EUROLYGA 2023

Naujoje ledo ritulio akademijoje - galimybė išvykti už Atlanto

Vilniuje rugsėjį pradės veikti trečioji ledo ritulio mokykla. Lietuvos rinktinės nariai Mindaugas Kieras ir Šarūnas Kuliešius atidaro „Hockey Punks“ akademiją, rašo „Lietuvos ryto“ priedas „Sostinė“.

Daugiau nuotraukų (1)

Lina Motužytė

Jul 21, 2014, 11:46 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 8:21 PM

Kurti pamainą klubui, ugdyti talentus ir rūpintis vaikų užimtumu – toks bus šios ledo ritulininkų kalvės tikslas, rašo dienraščio „Lietuvos rytas“ priedas „Sostinė“.

Daug metų Lietuvoje ir užsienyje žaidę, nacionalinės rinktinės garbę gynę ledo ritulininkai M.Kieras ir Š.Kuliešius nusprendė, kad atėjo laikas perduoti sukauptą patirtį.

Subūrė žinomus žmones

Aštuonerius metus Anglijoje gyvenantį M.Kierą naujas projektas paskatino grįžti į Lietuvą.

„Nors vis dar kviečia aplinkiniai klubai, bet jau atsisakau. Užteks, prisižaidžiau. Užsienyje gyventi nebenoriu. Grįšiu į Lietuvą.

Svajoju kurti tai, ką čia sugalvojome.

Vykstu namo ir labai tuo džiaugiuosi. Legionieriaus duonos jau prisivalgiau, dvylika metų užsienyje žaidžiau. Laikas kur nors apsistoti. Ir ta stotis bus Lietuvoje“, – nusišypsojo M.Kieras.

2007-aisiais įkurtas klubas „Hockey Punks“ subūrė žinomus žmones. Lietuvos čempionate rungtyniaujančiai ekipai atstovauja grupės „G & G Sindikatas“ nariai, Lietuvos rinktinės žaidėjai Š.Kuliešius, M.Kieras, Martynas Šlikas. Pernai čia žaidė vienas geriausių Lietuvos ledo ritulininkų, karjerą baigęs Darius Kasparaitis.

„Klubo rezultatai gerėja. Žinoma, tų žmonių, kurie čia yra, dėka. Jie klubą populiarina už dyką. Mūsų vizija – kad ateityje tai būtų stipriausia vyrų komanda Lietuvoje ir vaikų grupės.

Kad „Hockey Punks“ būtų normalus sporto klubas“, – planais dalijosi Š.Kuliešius.

Kurti įkvėpė čempionatas

„Puoselėti ledo ritulio akademijos idėją pradėjau prieš kelerius metus. Jau tuomet mąsčiau, kad baigus karjerą ateis laikas imtis trenerio darbo.

„Hockey Punks“ įsibėgėja, rezultatai gerėja, todėl pagalvojau, kad būtų gerai įtraukti ir vaikų.

Dabar tinkamiausias metas to imtis, nes po pasaulio čempionato Lietuvoje – ledo ritulio pakilimas“, – pasakojo M.Kieras.

Kelerius metus šią idėją brandinę M.Kieras ir Š.Kuliešius apsisprendė pasibaigus Vilniuje vykusio pasaulio ledo ritulio čempionato pirmojo diviziono B grupės varžyboms.

„Hockey Punks“ akademijos tikslas – suteikti ledo ritulio pagrindus, ugdyti sveikus ir stiprius vaikus, išmokyti mėgautis šia sporto šaka.

„Žinoma, norisi ir rezultatų. Bet svarbiausia – kad vaikai būtų kolektyve, kad užaugtų stiprūs.

Atsimenu, kai pradėjau lankyti treniruotes, iškart ir peršalimo ligos mažiau kibo. Rezultatus pamatysime vėliau. Mūsų tikslas – išugdyti sveikus ir stiprius žmones“, – sakė Š.Kuliešius.

„Svarbiausia – kad vaikui būtų smagu. Noriu, kad rezultato siekis neužgožtų noro žaisti.

Jei vaikas norės – ir rezultatai gerės. Turime jam suteikti geriausias sąlygas, kad jis laiptelis po laiptelio galėtų kilti“, – antrino M.Kieras.

Jau renka vaikų grupę

Į akademiją priimami 4–6 metų vaikai. Treneriai durų neužvertų ir vyresniems, bet nenori, kad amžiaus skirtumas tarp auklėtinių būtų didelis. Tokio amžiaus vaikų fiziniai duomenys ryškiai skiriasi, todėl vyresniems tektų skirti kitokius pratimus, ieškoti daugiau trenerių.

Šiuo metu į akademiją jau užsirašė penki būsimi mokiniai, treneriai ketina surinki 20–40 vaikų grupę.

„Mūsų tikslas – rengti jiems kokybiškas treniruotes. Plėsdamiesi turime atkreipti dėmesį, kad nenukentėtų kokybė. Siekiame turėti bent 20 vaikų. Bet manau, kad lengvai suvaldysime ir 40“, – aiškino Š.Kuliešius.

Vyriausiojo trenerio pareigos akademijoje patikėtos daugiausia patirties turinčiam M.Kierui, Š.Kuliešius bus jo asistentas. Tačiau treniruočių metu ant ledo bus dar bent du „Hockey Punks“ nariai.

