pajaučiau, kad skrendu, ir stipriai nudribau ant kairiojo kelio“.

Krauju pasruvęs ispanas iš pradžių atsisėdo šalikelėje, laukdamas pagalbos.

„Jo siaubinga žaizda tikrai nebuvo graži pažiūrėti, – pripažino lenktynių gydytojas. – Jo kelyje atsivėrė milžiniška skylė, kurią per aprišome, kad jis galėtų toliau judėti“.

„Griūtis buvo ypatingai žiauri. Jo marškinėliai buvo apdrąskyti visur, o bato kulnas tiesiog nuplėštas, – neslėpė „Tinkoff-Saxo“ direktorius Philippe'as Mauduit. – Paklausėme Albertto, ar jis galės toliau važiuoti. Jis atsakė, jog pamėgins. Jau prieš tai buvome įspėję komandos draugus sustoti ir jo palaukti“.

Keturias minutes praleidęs šalikelėje A.Contadoras vėl sėdo ant dviračio ir 18 km toliau važiavo, mėgindamas vytis varžovus. Bet ypatingu valingumu garsėjantis ispanas suprato, jog jau negalės kautis dėl pergalės.

„Albertui skaudėjo visą kūną. Jis privažiavo prie automobilio, sakydamas, jog negali važiuoti toliau, – pasakojo Ph.Mauduit. – Visa komanda žiauriai nusivylusi, nes iki tol viskas mums sėkėsi gerai“.

Ispanui neprireiks operacijos

Po pirminių tyrimų dar mobilioje „Tour de France“ medikų laboratorijoje paaiškėjo, jog A.Contadorui prie pat kelio lūžo blauzdikaulis.

„Alberto buvo pasiekęs geriausią per visą karjerą sportinę formą, ir visa komanda ruošėsi padėti jam triumfuoti Paryžiuje. Esame siaubingai nusivylę“, – neslėpė „Tinkoff-Saxo“ vadovas Bjarne Riisas.

Komandos savininko Olego Tinkoffo privačiu lėktuvu dviratininkas kitą rytą buvo išgabentas į Madridą. Vakar paaiškėjo, jog A.Contadorui net neprireiks operacijos, nes lūžęs kaulas sugis pats.

„Jeigu viskas bus gerai, tikiuosi, kad išgysiu per 5 ar 6 savaites. Esu labai liūdnas, nes šįmet „Tour de France“ ruošiausi kaip niekados. Visi tie pasiaukojimo mėnesiai dabar nuėjo šuniui ant uodegos, – neslėpė A.Contadoras. – Buvau neįtikėtinos formos. Dabar galiu tik melstis, kad greičiau grįžčiau“.

Žvaigždės neišvengė griūčių

Per šimtametę istoriją „Tour de France“ dar niekuomet nebuvo praradęs tiek daug ryškiausių žvaigždžių.

Nors trijų savaičių lenktynės dar net neįpusėjo, iš varžybų jau pasitraukė ne tik Ch.Froome'as ir A.Contadoras, kurių dvikova žadėjo tapti svarbiausia šių metų intriga.

Dar po pirmojo etapo Anglijoje „Tour de France“ paliko sprinto karalius Markas Cavendishas. Paskutiniajame kilometre prieš finišą kritęs 29-erių britas nusitraukė dešiniojo peties raiščius.

„Tour de France“ lenktynėse net 25 etapus per karjerą laimėjusiam „Omega-Pharma Quick Step“ dviratininkui buvo atlikta operacija, ir jis bus priverstas gydytis mažiausiai 6 savaites.

Ketvirtajame etape pirmąsyk į griūtį pateko Ch.Froome'as. Kęsdamas skausmą „Sky“ komandos lyderis kitą rytą pradėjo penktąjį etapą, kuriame kuriame teko važiuoti akmenimis grįstu keliu.

Dar du kartus griuvęs ant žemės 29-erių dviratininkas galiausiai buvo priverstas sėsti į palydos automobilį, nes iš skausmo jau net negalėjo nulaikyti dviračio vairo. Ch.Froome'as buvo taip ištiktas šoko, kad net pasitraukęs iš lenktynių automobilyje nenusiėmė dviratininko šalmo.

