EUROLYGA 2023

Zagrebe buvęs treneris: „A. Baniuliui bėgti iš ringo neliepiau“

Sunkiai suprantamas epizodas Europos jaunių čempionate Zagrebe, be abejonės, bus įtrauktas į juodžiausių bokso pasaulio epizodų sąrašą. Kai aštuntfinalyje buvo paskelbta lietuvio Algirdo Baniulio pergalė, įsiūčio nesuvaldęs kroatas Vido Lončaras puolė talžyti teisėją, šį pargriovė ir toliau smūgiavo treniruotėse tobulintais smūgiais.

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Suslavičius

Oct 24, 2014, 6:25 PM, atnaujinta Jan 24, 2018, 6:50 PM

Lenką Maciejų Dziurgotą išgelbėjo treneriai ir apsaugos darbuotojai, už kojų nuo aukos traukę V.Lončarą. Šiam dienos bokso ringe suskaičiuotos – sportininkas diskvalifikuotas visam gyvenimui. Tuo metu, kai gyvuliškų instinktų užvaldytas kroatas puolė teisėją, A.Baniulis pabėgo iš ringo.

Kas ten nutiko? Ar A.Baniulio treneriai, kaip tvirtina Lietuvos bokso federacija (LBF), liepė jam lipti iš ringo? Ar Lietuvoje ir užsienio žiniasklaidoje kilusi reakcija pakenkė jaunam sportininkui?

Bėgti neliepė

Į klausimus portalui lrytas.lt nutarė atsakyti Kroatijoje kartu su A.Baniuliu buvęs vienas jo Lietuvos ekipos trenerių Stasys Balčiauskas.

„Aš nesmerkiu Algirdo, nes jis gal net nesuprato, kas ten buvo“, – pokalbio pradžioje pabrėžė S.Balčiauskas. Jis pylos sportininkui nedavė, bet atskleidė, kad nurodymai sprukti neskambėjo.

„Aš neliepiau jam bėgti iš ringo. Nei aš, nei Miroslavas Krepštulis (kitas treneris, – Red.) to nesakėme, – kalbėjo S.Balčiauskas. – Aš stovėjau prie kampo ir viską mačiau. Aš jam sakiau: „Algi, ateik čia“. Bet gal jis buvo šoke ir nesuprato, tad pabėgo iš ringo.“

„Prieš tai Algirdas praleido porą stiprių smūgių ir galėjo atsidurti nokdaune, tai galėjo nesuvokti, ką sakau. Teisėjas galėjo jam skaičiuoti, tad galėjo tiesiog nesuprasti mano prašymo. Gal buvo koks šokas? Čia toks įvykis galėjo sukelti stresą. Gal tiesiog jis nesuprato?“, – svarstė bokso treneris.

Suerzino kitas treneris

Jam nepatiko, kad trečiadienį į lrytas.lt redakciją paskambinęs A.Baniulio treneris Raimundas Plūkas išplūdo žurnalistus ir paskleidė žinią, esą S.Balčiauskas ir N.Krepštulis liepė A.Baniuliui bėgti iš ringo.

Netrukus apie tokį trenerių nurodymą paskelbė ir Lietuvos bokso federacija (LBF), pabrėžusi, kad sutinka su trenerių nurodymu, kuris, kaip dabar paaiškėjo, nebuvo duotas.

„Gal jie iš Plūko žodžių mokėsi, nes manęs niekas neklausė“, – sakė S.Balčiauskas. Bokso treneris teigė, kad po šių pranešimų jam teko raudonuoti prieš kolegas ir pažįstamus.

„Dabar visi manęs klausinėja, kaip liepėm vaikui bėgti iš ringo. Likau toks, kaip ir bailys. Lyg pabėgom iš mūšio lauko“, – sakė treneris.

S.Balčiauskas tikino, kad A.Baniulis turėjo atsistoti ringo kampe kartu su juo ir palaukti, kol ateis kitas teisėjas ir iškels jo ranką.

