EUROLYGA 2023

Pasaulio čempionatas Vilniuje - tuščiomis kišenėmis

Šią savaitę Vilniuje vyksta svarbiausias įvykis šalies rankų lenkimo sporto istorijoje – pasaulio čempionatas. Tačiau jo organizatoriai šio renginio laukė su baime – mat kišenėse švilpauja vėjai.

Daugiau nuotraukų (1)

Lina Motužytė

Sep 15, 2014, 10:00 AM, atnaujinta Feb 2, 2018, 12:37 PM

Šeštadienį į Vilnių atskrido pirmasis rankų lenkimo pasaulio čempionato dalyvis, sekmadienį suvažiavo kiti. Iš viso pirmenybėse dalyvauja 1100 sportininkų, iš jų 48 – lietuviai.

„Planavome, kad lietuvių bus 120, bet negavome paramos. Kas galėjo savo lėšomis finansuotis, tas dalyvaus“, – guodėsi Lietuvos rankų lenkimo sporto federacijos (LRLSF) prezidentas Vydas Mikelionis.

Pasirodo, su finansiniais sunkumais susidūrė ne tik sportininkai, bet ir organizatoriai.

Tikisi, kad kas nors padės

Vilniuje savaitę vykstančio renginio sąmata siekia 360 tūkst. litų. Organizatoriai prieš renginį iš šios sumos turėjo tik 50 tūkst. litų, kuriuos pažadėjo Vilniaus savivaldybė.

Dar 50 tūkst. litų jie ketino surinkti iš privačių rėmėjų lėšų, o likusios dalies tikėjosi iš Kūno kultūros ir sporto departamento (KKSD).

„Aš nenoriu tikėti, kad šį kartą mums nepadės ir paliks likimo valiai. Neįtikėtina. Vyksta įvairiausi renginiai, paremia.

Daug metų dalyvavome be jokios paramos, manau, dabar turime teisę paprašyti pagalbos. Daug metų Lietuvai atstovavome negaudami nė lito“, – kalbėjo V.Mikelionis.

Renginio neleidžiama remti

Tačiau, regis, rankų lenkikų viltys sulaukti paramos iš KKSD žlugs.

KKSD negali skirti paramos federacijoms, kurių tarptautinės organizacijos nėra pasirašiusios bendradarbiavimo sutarčių su Pasauline antidopingo agentūra (WADA).

Tarptautinė rankų lenkimo sporto federacija WADA nare turėtų tapti spalio mėnesį, jau pasibaigus čempionatui.

Kita priežastis, kodėl KKSD negali paremti šio renginio, – federacijos skola Lietuvos antidopingo agentūrai, kuri yra pavaldi departamentui. „Kaip nebūsime skolingi, jeigu mūsų nė litu neparemia?“ – skundėsi federacijos prezidentas.

KKSD vadovas Edis Urbanavičius federacijai pasiūlė pagalbą ieškant rėmėjų. Pavyzdžiui, tarpininkauti derantis dėl patalpų nuomos. Čempionatas vyks valstybei priklausančiuose parodų rūmuose „Litexpo“. Jų nuomos kaina – 75 tūkst. litų.

„Šiai federacijai tai yra dideli pinigai. Bet tai yra Vyriausybės valdoma įstaiga, todėl departamentas galėjo tarpininkauti derantis dėl kainos sumažinimo kad ir perpus. Arba galėjome tiesiogiai kreiptis į premjerą“, – aiškino KKSD vadovas.

Tačiau per mėnesį LRLSF dėl tokios pagalbos į departamentą nesikreipė.

Atsarginio plano neturi

KKSD paramos kaip išganymo iki paskutinės akimirkos laukę čempionato organizatoriai atsarginio plano neturi.

Iš departamento jie tikėjosi gauti 150–200 tūkst. litų, tačiau nepasidomėjo, ar KKSD pakeis sprendimą. Penktadienį tik iš „Sostinės“ V.Mikelionis sužinojo, kad KKSD pinigų neskirs.

„Čia bus tragedija“, – pasakė federacijos prezidentas. Jis pažadėjo sumažinti organizacines išlaidas, atsisakyti koncertų ir kitų ne pačių būtiniausių dalykų. Tačiau šiuo metu turimų 50 tūkst. litų vis tiek neužteks.

„Mes privalome surengti čempionatą. Apie atšaukimą negali būti nė kalbos, kiltų pasaulinis skandalas. 1100 žmonių siųsti namo? Turime surengti. Kaip? Gal jūs man galite pasakyti?“ – paklausė V.Mikelionis.

Atšaukus čempionatą nuostoliai siektų apie pusantro milijono litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.