Atlikus tyrimus paaiškėjo, jog tris griūtis paeiliui patyrusiam 2013-ųjų čempionui lūžo kairiosios rankos ir riešo kaulai.

Dar prieš A.Contadoro nelaimę iš lenktynes baigė ir artimiausias jo ginklanešys Jesus Hernandezas. Po griūties šeštajame etape „Tinkoff-Saxo“ komandos ispanas jau negalėjo vėl sėstis ant dviračio.

Septintojo etapo finiše į griūtį pateko ir „Garmin“ lyderis amerikietis Andrew Talansky, tačiau sužalojimų neišvengęs Ramūno Navardausko komandos draugas kol kas dar tęsia lenktynes.

Skirtingai nuo keturiskart pasaulio čempiono šveicaro Fabiano Cancellaros („Trek“), kuris po dešimtojo etapo nusprendė išvažiuoti namo.

Lietuviui rūpi komanda

„Tour de France“ keliais šįmet važiuoja vienintelis Lietuvos dviratininkas Ramūnas Navardauskas.

Trečiąsyk per karjerą prestižinėse lenktynėse dalyvaujantis 26-erių kvėdarniškis atstovauja „Garmin“ (JAV) komandai, kurios lyderis Andrew Talansky taip pat jau neišvengė griūties.

„Pagrindinis mano darbas – padėti Andrew lygumose, kur dideli greičiai, stiprūs vėjai, pavojingi posūkiai. Turiu stengtis, kad mūsų lyderis kuo mažiau išeikvotų jėgų lygumose ir išsilaikytų tarp lyderių. Tokį darbą komandoje atliekame keturiese“, – ELTA agentūrai sakė R.Navardauskas.

Pirmajame etape trenerio lietuvis užėmė trečiąją vietą, finišo sprinte nusileidęs tik dviem varžovams. Bet trenerio Kęstučio Česaičio auklėtinis teigė, jog prestižinėse lenktynėse mažiausiai rūpinasi asmeniniais rezultatais.

„Pirmajame etape vienam iš mūsų komandos reikėjo pasistengti užimti kuo aukštesnę vietą, kad kitą dieną mus lydintys komandis automobiliai važiuotų kuo arčiau mūsų. Stengiausi patekti į dešimtuką, – pasakojo R.Navardauskas. – O į savo vietą bendrojoje įskaitoje visiškai nekreipiu dėmesio. Kai pamatau, kad jau nebegaliu būti naudingas komandai, pradedu tausoti jėgas kitai dienai. Ir taip bus per visus kalnuotus etapus.

Į dviračių sportą reikia žiūrėti kaip į krepšinį. Tik pas mus laimi ta komanda, kurios vienas žaidėjas pelno daugiausiai taškų“.

Lietuvis pripažino, jog sunkiausias kol kas buvo penktasis etapas, kai dviratininkams teko lenktyniauti per lietų, o dalį distancijos reikėjo įveikti akmenimis grįstais keliais.

„Tokiose kelio atkarpose per lietų važiuoti labai pavojinga. Būna taip slidu, kad net tiesiame kelyje atsiduri ant šono. Ir aplenkti varžovus labai sunku, – neslėpė R.Navardauskas. -- Daugelio komandų lyderiai akmenuotais keliais praktiškai nevažinėja. Nenuostabu, kad jie neišvengė griūčių“. „Tour de France“ lenktynės

Bendra įskaita po 11 etapų.  1. V.Nibali (Italija, „Astana“) – 46 val. 29 min. 53 sek., 2. R.Porte (Australija, „Sky“) – atsilieka 2 min. 23 sek., 3. A.Valverde (Ispanija, „Movistar“) – 2 min. 47 sek., 44. A.Talansky (JAV, „Garmin“) – 47 min. 09 sek., 163. R.Navardauskas („Garmin“) – 2 val. 09 min. 32 sek.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: komentarai apie Vilniuje besibaigiančias karines pratybas