 „Negalėjome ten niekur veltis, nes būtų diskvalifikavę, bet sprukti irgi nebuvo galima. Kai jis įšoko į salę aš jam sakiau: „Kur tu lakstai? Ateik čia“. Vaikinas buvo šoke“, – kalbėjo treneris.

Jam nėra tekę matyti tokio kraupaus epizodo, kai boksininkas puola teisėją ir šį ima talžyti.

Sutrikdyti negalėjo

Po incidento A.Baniulis stojo į kovą ketvirtfinalyje, kur pralaimėjo norvegui Vegarui Tregrenui. Į lrytas.lt dar prieš šią kovą paskambinęs R.Plūkas piktinosi, kad žurnalistai kalbomis apie pabėgimą sutrukdys A.Baniuliui laimėti medalį.

„Nieko čia nepadarė. Nieko jie nepadarė. Tas Norvegijos čempionas – stiprus varžovas. Algirdas pirmajame raunde pasirodė gerai, bet tada pavargo. Jis sudegė. Jau prieš kovą buvo tai matyti. Mūsų visiems boksininkams trūksta tarptautinių kovų, nes jie psichologiškai palūžta. Ne tik A.Baniulis, bet ir visi kiti“, – sakė S.Balčiauskas.

Už savo lėšas į turnyrą vykęs A.Baniulis su treneriais jau grįžo į Lietuvą. Ar boksininkui ši istorija pakenkė psichologiškai ir išmušė jį iš vėžių?

„Ne. Koks tai išmušimas? Gal čiut čiut palietė vaiką, bet tikrai stipriai negalėjo. Išvykome boksuotis. Tuo momentu reikia pamiršti visas kalbas ir emocijas. Reikia boksuotis, – sakė S.Balčiauskas. – Nepasakyčiau, kad išmušė iš vėžių. Jeigu būtų jaunutis, tai tada būtų galima taip galvoti, bet Algirdas kitąmet kovos su suaugusiais, tai kaip galima taip sakyti? Negalima taip išmušti iš vėžių.

Reikia specialistų

S.Balčiauskas tik pridūrė, kad Lietuvos boksininkams reikėtų prieš kovas pabendrauti su psichologais, kaip tai daro varžovų kovotojai.

„Vaikis tikrai neblogas. Turi duomenis, bet lūžta psichologiškai, – sakė S.Balčiauskas. – Gaila, kad neturime tam specialių psichologų, kurie turėtų su boksininkais dirbti prieš Europos ir pasaulio čempionatus. Mūsų sportininkai neatlaiko tos psichologinės įtampos. Bet to reikėtų visai Lietuvos rinktinei. Jau prieš kovą psichologiškai sportininkai sudega. Ne vienerius ir ne dvejus metus važiuoju, tad matau, kaip yra. Varžovai dirba su specialistais ir būna pasirengę, o mūsiškiai – pasimetę.“

Reagavo ir užsienis

Išpuolis ringe sukėlė daugybę emocijų tiek Lietuvoje, tiek visame pasaulyje. Tūkstančius lankytojų pritraukiantys portalai dalinasi vaizdo įrašu. Daliai jų pro akis neprasprūsta ir A.Baniulio elgesys.

„Kai muštynės prasidėjo, Baniulis greitai skuodė į kalnus. Stebinantis veiksmas to, kuris ką tik laimėjo kovą“, –  rašė fansided.com.

„Baniulis padarė mažai – tiksliau nieko – kad padėtų situacijoje. Jis nuleido ringo virves ir surado priedangą, kai reikalai pasisuko šlykščiu kampu“, – pažymėjo metro.co.uk.

fanatix.com portalas taip pat kėlė klausimą, kaip kovą laimėjęs sportininkas galėjo tiesiog pabėgti, o ne pamėginti pagelbėti teisėjui.

„Baniulis, tik ką nugalėjęs Lončarą, nusprendė nemėginti stabdyti atakos ir bėgo iš ringo. Tikras bailio poelgis“ , – rėžė independent.co.uk.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.