EUROLYGA 2023

Varšuvoje L. Asadauskaitė ir J. Kinderis bandys apginti titulus

Po trumpos kelionės penki mūsų šalies atletai šiandien stoja į startą pasaulio šiuolaikinės penkiakovės čempionate. Kaip seksis praėjusių metų čempionams?

Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus

Sep 3, 2014, 6:00 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 5:39 PM

Prieš metus Taivane Lietuvos penkiakovininkai iškovojo du aukso medalius – Laura Asadauskaitė ir Justinas Kinderis vienas po kito lipo ant aukščiausio pakylos laiptelio pasaulio pirmenybių asmeninėse varžybose, rašo „Lietuvos rytas“.

Nors staigmenų kupinoje sporto šakoje favoritai niekada negali būti įsitikinę, kad pavyks parsivežti medalius, abu lietuviai vėl yra tarp favoritų.

Štai keturi dalykai, kuriuos verta žinoti apie pasaulio pirmenybes Lenkijoje.

1. Į medalius taikys du lietuviai

Taupydami jėgas mūsų šalies penkiakovininkai praleido vyrų ir moterų komandų estafečių varžybas – šiomis neolimpinėmis rungtimis šios savaitės pradžioje prasidėjo planetos čempionatas.

Moterų asmeninių varžybų atrankos turnyre šiandien varžysis trys lietuvės: L.Asadauskaitė, Lina Batulevičiūtė ir Gintarė Venčkauskaitė.

Iš jų skambių trofėjų asmeninėse varžybose yra laimėjusi tik L.Asadauskaitė. 2012 metų Londono olimpinė čempionė savo kolekcijoje turi net 4 pasaulio pirmenybių medalius, tarp jų ir pernai Taivane laimėtą auksą.

Didelė 30-metės lietuvės nuotrauka puošė Varšuvos „Buffo“ teatrą, kuriame vyko pasaulio čempionato atidarymo vakaras.

Šiemet L.Asadauskaitė laimėjo sidabrą pasaulio taurės finale, Europos čempionate Vengrijoje buvo penkta asmeninėse varžybose ir laimėjo auksą mišriojoje estafetėje poroje su J.Kinderiu.

Šis 27 metų penkiakovininkas liko devintas Europos pirmenybėse, o pasaulio reitinge yra trečias.

22 metų Lukas Kontrimavičius į pirmenybes iškeliavo po traumos, kurią patyrė nukritęs nuo žirgo. Jam gerai būtų peržengti atrankos varžybų barjerą ketvirtadienį.

„Maksimalūs mūsų lyderių tikslai yra apginti titulus, – sakė 2008 metų Pekino olimpinis vicečempionas Edvinas Krungolcas. – Realiai Justinui geras rezultatas būtų dešimtukas, o Laurai – penketukas. Bet abu jie yra pajėgūs įvykdyti ir maksimalius tikslus.“

2. D.Rimšaitės rezultatai kyla

Varšuvoje varžysis ir dar viena lietuvė.

Prieš trejus metus iš Lietuvos į Rusiją persikėlusi Donata Rimšaitė ne iškart laimėjo titulų savo naujai tėvynei, bet pernai pasaulio čempionate ir šiemet Europos pirmenybėse iškovojo bronzos medalius asmeninėse varžybose. Tad 26 metų atletė bus tarp favoričių ir Lenkijos sostinėje.

Ten svarbių reikalų turi ir E.Krungolcas.

Ilgą, titulų paženklintą karjerą prieš porą metų baigęs 41 metų vilnietis pasaulio čempionate dirba teisėju.

„Viskas tas pat, tik prakaituoti nebereikia“, – apie naujas pareigas sakė E.Krungolcas.

3. Jaus sirgalių paramą

Turėdami net tris olimpinius prizininkus – L.Asadauskaitę, jos vyrą Andrejų Zadneprovskį, taip pat E.Krungolcą – lietuviai iki šiol neturėjo galimybių pamatyti jų startų gyvai, nes mūsų šalyje nebuvo surengta svarbių šiuolaikinės penkiakovės varžybų.

Nuo Vilniaus iki Varšuvos – tik 400 km, tad pirmą sykį Lietuvos penkiakovininkai jaus sirgalių palaikymą. Penktadienį į Lenkiją autobusu pajudės pusšimtis lietuvių.

Planuoja atskristi ir Lietuvos tautinio olimpinio komiteto prezidentė Daina Gudzinevičiūtė. Į čempionatą pakviesti ir Varšuvos lietuviai.

Pirmenybės vyks Josefo Pilsudskio kūno kultūros universiteto sporto komplekse.

Varšuvoje šiuolaikinės penkiakovės pasaulio pirmenybės rengiamos jau trečiąkart.

Iki šiol daugiausia – net 7 kartus – planetos čempionatų šeimininkas buvo Budapeštas.

4. Gausus čempionų būrys

Varšuvoje į kovą stos aštuoni pasaulio čempionai.

Moterų planetos pirmenybes anksčiau yra laimėjusios kinė Chen Qian (2009 m.), ukrainietė Viktorija Tereščuk (2011 m.), britė Mhairi Spence (2012 m.) ir L.Asadauskaitė (2013 m.).

Keturi pasaulio čempionai bus ir tarp vyrų: rusas Ilja Frolovas (2008 m.), vengras Adamas Marosis (2009 m.), rusas Aleksandras Lesunas (2012 m.) ir J.Kinderis (2013 m.).

„Vyrų varžybose, manau, yra apie dešimt pretendentų į titulą. Tarp jų ir J.Kinderis.

Jam svarbiausia bus susitvarkyti su psichologine įtampa, nugalėti pačiam save“, – kalbėjo buvęs J.Kinderio bendražygis E.Krungolcas.

Šiuolaikinės penkiakovės pasaulio čempionatas

Trečiadienis. Moterų asmeninių varžybų pusfinalis (dalyvauja L.Asadauskaitė, L.Batulevičiūtė, G.Venčkauskaitė).

Ketvirtadienis. Vyrų asmeninių varžybų pusfinalis (J.Kinderis ir L.Kontrimavičius).

Penktadienis. Moterų asmeninių varžybų finalas.

Šeštadienis. Vyrų asmeninių varžybų finalas.

Sekmadienis. Mišriosios estafetės (dalyvauja L.Asadauskaitė ir J.Kinderis).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.