EUROLYGA

Prieš akvatlono čempionatą teks kirptis ilgus nagus

Kauno plaukimo centro baseine spalio 23–27 dienomis vyks kova dėl stipriausių Europos imtynininkų po vandeniu titulų. Tuo pat metu bus surengtas ir Pasaulio jaunių akvatlono taurės turnyras.

Akvatlono varžybų dalyviai rungiasi panėrę į baseine įrengtą ringą su lankais. Kaune kova vyks 2,5 metro gylio baseine.<br>M.Patašiaus nuotr.
Akvatlono varžybų dalyviai rungiasi panėrę į baseine įrengtą ringą su lankais. Kaune kova vyks 2,5 metro gylio baseine.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė, „Lietuvos rytas“

Oct 18, 2014, 6:00 AM, atnaujinta Jan 26, 2018, 7:44 PM

Pirmą kartą Lietuvoje organizuojamame Europos akvatlono čempionate kartu su mūsų šalies sportininkais varžysis Latvijos, Estijos, Rusijos, Ukrainos, Ispanijos, Kroatijos, Suomijos, Izraelio, Prancūzijos plaukimo meistrai. Laukiama apie 100 dalyvių.

Lietuvos povandeninio sporto federacijos viceprezidentė ir renginio organizatorė Virginija Juodeikienė įsitikinusi: akvatlono varžybos bus įdomios ne tik profesionalams, bet ir tiems, kurie apie šią sporto šaką nėra nieko girdėję.

Iš Lietuvos sportininkų tikimasi gausaus medalių kraičio.

Lietuvoje entuziastų nedaug

Akvatlonas – imtynės po vandeniu.

Pasaulyje ši sporto šaka puikiai žinoma, tačiau Lietuvoje ja užsiima nedidelis būrys vandens ir nardymo sporto entuziastų.

„Šis sportas mūsų šalyje kol kas įvardijamas kaip egzotiška sporto šaka, nes jis Lietuvoje gyvuoja vos šeštus metus. Tačiau tikiu, kad mūsų sportininkų pergalės įkvėps žmones varžybas žiūrėti ir ateityje“, – kalbėjo V.Juodeikienė.

Akvatlono varžybų dalyviai rungiasi panėrę į baseine įrengtą ringą su lankais. Daugelyje pasaulio baseinų sportininkai neria į 4–4,5 metro gylį, tačiau Kaune kova vyks 2,5 metro gylio baseine. Sportininkai kaunasi tris kėlinius po 30 sekundžių. Tarp kėlinių – 10 sekundžių pertrauka.

Tikslas – nuplėšti juostelę

Sportininkų tikslas – po vandeniu nuplėšti ir į vandens paviršių iškelti bent vieną iš dviejų prie priešininkų kojų pritvirtintų juostelių. Dalyviai gali grumtis ir po vandeniu, ir išnirę į paviršių.

Dalyviai skirstomi į dvi svorio kategorijas: iki ir per 70 kilogramų.

Jaunimo kategorijoje varžosi akvatlonininkai iki 16, 18 ir 21 metų amžiaus.

Akvatlono taisyklės griežtos: kovotojams draudžiama nuplėšti priešininko veidą dengiančią kaukę, drabužius, jį smaugti, spardyti, kandžiotis, draskyti, žnaibyti.

„Šios sporto šakos atstovės negali turėti ilgų nagų. Jeigu merginos nenori jų nusikirpti, tuomet privalo apsivynioti izoliacija ar kita medžiaga, kad nesužalotų priešininkių“, – kalbėjo V.Juodeikienė.

Nori patekti tarp stipriausių

Tam, kad ne vien teisėjai, bet ir žiūrovai galėtų stebėti grumtynes dėl medalių, baseine įrengtas specialus ekranas. Per jį bus transliuojamas po vandeniu vykstantis vaizdas.

V.Juodeikienės teigimu, iš čempionate dalyvausiančių 22 Lietuvos sportininkų tikimasi aukštų rezultatų.

„Viliamės, kad medalį padovanos tituluočiausia Lietuvos povandeninio sporto atstovė Lina Pleskytė, tarptautinės klasės sporto meistrė Ernesta Kundrotaitė taps jaunimo čempione.

Puikiai pasirodyti turėtų Justina Kundrotaitė, Gabrielius Dailidė, Evaldas Vaškevičius ir dar keli sportininkai“, – kalbėjo V.Juodeikienė.

Prognozuojama, kad komandinėje įskaitoje lietuviai pateks į stipriausiųjų trejetuką, o juos pralenks tik Rusijos ir Ukrainos komandos, kur akvatlonas turi gerokai senesnes tradicijas. Be to, medalius laimėję sportininkai šiose šalyse gauna nemažus piniginius prizus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.