EUROLYGA 2023

Vasarą į gryną orą – stumdyti šachmatų

Sostinės šachmatų entuziastai vasarą persikėlė į gryną orą. Savaitgaliais jie šachmatų figūras stumdo atnaujintame Bernardinų sode ir Gedimino prospekte.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-08-03 15:34, atnaujinta 2018-02-11 13:49

Vilniečiai sekmadieniais Gedimino prospekte ne kartą atkreipė dėmesį į milžinišką šachmatų lentą ir didžiules figūras, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Per renginį „Sekmadienis – sporto diena“ žaidimą didžiaisiais šachmatais organizuojančiam asociacijos „Gigant Chess“ vadovui Gintui Zybartui šachmatai yra neatsiejama gyvenimo dalis.

„Šachmatai – labai intelektualus žaidimas, pati seniausia sporto šaka. Šachmatais žaidžia kas dešimtas pasaulio gyventojas.

Tai reiškia, kad pasaulyje yra apie milijardą šachmatininkų.

Net futbolas tam negali prilygti“, – dėstė G.Zybartas.

Žaidžiant didžiaisiais šachmatais neužtenka tik mąstyti apie ėjimus. Dėl išskirtinio dydžio lentos žaidėjai turi nueiti iki norimos figūros, ją pakelti ir padėti į kitą vietą. Tam reikia ir šiek tiek fizinių jėgų.

„Didieji šachmatai yra visai kitokio mastelio. Tai – gatvės žaidimas. Jis žaidimas sujungia penkias sporto šakas. Pasilenkimas, išsitiesimas yra gimnastikos elementai, ėjimas, vaikščiojimas po lentą – lengvoji atletika. Figūros pakėlimas kaip svorio kilnojimas yra sunkioji atletika, patys šachmatai yra intelektualus sportas, o figūros nukirtimą galima priskirti koviniam sportui“, – tikino G.Zybartas.

Visi, kurie nori po atviru dangumi pažaisti tradiciniais šachmatais, savaitgaliais laukiami Vilniuje, Bernardinų sode.

Vienas šachmatų įtraukimo į Bernardinų sodą iniciatorių – Seimo kanceliarijoje dirbantis didelis šio žaidimo entuziastas Rimantas Paliušis. Jis džiaugėsi, kad šachmatais žaidžiančių žmonių vis daugėja.

Anot R.Paliušio, šachmatais Vilniaus parkuose buvo žaidžiama jau prieš daugelį metų.

„Bernardinų sode jau ankstesniais laikais žmonės susitikdavo, žaisdavo šachmatais, todėl norėjome atgaivinti šią idėją, – pasakojo R.Paliušis. – Tai populiaru visame pasaulyje.

Jeigu savaitgalį žmogus atsineš šachmatų lentą, jis tikrai ras ir partnerį.“

Bernardinų sode iš viso yra 10 stalų, skirtų šachmatams arba kitam stalo žaidimui.

„Darbo dienomis dažniausiai žaidžia pensininkai – jiems tai puiki pramoga ir bendravimo priemonė. Beveik kiekvieną dieną galima rasti laisvą stalą ir žaisti ant savo lentos“, – pasakojo R.Paliušis.

Savaitgaliais nuo 14 val. šachmatų entuziastai į Bernardinų sodą patys atsineša lentą, figūras, laikrodžius ir kviečia visus parko lankytojus išmėginti žaidimą. („Sostinė“)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.