Treniruotės vyks tris kartus per savaitę. Antradieniais ir ketvirtadieniais vaikai treniruosis Pramogų arenoje, o sekmadieniais – ant „Akropolio“ ledo.

Kol kas akademijos vadovai planuoja, kad per mėnesį treniruotės kainuos 250 litų. Tačiau ši suma gali keistis.

Turi trenerio patirties

Šiuo metu M.Kieras Londone vaikų treniruočių stovykloje dirba su treneriais iš Šiaurės Amerikos.

Dešimt valandų per savaitę – penktadienį, šeštadienį ir sekmadienį jis su kolegomis treniruoja jaunuolius iš visos Anglijos.

„Tai pirmoji tokia stovykla per dešimtmetį.

Įdedama daug darbo, nes anglai neišugdo aukšto lygio žaidėjų. Jie tokio pat lygio jau dešimt–penkiolika metų, todėl bando rengti stovyklas, kad vaikai kryptingai dirbtų ir keltų meistriškumą“, – aiškino M.Kieras.

Anglijoje gyvenęs ir rungtyniavęs M.Kieras jau dvejus metus sezono metu dukart per savaitę treniruoja vaikus, o Š.Kuliešius darbo su vaikais patirties turi nedaug.

Kai žaidė Solihalo „Barons“ klube, jis su komandos draugais mokė vietos vaikus čiuožti.

Vis dėlto M.Kieras neabejoja bičiulio galimybėmis.

„Jis bus geras treneris, stengsis dėl vaikų.

Žinoma, trenerio darbas nelengvas. Esu matęs, kaip dirba treneriai iš Vakarų. Jiems nereikia šaukti.

Jie moka vaikams viską papasakoti taip, kad jie klausytųsi“, – įspūdžiais dalijosi M.Kieras.

Žada kviestis profesionalų

M.Kieras nenori remtis metodais, kuriais buvo treniruojamas jis pats.

„Stengsimės savo žinias ir įgūdžius pateikti nuotaikingai, kad jiems būtų smagu. Kai aš buvau mokomas, viskas buvo kalama kaip su lazda per galvą.

Tuomet vaikai nebeklauso, jie susigūžia.

Treneriai iš Amerikos dirba visai kitaip. Vaikai taip klausosi, lyg jiems būtų sekama pasaka. Jiems viską reikia pateikti smagiai.

Nėra lengva atrasti tą vidurį, bet toks bus mūsų tikslas. Sieksime, kad jiems būtų smagu.

Ne kad tėvai juos stumtų, bet kad vaikai patys norėtų ateiti“, – aiškino M.Kieras.

Treniruotes M.Kieras ir Š.Kuliešius žada paįvairinti pakviesdami profesionalų, galinčių pasidalyti patirtimi.

„Bus dienų, kai pasikviesime Lietuvos rinktinės žaidėjų ateiti ant ledo, pasidalyti patirtimi. Jie pamąstys, ką vaikams gali perduoti“, – pasakojo M.Kieras.

Karjeros siekia užsienyje

Lietuvos rinktinės treneris iš Vokietijos Berndtas Haake, kalbėdamas apie Lietuvos ledo ritulio ateitį, pabrėžė, kad vaikams būtina išvykti žaisti į šalis, kuriose ši sporto šaka yra aukšto lygio.

Geriausias šalies ledo ritulininkas, „New Jersey Devils“ puolėjas Dainius Zubrus, būdamas 12 metų, išvyko į Ukrainą, vėliau persikėlė į Kanadą.

14 metų į Rusiją išvykęs D.Kasparaitis šios šalies rinktinei atstovavo ketveriose olimpinėse žaidynėse ir tapo olimpiniu čempionu. Ilgus metus jis žaidė NHL.

Šiemet Lietuvos rinktinėje sužibėjęs vartininkas Mantas Armalis kūdikystėje su tėvais išvyko gyventi į Švediją.

Tikslas – būti pastebėtam

„Hockey Punks“ akademija taip pat ketina bendradarbiauti su užsienio mokyklomis ir klubais.

„Man pasisekė, nes Londone dirbu su amerikiečiais, kurie turi sukūrę programą ir jau dešimt metų nuo pavasario iki vėlyvo rudens dirba su vaikais.

Manau, norintiems treniruotis 14–15 metų sportininkams būtų geriausia vykti į Šiaurės Ameriką. Pas amerikiečius netgi NHL žvaigždės vyksta rengtis sezonui. Todėl talentingi vaikai ten greitai gali būti pastebėti“, – tikino M.Kieras.

Akademijos vadovai ketina bendradarbiauti ir su europiečiais.

Švedijoje žaidęs Š.Kuliešius toje šalyje turi daug pažinčių.

Lietuviai pavyzdžiu laiko Latvijos ledo ritulio mokyklą.

Sočio žiemos olimpinėse žaidynėse Latvijos rinktinė pateko į ketvirtfinalį.

Veikia dvi mokyklos

Besikuriančiai „Hockey Punks“ ledo ritulio akademijai teks atlaikyti nemažą konkurenciją.

Vilniuje jau veikia dvi ledo ritulio mokyklos.

Lankyti treniruotes vaikai gali ledo ritulio mokykloje „Geležinis vilkas“ bei Vilniaus ledo ritulio akademijoje, kuriai vadovauja Lietuvos rinktinės žaidėjas Artūras Katulis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.