EUROLYGA 2023

Nandzingo suvestinė: žvaigždė sužibėjo, o viltys išsipildė

Specialiai lrytas.lt iš Nandzingo

Nandzinge Lietuvos sportininkai iš viso iškovojo 8 medalius.<br>A.Pliadžio/LTOK nuotr.
Nandzinge Lietuvos sportininkai iš viso iškovojo 8 medalius.<br>A.Pliadžio/LTOK nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Nenartavičius

Aug 27, 2014, 7:39 PM, atnaujinta Jan 20, 2018, 9:43 PM

Antrosiose vasaros jaunimo olimpinėse žaidynėse trečiadienį buvo išdalyti paskutiniai medalių komplektai, tačiau Lietuvos sportininkai į startą jau nestojo. Visi mūsiškiai galėjo pasinaudoti paskutinėmis progomis pamatyti daugiau nei 8 mln. gyventojų turinčio rytų Kinijos miesto įžymybes ir pasidžiaugti laimikiu.

O Lietuvos delegacijos kraitis yra išties įspūdingas – trys aukso (krepšininkų ir du plaukikės Rūtos Meilutytės), du sidabro (plaukiko Povilo Strazdo ir kanojininko Vadimo Korobovo) ir trys bronzos medaliai (penkiakovininko Dovydo Vaivados ir du tenisininkės Akvilės Paražinskaitės).

Dar yra ir vadinamieji mediniai medaliai už ketvirtąją vietą, kurią užėmė irkluotoja Sonata Petrikaitė, kūjo metikas Tomas Vasiliauskas, bėgikas Benediktas Mickus, ir net dukart penkiakovininkė Aurelija Tamašauskaitė.

Iš viso delegacijoje buvo 21 sportininkas, jiems įteikti 11 vienetų medalių, kuriuos atsiėmė 9 sportininkai. Penki jų galės išdidžiai vadintis jaunimo olimpiniais čempionais.

Išlaidos pasirengimui atsipirko

„Lietuvos tautinis olimpinis komitetas nerengė sportininkų jaunimo olimpiadai taip, kaip rengiami nacionalinės komandos nariai. Tačiau prieš pusmetį buvo skirtos lėšos pasirengimo stovykloms ir, kaip matome, jos padėjo laimėti medalius“, - sakė rinktinės vadovas Einius Petkus.

Kad Lietuvos delegacija negrįš tuščiomis, buvo aišku iš anksto, nes iš Londono į Nadzingą buvo atskridusi olimpinė ir pasaulio čempionė R.Meilutytė, kuri dar pasiliko jėgų pergalei sekmadienį Europos čempionate Berlyne.

Keletas kitų sportininkų buvo vadinami teikiančiais vilčių, bet gal tik V.Korobovo šansai buvo dideli.

„Dėl Rūtos viskas buvo aišku, o kitų jaunų sportininkų rezultatus prognozuoti buvo tikrai sunku. Tačiau medalius laimėjo tie, kas apie juos galvojo, gal tik galimų vietų diapazonas buvo platesnis.

Štai penkiakovininkai tikėjosi 1-6 vietų, jie ir užėmė 3-ąją ir 4-ąją vietas. Krepšininkai irgi buvo nusitaikę medalius“, - sakė E.Petkus.

Natūrali atranka nevyksta

Ar remiantis tokiais rezultatais galima sakyti, kad jaunųjų sportininkų rengimo sistema Lietuvoje veikia gerai?

„Per drąsu būtų taip teigti. Kad ir kaip banaliai skambėtų, bet pamainos ugdymui trūksta lėšų, - teigė E.Petkus. - Bet sportininkai ir treneriai deda didžiules pastangomis ir su turimomis lėšomis pasiekia maksimalių rezultatų. Labai stengiasi ir federacijos.

Yra šalių, kurios turi daug pinigų, daug rengimo centrų, jose gyvenimo lygis aukštesnis, bet mes prieš jas laimime, nes labiau stengiamės ir labiau orientuojamės į rezultatą.

Kitose šalyse vyksta natūrali jaunų sportininkų atranka ir tokiame amžiuje rezultatai mažiau akcentuojami.

Vaikų Lietuvoje mažėja, natūrali atranka nevyksta, todėl neturime kito kelio, kaip skirti didelį dėmesį jauniems į sportą atėjusiems jaunuoliams.“

Pralenkė Singapūro rezultatus

Lietuvos jaunimo sportas ne tik apgynė prieš ketverius metus Singapūre iškovotas pozicijas, bet ir jas pagerino.

Tada pasirodymas buvo taip pat labai sėkmingas, kai buvo pelnyti trys aukso - irkluotojas Rolandas Maščinskas, boksininkai Evaldas Petrauskas (svorio kategorija iki 60 kg) ir Ričardas Kuncaitis (iki 64 kg) ir du bronzos apdovanojimai - dziudo imtynininkė Laura Naginskaitė (iki 63 kg) ir penkiakovininkas Lukas Kontrimavičius (mišrioje estafetėje).

