EUROLYGA 2023

Plaukikas M. Sadauskas tobulinsis kartu su R. Meilutyte

Lietuvos plaukikų kompanijoje Plimute – naujas veidas. Mindaugas Sadauskas prisidėjo prie Rūtos Meilutytės ir kitų – nuo šiol jis plaukios tame pačiame baseine ir studijuos tame pačiame Anglijos mieste.

Lietuvos plaukimo rinktinės narys M.Sadauskas šį rudenį iš Dalaso persikėlė mokytis ir treniruotis į Plimutą.<br>LPF nuotr.
Lietuvos plaukimo rinktinės narys M.Sadauskas šį rudenį iš Dalaso persikėlė mokytis ir treniruotis į Plimutą.<br>LPF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus („Lietuvos rytas“)

Nov 10, 2014, 8:25 AM, atnaujinta Jan 21, 2018, 10:33 PM

Mūsų šalies plaukimo rinktinės narys M.Sadauskas rudenį iš JAV persikėlė treniruotis į Angliją, kur jo treneriu tapo Jonathanas Ruddas, nuo 2010 metų globojantis R.Meilutytę.

„Persikrausčiau iš Dalaso, nes dar noriu plaukti ir siekti aukštumų, – „Lietuvos rytui“ pasakojo 24 metų plaukikas. – Neturėjau daug variantų, bet treneris J.Ruddas pasiūlė Plimuto universiteto stipendiją ir galimybę treniruotis su vienais stipriausių pasaulio plaukikų.

Nesakau, kad norėjau palikti Dalasą, bet jau reikėjo išvykti dėl priežasčių, susijusių su viza.“

Atakuoja R.Mažuolio rekordą

Iš Panevėžio kilusio plaukiko sportinėje biografijoje yra solidžių įrašų.

M.Sadauskui priklauso 50 m peteliške Lietuvos rekordas 25 metrų baseine. Jis yra mūsų šalies komandos rekordų estafetėje 4x100 m laisvuoju stiliumi bendraautoris.

Be to, M.Sadauskas šturmuoja 100 m laisvuoju stiliumi Lietuvos rekordus.

Pernai Europos čempionato Danijoje pusfinalyje jam pritrūko 0,03 sek. iki dvidešimt metų nepajudinamo Raimundo Mažuolio rekordo 25 metrų baseine (47,54 sek.).

Ilgajame baseine M.Sadausko asmeninis rekordas (48,9 sek.) yra tik 0,06 sek. prastesnis nei Pauliaus Viktoravičiaus pasiekimas 2009-aisiais, kai dar buvo leidžiama plaukti greitaisiais poliuretano kostiumais.

„Tikrai galiu pagerinti R.Mažuolio rekordą. Maniau, kad tai padarysiu praėjusiais metais per Europos plaukimo čempionatą, bet nepasisekė finale“, – sakė M.Sadauskas.

Iš kuriozų stengiasi mokytis

Galima tik spėlioti, ar M.Sadauskas būtų pagerinęs rekordą, jei pernai nebūtų pavėlavęs ateiti į Europos čempionato finalo pasirengimo kambarį.

Lyg tyčia nesklandumai jį užklumpa per svarbiausias metų varžybas.

Pernai pasaulio čempionate Barselonoje prieš pat startą nulūžo plaukimo akinių ąselė. Nors M.Sadauskas akimirksniu pasiskolino kitus akinius, jie nukrito įšokus į vandenį.

„Per mano karjerą netrūko kuriozų, – pripažino plaukikas. – Nelengva juos ištrinti iš atminties, bet stengiuosi iš jų pasimokyti ir pamiršti.

Žinoma, tikrai nemalonu, kai rengiesi visus metus vienam startui, o prieš pat jį suplyšta akiniai. Tokių nuotykių nutinka visiems – juk tai sportas. Mane tai tik padaro stipresnį, nes noriu kitos galimybės atsiskleisti.“

Iš JAV atvykdavo nepasiruošęs

Pastaruosius penkerius metus M.Sadauskas treniravosi ir studijavo Pietų metodistų (Southern Methodist) universitete Dalase.

Į Lietuvos plaukimo specialistų rankas jis sugrįždavo tik per treniruočių stovyklas aukštikalnėse arba per pačias varžybas.

„Iš JAV jis sugrįždavo nepasiruošęs, nes ten pasirengimo programa buvo labiau komandinė, o ne asmeninė“, – sakė Lietuvos plaukimo rinktinės treneris Žilvinas Ovsiukas.

Plimuto universitete M.Sadauskas turi galimybę siekti tarptautinės logistikos ir ekspedijavimo magistro diplomo, o baseine turi stiprų treniruočių partnerį.

2014 metų Europos čempionato prizininkas britas Benas Proudas taip pat yra J.Ruddo mokinys.

„Plimute treniruočių sistema kitokia. Čia daugiau intensyvumo, daugiau kilometrų, bet man tai patinka, – pabrėžė M.Sadauskas. – Treneris J.Ruddas pasistengia, kad atiduočiau viską, ką galiu, dirbdamas baseine ir sausumoje.“

Kartais paauklėja R.Meilutytę

M.Sadauskas padidino mūsų šalies plaukikų kompaniją Plimute. Be jo ir R.Meilutytės, ten dar treniruojasi Jūratė Ščerbinskaitė, Beatričė Grigalionytė ir Justinas Bilis.

Anksčiau Plimute buvo dar du plaukikai – Eva Gliožerytė ir Mantas Budrys.

Be abejonės, ryškiausia Plimuto žvaigždė yra olimpinė čempionė ir pasaulio rekordininkė R.Meilutytė.

„Rūta yra šauni, bet kartais tenka ją ir paauklėti, – sakė septyneriais metais už R.Meilutytę vyresnis plaukikas. – Su Rūta plaukiu kiekvieną dieną.

Plimute visi žino, kad ji yra plaukimo žvaigždė, bet gatvėse nepuola ir neprašinėja autografų.“

Patenka į komandos planus

Įtemptai treniruodamasis M.Sadauskas ketina būti ant bangos per pasaulio čempionatą 25 metrų baseine Dohoje gruodžio 3–7 dienomis.

„Dabar jis yra nuostabios sportinės formos.

Iš jo Katare galime tikėtis puikių rezultatų“, – sakė Lietuvos plaukimo federacijos prezidentas Tomas Kučinskas.

Geros sportinės formos M.Sadausko mūsų šalies plaukimo rinktinei prireiks ir ateityje, nes federacija kelia ambicingus tikslus visai komandai.

„Siekiame, kad Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse mūsų vyrų komanda patektų į finalą kombinuotoje estafetėje 4x100 m, – sakė T.Kučinskas. – Jei neklystu, estafetės komandos olimpiados finale nėra turėję nė vienos mūsų sporto šakos atstovai.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.