Singapūre delegaciją sudarė 24 sportininkai, o šįkart turint trimis atletais mažiau iškovota trimis medaliais daugiau. Įspūdinga statistika.

Latviai ir estai – toli už nugaros

2010 metais buvo suskaičiuota, kad Lietuva pagal medalius užėmė 19-ąją vietą pasaulyje. Šiemet tokios statistikos reikės palaukti, nes Nandzingo žaidynių rengėjai neskelbia medalių lentelės ir akcentuoja draugiškus ryšius tarp sportininkų mišriose komandose.

Suskaičiuoti kaimynų sėkmes ir nesėkmes – paprasčiau.

Latvija (13 sportininkų) turi 2 bronzos medalius (sunkiaatletė Rebeka Koha ir tenisininkė Jelena Ostapenko – merginų dvejetuose kartu su A.Paražinskaite).

Estija (17) pranoko pietinius kaimynus sportininkais, bet ne medaliais, kurių nepavyko iškovoti.

Didesni kaimynai turėjo didesnių užmojų, bet nubėgo netoli.

Baltarusija (34) pelnė 8 apdovanojimus (5 aukso ir 3 sidabro), o Lenkija (59) – 6 (5, 0, 1).

Statistikams kyla keblumų vertinant mišriose komandose pelnytus medalius, bet laikomasi principo juos tokiu atveju priskirti kiekvienai šaliai.

Lietuvių startai ir vietos

Baidarių ir kanojų irklavimas

Vadimas Korobovas (treneris Dmitrijus Michailovas): 2-oji vieta (tiesioginės lenktynės) ir 9-oji vieta (slalomas). Dviračių sportas

Ernesta Strainytė ir Ema Manikaitė (treneriai Kęstutis Česaitis ir Vytautas Indreliūnas) – 9-oji vieta (merginų komandų varžybos) ir 7-oji vieta. (mišrių komandų varžybose kartu su makedonais).

Irklavimas

Andrius Lapatiukas (treneris Vladislavas Sokolinskis) – 11-oji vieta (vienvietė).

Sonata Petrikaitė (treneris Vladislavas Sokolinskis) – 4-oji vieta (vienvietė).

Krepšinis (trys prieš tris)

Kristupas Žemaitis, Jonas Lekšas, Justas Vazalis, Martynas Sajus (treneris Dalius Lubys) – 1-oji vieta (laimėjo visas 13 rungtynių).

Lengvoji atletika

Benediktas Mickus (treneris Mindaugas Krakys) – 8-oji vieta (800 m bėgimas), 4-oji vieta (mišrioji estafetė).

Tomas Vasiliauskas (treneris Arvydas Šedys) – 4-oji vieta (kūjo metimas).

Karolis Maisuradzė – 11-oji vieta (rutulio stūmimas).

Paplūdimio tinklinis

Matas Navickas ir Edvinas Vaškelis (treneris Paulius Matulis) – 17-24 vietos (2 pergalės, 3 pralaimėjimai, atkrintamosiose varžybose suklupo pirmajame rate).

Plaukimas

Rūta Meilutytė (treneris Jonathanas Ruddas) – dukart 1-oji vieta (50 m ir 100 k krūtine), 5-oji vieta (100 m laisvuoju stiliumi).

Povilas Strazdas (trenerė Irena Jurevič) – 5-oji vieta (200 m kompeksiniu būdu), 9-oji vieta (400 m laisvuoju stiliumi), 11-oji vieta (100 m laisvuoiju stiliumi), 13-oji vieta (50 m peteliške).

Ugnė Mažutaitytė – 14-oji vieta (200 m nugara).

Paulius Grigaliūnas – 13-oji vieta (100 m krūtine) ir 17-oji vieta (200 m krūtine).

Šiuolaikinė penkiakovė

Aurelija Tamašauskaitė (treneris Artūras Kalininas) – 4-oji vieta (asmeninės varžybos) ir 4-oji vieta (mišrioji estafetė prancūzu Gabrieliu Cianelli).

Dovydas Vaivada (treneris Henrikas Eismontas) – 3-ioji vieta (asmeninės varžybos) ir 22-oji vieta (mišrioji estafetė su argentiniete Ailen Cisneros).

Tenisas

Akvilė Paražinskaitė (treneris Arūnas Balžekas) – 3-ioji vieta (asmeninės varžybos) ir 3-ioji (merginų dvejetų varžybose su latve Jelena Ostapenko).

Lietuvos olimpinė misija

Rinktinės vadovas - Einius Petkus, pavaduotoja – Lina Vaisetaitė.

Vyr. gydytojas – Dalius Barkauskas, gydytoja – Alma Kajėnienė, kineziterapeutas – Marius Matulionis.

Jaunoji sporto ambasadorė – Gintarė Okulevičiūtė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.